親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

18/12 (Mon) Day 10

神戸みなと温泉 蓮

呢幾日,有冇覺得... 攰?

嗱~ 打工仔捱騾仔,做牛做馬,捱更抵夜,聽見都攰!

唉~ 天氣咁潮濕,個人特別攰瀨瀨!

嘩~ 肌肉發炎,齋坐板凳,仲要坐足全場,唔嬲就假!

噓~ 回水單野,多咗人做卸膊操?呢單野唔係我跟開... 一野推俾人,卸黎卸去,有排攰!

有上述是但一壇,點算?唔怕,神戶港溫泉蓮酒店,幫到忙!

蓮溫泉,對正神戶港,聽講d天然溫泉,好鬼正!兩條老野二泊四食,唔駛$4880...

Errr~ 近排嘥咗呢筆錢?咪灰爆,蓮有「日帰り温泉」。浸足全日,將d黑面、嬲爆、耍大牌、閃閃縮縮,好似年廿八洗邋遢咁,走晒!

神戶天然溫泉d房,又大又乾淨;酒店早餐晚餐,又係好得... 歌仔有得唱:食得招積,住得舒適... 招積出色舒適超級超值啦!

下集,介紹朝/夕食,等我呀!

(待續)
attach0/tmp/phpJcl78n
attach1/tmp/php9rgnhA
attach2/tmp/phprdacqM
attach3/tmp/phpZuWhzY
attach4/tmp/phpBAaDIa
attach5/tmp/phpjVncSm
attach6/tmp/phpl7i11y
attach7/tmp/php7YT2bL
attach8/tmp/phpLX8imX

公爵府

回覆樓主:

18/12 (Mon) Day 10 & 11

御食事処 ライブ割烹 万蓮
宿泊限定

第一部 夕食 自助餐
第二部 朝食 自助餐

神戶蓮旅館,二泊四食... 4餐喺万蓮搞掂,唔啱胃口就大鑊!

万蓮料理,厳選季節食材,來自兵庫縣新鮮食材 (下删百餘字)... 有呢2句,似強心針咁,打咗個底。

係咪嗰d standard 行貨野?放心~ 和式料理有驚喜!師傅以職人態度,兩晚... Err~ 可能晚晚,絲毫不差咁同一菜色,同一擺位!最正係神戶牛壽喜燒,任食!

(轉耀才 tone) 係~ 任食~ 唔加$~ 唔加任何費。

難怪 Day 11 嗰晚,C6歎完神戶最後一餐牛,心事重重... 糾結返香港,剩係食沙嗲牛(柴韌老多筋嗰d)...

万蓮夕食,check in 嗰陣,已經安排兩晚19:30入席。初時擔心,擦得兩個鐘,好趕會唔夠飽!話晒兩條老野,素來有自助餐黑洞之稱 (火鍋黑洞亦適用)... 點知食咗個幾鐘,飽到上心口,直頂喉嚨。
attach0/tmp/phpxWnIi0
attach1/tmp/phpNcHTXl
attach2/tmp/phppKNmDH
attach3/tmp/phpb9S9i3
attach4/tmp/phphNV5Yo
attach5/tmp/phpBVaaFK
attach6/tmp/phpT5cql6
attach7/tmp/phpdJZO1r
attach8/tmp/phpldunIN

stagea    發表於 24-3-3 11:56

公爵府

回覆樓主:

第二部 朝食 自助餐

神戸みなと温泉蓮 sell 好水~ 我地磅咗水,佢一定放水,唔會掠水,之後散水... 大家一定享受到天然溫泉水!酒店有浴衣喺房,歡迎著住去浴池/万蓮開餐。

哎吔~ 倒瀉籮蟹,潑到成身咖啡橙汁... 唔怕~ 推万蓮牌餐車,幾論盡都冇相干!每張枱都有1架,碟野食叠到幾高,冇有怕!

兩條老野推住餐車,忍唔住有d思覺失調,笑咗... 万蓮幾時變咗老人院?!(笑緊自己咋) 推住車仔~ 行動變緩慢咗,手腳唔協調咗,阻手阻腳,場面幾搞笑!

(待續)
attach0/tmp/phpbl9ePN
attach1/tmp/phpDKisGV
attach2/tmp/php5WPLx3
attach3/tmp/phpj9Bfpb
attach4/tmp/phpL17Wgj
attach5/tmp/phpRz4K8q
attach6/tmp/phpF02D0y
attach7/tmp/php3s6ESG
attach8/tmp/phphhkMKO

公爵府

回覆樓主:

19/12 (Tue) Day 11 神戶

国宝姫路城

一個「姫」字,細個戇居居嗰陣,以為姫路城... 同女人有關!

日本第一名城,因為keep得最好... 成為日本国宝,亦係世界文化遺産。靚靚外觀,似白鷺展翅,又叫白鷺城!

姫路城由大天守,同3個小天守組成。大天守閣睇落得五層,實際有七層... 明明7張野,外表似5張,仲唔係美魔女?

遊客大步檻過菱之門,就可以到天守閣... 等等~ 呢度要俾$入場,承惠1千円。到城堡門口... 又等等~ 攞個膠袋先... 俾你袋鞋,赤腳入去架!(參觀完,個個將個膠袋,dum唔切咁... 如果「大嘥鬼」前局長去到,有咩好講?)

天守閣還原舊史情況~ 好暗... 靠天然光。入去睇吓d機關、密室、木柱嗰d... 想昅好野?有~ 欲窮千里目,要更上一層樓... 喺狹窄樓梯穿梭... 唔多,行六轉啫!

高嗰幾層木梯,又直又窄,「爬」到天守閣頂樓,有小神龕~ 長壁神社,祭祀姬山地主!如果唔參拜,唔添香油,去俯瞰城景,唔錯!

姫路城 over 400歲,歷史悠久,避得過戰亂戰火,逃唔過老舊,要進行修復工程!好似女人歲月不留人,有咩凹陷、鬆弛、下垂,皺紋...做d療程改善吓,熟女變少女,得咗!

白漆無瑕外觀、配有精緻嘅 details~ 大鯱,虎頭蛇尾... 唔係,係虎頭魚身,坐鎮天守閣!

(待續)
attach0/tmp/phpuSKhcB
attach1/tmp/phpIX0UlF
attach2/tmp/phpsRU9vJ
attach3/tmp/phpyMiDGN
attach4/tmp/phpa6nlRR
attach5/tmp/phpcnVe2V
attach6/tmp/phpkQCjd0
attach7/tmp/php6FFyo4
attach8/tmp/php8H8Vz8

伯爵府

所有景點、酒店、食物⋯
都好正呀
加埋你風趣旁白
好睇!

伯爵府

所有景點、酒店、食物⋯
都好正呀
加埋你風趣旁白
好睇!

公爵府

Skytree1000 發表於 24-2-16 09:54
所有景點、酒店、食物⋯
都好正呀
加埋你風趣旁白

多謝你將呢隻潛水... 唔係... 係石沉大海嘅油雞,拉返上水面
新一集,老作進行中,等我呀

Skytree1000    發表於 24-2-16 23:29

公爵府

回覆樓主:

19/12 (Tue) Day 11

神戸ハーバーランドumie

兩條老野喺神戸みなと温泉 蓮,宿二宵,為咗去姫路城咋!參觀完国宝観光名所... 好似又完成一項創舉咁~

東京... 去江戶城 (皇居)
沖繩... 溜首里城
大阪... 逛大阪城
神戸... 遊姫路城
下個目標:名古屋... 蕩名古屋城

邊個城最出名?一定係日本... 城... 啦!呢個城,街坊經常出沒... 你今日行咗未?

入返正題,我地去酒店附近(其實對面),揀神戸ハーバーランドumie,打發時間... (神戸好似冇乜景點)

「唔係喎!聽講三ノ宮站好旺...」

Errr~ 有去!行完嗰種失望失落,非筆墨所能形容... 唔提嘞!

再 repeat 入返正題,神戸 Harborland umie,有北館南館,有 Mosaic,有 Aeon Style umie,又有モザイク大観覧車!嗱嗱嗱~ 仲有細路仔,最鍾意食嘅麵包... 麵包超人博物館 (神戸アンパンマンこどもミュージアム&モール)!

嘩~ 睇見都覺得吸引... 可惜,兩老不解umie風情,似d阿伯阿嬋,打個 round 睇完就算。影哂d打卡靚位,拍吓蘿柚走人!零消費,停車場唔使$,免費。

(待續)
attach0/tmp/phpVUKNJG
attach1/tmp/phpP2PMWL
attach2/tmp/phpH1A19Q
attach3/tmp/phprTexnW
attach4/tmp/php9aUmB1
attach5/tmp/phpDuApP6
attach6/tmp/phpfKYH3b
attach7/tmp/php50klih
attach8/tmp/phpLGzexm

公爵府

回覆樓主:

20/12 (Wed) Day 12 神戸晨跑

見到「神」+「跑」... 呢d關鍵字,就知今集冇我份,發「神」經咁「跑」呢家辛苦野,梗係外判俾C6。晨咁早天未光,沿住神戸港喪跑,精神分裂... sorry~ 係精神爽利,正!

一年一度嘅神戸馬拉松,人氣得黎又有代表性... 所以特別多人跑?如果遇見都 say 早晨... 合指一算,喺神戸港噏 good morning,おはよう(Ohayo),會講到口乾!

由神戸みなと温泉 蓮開始,到神戸港震災紀念公園... Cut cut cut~ 我想講幾句:

呢個景點,係95年發生神戸大地震,日本喺美利堅碼頭,保留一d破壞原貌,紀錄慘痛嘅災難...

(唔該繼續跑) 去神戸港塔, 至Be Kobe,經モザイク大観覧車,到沿港最篤篤,旧神戸港信号所。好似睇「瞬間看地球」咁,坐家欣賞神戸港,周辺観光写真!

唔知佢來回跑咗幾多次... 我份人就最隨和,總言之,八點 sharp 返酒店食早餐... 係咪咁講呀?

按:神戸みなと温泉 蓮朝食後,兩老返大阪還車...

(待續)
attach0/tmp/phpjtdotB
attach1/tmp/phpwZxfBL
attach2/tmp/phpZTXeJV
attach3/tmp/php24TrR5
attach4/tmp/phpFEyNZf
attach5/tmp/phpQQyj8p
attach6/tmp/phpZKcWgA
attach7/tmp/phpWs1FpK
attach8/tmp/phpVotyyU

公爵府

回覆樓主:

20/12 (Wed) Day 12 午餐

梅田 こだわり まい泉

神戸返到大阪,喺新大阪新幹線站前,還完車,直踩去 LUCUA 10樓,祭五臟廟。

記得我地嘅宗旨冇?係~ 堅持唔嘥分秒... 唔啱,係時分去排餐懵。一於人棄冇人吼,兩老就食嗰間...

嚇鬼死~ 差d又走咗去,Day 2午餐食過嘅うなぎ徳 UNAGI-TOKU... 陰公~ 冇人等位,門口冷清,有衝動想入去!

冷靜~ 冷靜~ 一定會執到其他死雞... 話口未完,炸豬扒啱唔啱食?こだわり まい泉,排第三... 去登記畫隻龜先!

好快職員出黎叫名,同頭一二位,噏咗一輪... 佢地唔入去?輪到我地,講咗一堆日文... 唔識聽,不過明晒~ bar 檯有位。冇問題,橫掂食完即撇,去酒店攞房!

正~ 昼定食有著數,限定20食,仲有 quota?試下柯打,茶美豚 かつ丼 & 黒豚メンチカツ定食... Ee~ 有貨喎!

我地視角... 對正師傅切吉列豬扒。野食可以、服務都得,價錢平,滿意!

下集,介紹大阪酒店

(待續)
attach0/tmp/phpk6q0Xr
attach1/tmp/phpmwS5tQ
attach2/tmp/php2USp0e
attach3/tmp/php841RwD
attach4/tmp/phpkpAl31
attach5/tmp/phpYxiXzq

公爵府

回覆樓主:

大阪酒店篇~ Hotel Elcient Osaka

9~11/12/2023 (2晚) 20,520円
20~22/12/2023 (2晚連早餐) $1,452.19

兩條老野,2喼去京都,三喼返大阪...

秤住 luggage 周圍騰,好煩啫!唔怕~ 自駕幫到忙... 12:00還車,先去 Hotel Elcient 放低幾喼。交完架車,輕鬆喺 こだわり まい泉歎 lunch,3點折返酒店攞房,掂!

呢間 hotel,叫做住過3次:
舊年農曆新年,宿第1次... 可能疫情未復常 (仲要戴口罩),用咗1千蚊港幣,連住4晚... 冇搞錯,係$1,000 四晚雙人房!

呢兩轉,梗係冇呢支歌仔唱,但都好抵。臨回程前嗰兩晚,包朝食,幾舊水一晚。雖然行去梅田,要幾分鐘路程 (兩老步速),但係... 有大眾浴池浸,有桑拿焗!嗱~ 係咪抵翻兜呢!

唯一挑剔,最唔掂檔... 個早餐。Errr~ 沙律,麵包還 ok,其他... 又係非筆墨所能形容。

公平d咁理解,可能我地俾京都,琵琶湖,神戸d朝食,縱到嘴刁... (呢樣真係唔要得) 搵樣野讚返佢,珈琲算幾得,飲杯!

下集,去蟹道楽 道頓堀東店... 差!

(待續)
attach0/tmp/phpp6Cwsc
attach1/tmp/phpHUQpJ5
attach2/tmp/phpPLvv0Y
attach3/tmp/phpxEjNhS
attach4/tmp/php5L6czL
attach5/tmp/phphy0IQE
attach6/tmp/php9ZWk8x
attach7/tmp/php9zv2pr
attach8/tmp/phphvyQHk

公爵府

回覆樓主:

20/12 (Wed) Day 12 晚餐

かに道楽 道頓堀東店

好後悔揀錯分店?!
(Sorry~ 今集負評特別多)

蟹道楽雄霸道頓堀,集總店、中店、東店3間平分收息... 撞正C9朋友喺大阪,柴娃娃一齊飯聚。佢地未食過蟹道楽,我叻唔切,即刻搶功勞,諗住攞個靚綵!

訂かに道楽本店,feed back 話滿座,改咗道頓堀東店... 一樣啫...?

準時17:30到東店,問題黎嘞~ 不嬲去新宿京都嗰d,四四正正,靚靚仔仔... 搞乜東店跌晒 watt,殘殘舊舊,逼逼澀澀,以為入錯居酒屋?!

上2階,有4個「卡位」,地方淺窄,d鞋亂飛... (咳~) 唔緊要,坐親密d,熱鬧d... 哈哈哈哈哈 (愕然到不知所措,以假笑打圓場)

兩老喺京都,諗定今日食「雪景色」... 吓~ 冇... 求其柯打「暁天」 X 1,「東雲」 X 3... (再咳~) 唔緊要,食平d,開心d... 哈哈哈哈哈 (殺我一個措手不及,以笑遮醜)

精彩時刻~
上蟹火鍋(かにすき),女職員拎住鍋湯,老鼠拉龜,唔知擺喺檯邊忽... 佢一野「檻」過C6,踩喺我地座位之間 (放手機位置),擺低個鍋,再一野「檻」過,走人!!!呆晒,唔識俾反應...

東店好唔 ok,比起東京同京都分店,差好多皮!

我地由17:30食到20:00,眼見一檯做一輪客,仲要唔爆。喺地下賣單,有 pair 香港情侶入黎,收錢阿叔問有冇訂位,冇預約嘅唔招待... 唉~

(待續)
attach0/tmp/phpBqim41
attach1/tmp/phpO62ibd
attach2/tmp/php10isio
attach3/tmp/phpUA8Npz
attach4/tmp/php9mKgxK
attach5/tmp/phpIHETEV
attach6/tmp/phpHrDEM6
attach7/tmp/phpsWlyUh
attach8/tmp/php9zxz2s

公爵府

回覆樓主:

21/12 (Thu) Day 13

三井 Outlet Park / Lalaport 門真

臨空城?門真?
Premium?三井?
揀 Premium 臨空城,定三井門真呀?

最終門真勝出~ 新鮮滾熱辣,4月先開張大吉!三姐呢個場... 噢~ 係三井... 將百貨 Crossover Outlet,打造由生活日常,到時尚品牌,都有。

去 Outlet 執平貨嘅濕平一族;行街食飯嘅家庭一族;無聊去歎冷氣嘅消磨時間一族... 乜野客都立晒!

咁大型嘅商場,原來得2樓先係 Outlet... 有少少失望!某d牌子喺三井 Outlet Park 大阪鶴見,搬過黎。

而1樓同3樓,係 Lalaport 嘅世界。佢隆重其事,重金禮聘黑門市場,進駐1階,好似力邀1X間黑門舖頭,開分店。

唔喜黑門?唔緊要,3樓有 Food Terrance,日韓中洋式,乜都有,梗有一款啱味,啱晒你!我地揀咗魚生飯,一丼二食。

去過 Lalaport,一定知親子友善商場,細路仔大晒!除咗 food court 有朋友仔專區,天台仲有超級大廣場,又有sir 滑梯,啱晒放電... 拖男帶女,冇問題!

(待續)
attach0/tmp/phpV0PDQf
attach1/tmp/phpW5BtZW
attach2/tmp/phptfSq8D
attach3/tmp/phpc5Zvhl
attach4/tmp/phpFi3Fq2
attach5/tmp/phpQySWzJ
attach6/tmp/phphCnjJq
attach7/tmp/phpuOOLS7

公爵府

回覆樓主:

21/12 (Thu) Day 13 大阪晚餐

しゃぶ菜

「阪急三番街」、「しゃぶ菜」、「牛肉豚肉野菜食べ放題」... d字眼,好眼熟,好似見過,有種熟悉嘅感覺?

發夢睇過?夢境中關鍵字,似曾相識?冥冥中,俾你... 再~ 遇~ 上~ (大腦喺瞬間,閃過d野) 你~ 望~ 吓~ 後~ 面~

唔駛驚~ 係睇返後面幾頁,之前 Day 1晚餐,兩條老野幫襯過!

香港人一年四季,366日(今年有29/2),都係邊爐日。兩老聲稱火鍋黑洞,加埋第1晚光顧過,今集 last night 在大阪,encore 多次,頭尾呼應,功德圓滿!

例牌又係4點半入座,耕田咁早開飯,貪冇乜人。喺しゃぶ菜,慢歎兩個鐘,養生呀!

(待續)
attach0/tmp/phpGta7zk
attach1/tmp/php5fdHhw
attach2/tmp/phpk9enZH
attach3/tmp/phpRiKaHT
attach4/tmp/php6jY5o5
attach5/tmp/phpfKDc7g
attach6/tmp/phpC8EuPs
attach7/tmp/phpNB8TxE
attach8/tmp/phpcknrgQ

公爵府

回覆樓主:

22/12 (Fri) Day 14 大阪

晨跑 巧遇黃鴨

等到嘞~ 終於吹到 Day 14... 今次寫咗六十幾集,成功冇爛尾!

La屎一日,C6當然冇放過機會,臨尾衝個刺,大阪黎多轉晨跑。佢喺街頭,撞到熟人~ 黃色巨鴨!

十年無見,吹氣鴨6月重訪香港。佢華麗轉身引退後,游咗去大阪!

阿邊個:「海運展出miss咗,打孖重臨舊地,又錯過咗... 去大阪打個卡先」

等等~ 而家見到嘅橡皮鴨,係遺照... 來賓請留步,一鞠躬,再... 噢! 啋啋啋~ 我意思係,巨型黃鴨佢... 已經返咗荷蘭鄉下!(呢一刻,佢喺台灣高雄,沐浴愛河)

大阪呢個冬日物語~ 「中之島西區 冬日物語2023」,活動已經完晒。乜野水之幻想曲,已成追憶,12月25號,游走咗咯!

Errr~ 其餘晨跑景點,都係嗰d... 路線點跑唔太知,我見到相,當去咗咋!

(待續)
attach0/tmp/phpHGFZjr
attach1/tmp/phpqMW7l8
attach2/tmp/phpHwQyoP
attach3/tmp/php8ftbrw
attach4/tmp/phpV05bud
attach5/tmp/phpMECxxU
attach6/tmp/php7cG9AB
attach7/tmp/phpgMkZEi
attach8/tmp/phpDZr2IZ

公爵府

回覆樓主:

22/12 (Fri) Day 14 大阪午餐

四六時中

旅程最尾嗰日,情緒有d波動,好似更年期咁~ 玩到唔捨得走,好想瀨死唔走...(下删依依不捨之情,萬餘字)

兩條老野啃完酒店早餐,即閃出去,享受僅有嘅大阪半 day。響梅田悠悠閒閒,hea 睇 hea 買。Ee~ 望吓時鐘,又到「飯」忙時間!

咁啱喺 LINKS 行緊,上8階,昅吓有咩好食。睇吓今次,邊間咁唔好彩,俾我地睇中...

四六時中~ 仲唔係你,得幾丁友等位。兩老,加入隊伍... 擔凳仔坐低等!招牌「四六時中」,意思係「一整天」,「由朝到黑」... (咳) 唔駛等咁耐啩!

呢間幾多選擇,揀咗木桶豪華海鮮丼。海鮮丼三吃~ 食原味,加海苔薬味食,加湯變茶漬飯。仲嗌多個甜品,兩個 share。

佢地特別泡制嘅,昆布鰹魚湯,任飲無限添加!

(待續)
attach0/tmp/phpzR5eII
attach1/tmp/phpByk1Vo
attach2/tmp/phpF1aZ94
attach3/tmp/phpT5peoL
attach4/tmp/phpH5LKCr
attach5/tmp/phph7ZtR7
attach6/tmp/phppxkl6N

公爵府

回覆樓主:

22/12 (Fri) Day 14 大阪最後零碎篇

通常 last,大堆頭隊晒出黎~ 好似年宵最尾,一件不留,要錢唔要貨!

今集,乜野垃垃雜雜,雜崩 lun 相,堆晒出黎,趕住埋尾,收檔呀!由酒店出發,乜都噏吓咁囉!

每次行去梅田吃喝玩樂區,必經露天神社。奇怪,神社間間露天,有咩特別?原來唔是「露天 神社」,係「露 天神社」... お初天神,又叫戀愛神社,Ee~ 想求姻緣,有得諗喎!

梅田今日,個天好藍,商場好行,d貨好摸!去到車站,搭機場巴士... 嘩~ 人龍打轉又打轉!唔通,關西機場要提早三四個鐘到... 呢個流傳,真?

「人地不嬲話T1水洩不通,關你地兩個老野咩事?」

係喎!我地坐 Pea廚,喺T2... 確實冇我地份!17:45去到... Err~ 要 19:10先開始 check in,等幾耐?(要搵我細仔出馬,精算吓~ 佢細時d時鐘數學計唔掂... 冇答案,會排得輕鬆d)

樂桃寄行李嗰陣,個個驗屍官上身:「行李呢度花咗少少,你簽名確定返」喂喂喂~ 呢個額外服務幾好,行李花凹凸,好少留意!

出境超快超順暢,兩老有時間黎個晚餐。今趟冇得玩揀食店遊戲... only 一間有開,預咗唔太好味!(呢樣佢做到)

坐廉航有個好處,機艙行李位,冇俾其他乘客霸佔!(之前坐ANA,窗口兩座位,行李位俾一家三口塞滿晒,仲要冇禮貌,串到爆)

今次來回程,有位置放袋,側邊位冇人坐,機票價錢平,極滿意!

講到呢度,字數好似比平時,多咗! (唔緊要,臨別秋波,豪多幾句俾大家)。

多謝收睇呀!後會有期~

(全卷完)
attach0/tmp/phpl1cLuq
attach1/tmp/phpAEbXps
attach2/tmp/phpXzCglu
attach3/tmp/php0ZqIgw
attach4/tmp/phpNcYlcy
attach5/tmp/phpAq7a8z
attach6/tmp/phpJ8Y93B
attach7/tmp/phpi6uf0D
attach8/tmp/phpHyRrWF

Skytree1000    發表於 24-3-14 10:08

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊