醫護健康

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

爸爸都走左年幾, 不過睇返你地既經歷, 好似昨天... 剛搞好爸爸身後事, 上埋位, 親人走左後都仲有好多野搞, 好多野要面對, take care

別墅

回覆:有冇奇蹟

今日趁年尾的最后星期天,约弟妹一齐去探媽咪。

別墅

我哋幾兄弟姊妹,经歷了無數擔心,傷心,悲傷。媽咪離開了我们差不多半年了,我们時時刻刻都很掛念她,尤其獨處時候,大時大節時間,總時令人感觸。惟有一有時間,便上去探望她。
樓主,真的感謝您的这個post讓我有著同一的經歷,分享。希望傷心过后,重新振作,日子仍要继续!加油!

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

引用:爸爸都走左年幾,+不過睇返你地既經歷,+好似

原帖由 Sindy 於 14-01-25 發表
爸爸都走左年幾, 不過睇返你地既經歷, 好似昨天... 剛搞好爸爸身後事, 上埋位, 親人走左後都仲有好多野搞, ...
係冇錯,身后事真係唔簡單。爸去年六月過身時,還在世的媽原來做咗好多嘢,另一邊亦充當了指揮官,帶領著我們這群笨孩子去做這做那;誰知這原來是個預演。

到她過身時,我們兄弟姊妹真係笨拙得可憐,咩都一知半解,幸好不多親戚的我們還有大表姐(年紀比媽媽還要大好幾年,她們感情很要好又住在媽的隔離村,但我們兄弟姊妹跟她很少來往,我們太典型港男港女了吧!) 提點,順利完成喪禮事宜,現在只是等抽骨灰龕。

我們很感激大表姐,她老人家在這一年來真的幫了媽不少,無論身和心,她的性格跟媽一樣好屈强,所以她的打贏了腸癌這場仗,我們祝願她身體健康! 媽去年入院時,沒讓大表姐知道,因媽不想她担心和走掟到醫院探她,成日話等到自己出醫先搵大表姐飲茶。但大表姐卻像有第六靈感般在媽還最後時刻還講到嘢時call 了媽手機問了床號後,趕來醫院探望了媽,囑咐媽一路好走和安心上路……

珍珠宮

好媽媽勳章

lily233242 發表於 14-1-27 09:47
係冇錯,身后事真係唔簡單。爸去年六月過身時,還在世的媽原來做咗好多嘢,另一邊亦充當了指揮官,帶領著我 ...
你講得無錯... 我果時一個人搞晒, 真係想癲, 我爸走前三天, 醫生一路話應該係今晚, 搞到我同妹寸步不離, 部係醫院幾日, 最長果次係醫院附近租左間酒店, 訓左4至5個鐘... 所以我爸半夜走左, 我第二日一早就去搞火化.. 死亡證... 真係停一刻都唔得, 好在幾兄弟乜意見都無, 我要點就點... 唔駛經歷意見分歧, 嘈交呢D野...

男爵府

回覆 lily233242 的帖子

你媽的骨灰暫放在那裏? 我也在等抽骨灰龕

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

引用:回覆+lily233242+的帖子你媽的骨灰暫放在那

原帖由 MandyLau13 於 14-01-27 發表

你媽的骨灰暫放在那裏? 我也在等抽骨灰龕
媽是一個誠心拜神的傳統中國女人。爸爸過身後,媽採用了大表姐的意見,物色了一間清靜的神廟,幫爸爸買了靈位,媽媽亦同時買了給自己。爸媽的骨灰現在都暫放在那裡,等待安放永久骨灰龕,等待同時又有廟祝為他倆每天上香……

其實她知我們年輕不懂這些,所以她趁自己行得走得,她亦不自欺欺人,她知道自己的肺癌是無得醫,雖然我們兄弟姊妹從不接受現實,硬是想像她已痊癒。媽知自己時日無多,亦免得我們愚昧無知比人呃,於是一早已為爸和自己的身後事作了簡單的安排,我們才從容不迫辦妥一切呢!

男爵府

你媽真是想得很細心, 不用你們為她操心

男爵府

爸爸後事總算安頓好了! 骨灰暫放骨灰龕等待好日才正式上位.
大時大節對老人家黎講真係好難過, 每每提起往年媽媽眼淚就不停流下, 希望媽媽早日能接受爸爸的離去.
用時間黎減少傷痛.

伯爵府

引用:回覆+lily233242+的帖子爸爸後事總算安頓好

原帖由 Decem 於 14-01-27 發表

爸爸後事總算安頓好了! 骨灰暫放骨灰龕等待好日才正式上位.
莫說老人家流眼淚,我們這幾天也在討論新年過節事情也不禁淚流滿面。所以現在你們一定要睇實伯母,請假陪伴她呢!

回想前年2012年以前,媽媽還未有肺癌,爸爸亦行得走得,每逢大節,擁有傳統美德的媽媽聯手退休餐廳仔厨師爸爸,什麼傳統節日食品都曉整,新年的蘿蔔糕、年糕、油角和炆海參鮑魚,瑞午節的稯,中秋節的月餅,拜神的鬆糕茶果……

當中尤其蘿蔔糕和稯,吃了幾十年的風味,是我們的最愛和最嚮往的,每次吃著總是回味無窮,感受著清甜的幸福。因小時我家很窮,想要食好嘢就只趁大時大節,但其材料都很簡單和清新,爸媽做的蘿蔔糕有極多的白蘿蔔絲和、水芹和冬菇,卻沒有惹味的腊味;兩老包的稯有糯米、花生、五香肥瘦豬肉和咸蛋黃,沒有名貴的江瑤柱或是栗子……每次爸媽一做好熱呼呼地拎出廳,兄弟姊妹就會撲上前搶著吃。即使到了我們長大成家立室後,人人都已吃盡珍饈百味了,但一到呢d時刻都還是搶吃,各人還自備環保袋,又食又拎,弄得兩老笑不攏嘴,嚷著要加做多十底八底蘿蔔糕、一百只稯先搞得掂呢班'子女賊',真的好不開心。我們姊妹現在好後悔從沒向爸媽學下這些手藝,要吃清甜幸福感覺的節日食品,已經成了絕響!

舊年年三十晚,我們和雙親還可以圍在一起食團年飯,雖然兩老的身體已今非昔比,吃著的只是外賣盆菜和燒味,加上厨藝有限的姊姊炒的清菜和蒸魚,但都好開心和珍惜,我們還拍了不少短片,紀錄了珍貴的片段---父母溫暖的微笑,可是今年……

複式洋房

真係好唔慣,我哋都好掛住家姐,年年新年都約埋一齊去媽媽屋企拜年,熱熱鬧鬧。。。大時大節特別多回憶。。。

子爵府

我媽都係肺癌 4 期, 2012 12月 confirm, 做過化療, 身體好差, 亦明白只是延長壽命而已
我們都一直為她 and 爸禱告, (當然希望有奇蹟), 教會的弟兄姊妹們 探訪, 扶持, 禱告 下, 他們的心硬 亦開始軟化。。。 今年 1 月19 日受浸
我已覺這是奇蹟, 30多年的盼望, 禱告 終實現了, 媽現 食鏢靶藥 + 中藥 治療, 鏢靶藥 一d 都唔平, 普通人有買insurance, 亦cover 有限, 每粒 $900, 1 日食 兩次, 如爸不是 civil servant, 跟本無可能 support, 媽須然有這病, 但在當中 見到的 都是祝福, 希望你們一家都 齊心, 祝你媽媽 亦有適當的治療

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

Add oil and tell her to pray more, sometime spiritual power is greater than medical treatment!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至