烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:Quote:amber-darling+發表於+13-4-22+22:12

原帖由 Chamo 於 13-04-23 發表
我蒸時就勁縮, 變深啡.
之後浸水喉凍水, 佢就變番大, 又變白. 見到呢個效果就好興奮, 覺得 amazing.:wahah ...
嘩~ 完全同你一樣呀sis!!! 我又係勁縮變深黃,但浸下浸下真係變大好多,咁我又無變實色奶白,係好淡好淡黃囉~ 同埋乜污糟嘢都浸晒出嚟,又唔腥,最重要係唔走膠,正!!! 不過我D花膠唔知係咪製作過程唔完美,佢有一條邊 (類似肉芽咁款,sth like鴨泡肚中間嗰條) 會好似橡筋咁好有彈性,索到好緊,令舊花膠捲捲哋,咁我咪剪剪佢,咁塊花膠就可以放平D喇~ 大家有無試過? 知唔知點解呢??

大宅

引用:btw+我頭先𥄫𥄫我D湯料,準

原帖由 amber-darling 於 13-04-26 發表
btw 我頭先𥄫𥄫我D湯料,準備聽日燉,但宜家發現好似都幾鬼多嘢,點算好呢,好似最多落幾碗 ...
我睇到你呢個post,笑左,因為我第一次燉湯又係好似你咁,預左勁多材料(唸住足料d好味d嘛),放到個燉盅滿晒,都落唔到幾多水落去,最後係要。。。。。轉返落湯煲煲……哈哈!煲湯和燉湯效果應該差不多的,不過燉湯會清d同原汁原味d,同埋方便唔洗睇火乍

大宅

引用:Quote:原帖由+icecream1405+於+13-04-26+發

原帖由 amber-darling 於 13-04-26 發表
你就好啦用到menard beauness,我唔得,會即刻面紅,佢ingredient list入面alcohol排第二,點解會call itse ...
醫生點講呀,有無開藥比你食?咁會唔會敷完Liposome,再搽藥膏會好d呢?好返之後敷返多mask就無事㗎啦

大宅

引用:Quote:原帖由+icecream1405+於+13-04-26+發

你就好啦用到menard beauness,我唔得,會即刻面紅,佢ingredient list入面alcohol排第二,點解會call itse ...
依家有無甩皮?過2日可能會乾乾地好似甩皮咁樣

大宅

引用:Quote:原帖由+icecream1405+於+13-04-23+發

icecream今日我去咗幾間書局搵你本書喇,但無呀,佢哋話已經係兩三年前,出版商唔出了,訂都無得訂 所 ...
係呀,我本書好似2010年買㗎!!有無去三聯問過?佢地可以幫你check哂所有分店重有無呢本書的,再唔係可以試下打去出版商睇下重有無存貨!我呢本其實係無教點樣煮㗎,真係只介紹鮑魚,花膠,海參,翅,燕窩呢5樣野既各種品種分類,產地,製造過程,教你點選購靚貨,營養價值等等………

大宅

引用:Quote:原帖由+icecream1405+於+13-04-23+發

後生駛乜keep,拉下筋,食少餐都瘦了 宜家... 唔食都肥 真係要on diet又努力運動,諗緊 ...
有無做yoga?修線條效果都好好

大宅

聽落已經好想食啦衰鬼!!! 整完記得post上來 你話我哋係咪折磨自己,又 ...
好呀,post比你睇,睇完忍唔住口食野,肥左唔好賴我呀

複式洋房

回覆 icecream1405 的帖子

正呀!!!!!

大宅

回覆:今日燉左鮑魚花膠雞湯潤下 ^^

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-26+

原帖由 icecream1405 於 13-04-27 發表
我睇到你呢個post,笑左,因為我第一次燉湯又係好似你咁,預左勁多材料(唸住足料d好味d嘛) ...
icecream我整咗喇,D湯勁濃,好好味!!! 濃到杰到有DD似\"巾\",hubby話可以落多D水,食湯料食到佢C,飽到唔駛食飯wahahaaa~!! D湯咁杰肯定係有D花膠煲到溶,我剪咗4大塊落去呀~ 仲落咗4乾鮑,2 XXL嚮螺,12粒瑤柱,一大舊豬𦟌,極多蓮子百合茨實淮山,結果我都係要拎去煲hahaaa~ (宜家有D花膠響螺食唔晒,諗住聽日整碗米線俾hubby食埋去,我肯定佢短期內都好驚海味 wahahaaa~!! )

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-26+

原帖由 icecream1405 於 13-04-27 發表
醫生點講呀,有無開藥比你食?咁會唔會敷完Liposome,再搽藥膏會好d呢?好返之後敷返多mask就無事㗎啦:ilov ...
有呀,有開藥,又有藥膏,我好乖呀,對眼真係只搽佢D cream,係綠色偏硬身嘅cream,會變返透明但stick喺度乾乾哋嗰D咁~ 今日好好多,眼尾好7成,眼前半好5成啦,但都係有個暗哄 (better than yesterday),希望快D好返!! 宜家係好乾,唔紅無甩皮跡象,嚡烚烚咁,我唔摸唔照鏡,免得忟忟哋拎個老公出氣 hahaaaa~

侯爵府

係呀,我本書好似2010年買㗎!!有無去三聯問過?佢地可以幫你check哂所有分店重有無呢本書的,再唔係可以 ...
我就係想要一本咁嘅天書呀衰鬼!!!!! 你俾個出版商名嚟吖,等我搵個源頭 hahaaa~ 問過三聯,無哦....

侯爵府

有無做yoga?修線條效果都好好
有無好介紹? 呢度講唔講得架? 唔講得就pm我啦

侯爵府

好呀,post比你睇,睇完忍唔住口食野,肥左唔好賴我呀
放馬過嚟!!

大宅

複式洋房

男爵府

回覆 icecream1405 的帖子

考補呀

大宅

引用:Quote:原帖由+icecream1405+於+13-04-27+發

原帖由 amber-darling 於 13-04-27 發表
icecream我整咗喇,D湯勁濃,好好味!!! 濃到杰到有DD似"巾",hubby話可以落多D水,食湯料食到佢C,飽到唔 ...
睇見都知好濃好好味呀,你D湯聽日肯定杰到好似果凍咁!!我發覺煲湯呢,除左加左花膠會杰外,加左蓮子百合茨實D湯都會好溶好杰!!你D花膠響螺,聽日整返個蠔油獻汁都好好味架,撈蝦子麵,米線,米粉都好好味

大宅

引用:Quote:原帖由+icecream1405+於+13-04-27+發

原帖由 amber-darling 於 13-04-27 發表
我就係想要一本咁嘅天書呀衰鬼!!!!! 你俾個出版商名嚟吖,等我搵個源頭 hahaaa~ 問過三聯,無哦.... :naugh ...
萬里機構

大宅

吖。。真係唔知點解d相會調轉左既!!!

首頁

尾頁

跳至