跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 第二胎既媽咪, 請進 !

各位早

尋晚食飯前終於嘔咗第一次喇,食飯又冇胃口,只用湯送飯,食少少魚,沖完涼,好早就上床睡覺。今早起床,原本都冇mut嘢,但之後就開始暈,於是都是請咗sick leave

哎!都係果句,上一胎真係冇咁辛苦咖 :-(

大宅

我都覺今次比上次辛苦, 上次完全無嘔過, 今次聞到食物味都想嘔, 放工返到屋企成個人散哂, 又飲唔到奶, 連鮮奶都唔掂 :-( :-( :-( 點算呀 :-( :-( :-(

想問吓大家, 個肚會唔會有m feel? 我今朝返工個肚有d痛, 有d m feel??

大宅

我12/2去東區呀檢查呀. 第時會唔會有機會meet到
Meisuen 寫道:
julia,

早晨!

Cyntoby,

我念我地遲早會相遇, 因大家都係東區又係高0.

別墅

PriscillaNg

我只是在兩星期前,剛check到有咗果陣個肚有m feel,但去照完ultra sound,醫生話只是大腸movement hyperactive引致,之後未再試過。

大宅

大家早呀!!!

我尋晚都嘔左呀, 咁就好番D, 唔洗頂住頂住, 但好多好多胃酸呀, 我尋晚無刷牙就訓覺啦 因為我怕刷牙後又嘔過... 真係上一胎都無咁辛苦咖...不過, 我覺得可能係因為上一胎我地大B 未出世, 唔洗照顧咁多嘢, 但今一胎, 又要照顧大B, 又要返工/做好多家頭細務咁可能都有影響到, 就好似辛苦D 同累D囉...

我上個星期都有D M FEEL 呀, 好似且住且住咁囉, 同埋之前都試過好似M 到咁痛, 但最後原來只係...想開大 去完厠所無事了...

公爵府

版主

Meisuen
好悶呀

EllieTo
唔好湯送飯,難消化;我尋晚都見暈,好早就訓。

Me too,上一胎唔辛苦。

PriscillaNg
我都飲唔到奶,同埋左右兩邊陰陰痛,不過今日好似好少少

公爵府

版主

rebeccachor
係啦,係啦,而家要照顧個大,有時又要勞氣

禁止訪問

侯爵府

睛靈勳章

PRICIALLA,

我2月22日呀 !

PriscillaNg 寫道:
我12/2去東區呀檢查呀. 第時會唔會有機會meet到[quote]
Meisuen 寫道:
julia,

早晨!

Cyntoby,

我念我地遲早會相遇, 因大家都係東區又係高0.
[/quote]

侯爵府

睛靈勳章

bbclub2004,

我上1胎,就係有流血帶有好似白帶物體, 睇左西醫話作小產要訓床休息成個禮拜! 妳快d去睇醫生啦, take leave and rest!

[quote]
BBclub2004 寫道:
Hi Ellie,
我昨晚都係沒有胃口連飯都吃不下,整日都倦到死,公司個同事又令我好煩,成日做野都要趕頭趕命,好似做慢d都要打咁。
今日我都頂佢不順和她吵了一會,之前跟佢和一同合作的人,通常都做不到1至2個月,因為頂佢不順,成日受氣,現在我掉左職務,同佢合作,真想死!!幸好明天我off day,不用對住她。
昨晚我睡前個肚好痛,好似個肚有野攪下攪下咁,今早有些血帶有好似白帶物體,唔知我是不是有些不妥,我上一胎什麼都沒有發生,只是有胃氣,比較倦及胃口不佳,其他就什麼都沒有不適啦!!
明天我唸住去看下有沒有醫院,今年真不幸!! 都唔明為什麼要攪到d大肚女人咁慘!! 找間醫院做檢查及生仔都咁可憐。人又多,連私家都檢查少左,因為私家檢查都要去到5月中。:tongue:
[quote]

侯爵府

睛靈勳章

bbclub2004,

我上1胎,就係有流血帶有好似白帶物體, 睇左西醫話作小產要訓床休息成個禮拜! 妳快d去睇醫生啦, take leave and rest!

[quote]
BBclub2004 寫道:
Hi Ellie,
我昨晚都係沒有胃口連飯都吃不下,整日都倦到死,公司個同事又令我好煩,成日做野都要趕頭趕命,好似做慢d都要打咁。
今日我都頂佢不順和她吵了一會,之前跟佢和一同合作的人,通常都做不到1至2個月,因為頂佢不順,成日受氣,現在我掉左職務,同佢合作,真想死!!幸好明天我off day,不用對住她。
昨晚我睡前個肚好痛,好似個肚有野攪下攪下咁,今早有些血帶有好似白帶物體,唔知我是不是有些不妥,我上一胎什麼都沒有發生,只是有胃氣,比較倦及胃口不佳,其他就什麼都沒有不適啦!!
明天我唸住去看下有沒有醫院,今年真不幸!! 都唔明為什麼要攪到d大肚女人咁慘!! 找間醫院做檢查及生仔都咁可憐。人又多,連私家都檢查少左,因為私家檢查都要去到5月中。:tongue:
[quote]

侯爵府

睛靈勳章

julia,

做咩咁悶呀 ?

公爵府

版主

BBclub2004
唔好太勞氣,我發覺一勞氣就肚痛,跟住就好驚。

近日我同事都覺我脾氣差左,兩次同 vendor不知覺咁好勞嘈。頭先又有勞氣事。

兩星期前喺 0X0 買左幾條褲,其中一條著得唔舒服,想放鬆一間啦,點知已經放盡,於是去舖頭問問啦,點知要自己加錢駁長橡根,於是我又火起喇...

我:有無攪錯,四百幾蚊買條褲,著兩個禮拜就要加錢駁長橡根??!!
店員:咁都好平者($25)
我:唔係幾多錢既問題,你同事話可以著到生,無講過要換橡根!!
店員:一般減價貨都要加錢改長短...
頂,我即刻stop佢,講咩長短者,我而家問題係褲頭

我好興,不過都係無補於事,我叫佢問左師傅可以駁幾長再通知我決定整唔整

公爵府

版主

Meisuen
無野做,好想訓覺

侯爵府

睛靈勳章

julia,

妳都唔好勞氣啦 ! 咩褲黎架 ? 妳公司冇野做咁free!

侯爵府

睛靈勳章

各位媽咪,

我有個難題, 想問大家意見.

我老闆resign左做到2月16日, 而家我未知公司點安排我. 我一收到老闆話resign就拿拿聲send 信及制造第二胎, 因驚公司炒我. 我而家有份工2nd interview, 我又老實同佢講左我有bb, 但佢地都唔介意, 仲叫我sat 2nd in! 份工福利吸引, 有雙糧, free lunch, 但salary 我只set 多我而家1k, 妳地話好冇去2nd interview? 如果掂左又做唔做好呢 ?

公爵府

版主

Meisuen
大肚牛仔褲

我一係忙到水(報 tender),一係得閒到水

相信你都好滿意新工福利,去左 second in 先囉,請你再諗,不過有個問題,你驚唔驚新老闆唔鍾意你成日請假(產檢)??

公爵府

版主

Meisuen
大肚牛仔褲

我一係忙到水(報 tender),一係得閒到水

相信你都好滿意新工福利,去左 second in 先囉,請你再諗,不過...
1. 你驚唔驚新老闆唔鍾意你成日請假(產檢)??
2. 新工前四後六點計??

侯爵府

睛靈勳章

JULIA,

我咪就係驚尼個問題, 同賣冇薪產假 !

侯爵府

睛靈勳章

julia,

而且我要晒1日假去見工 !

首頁

尾頁

跳至