夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:update *106 欲哭無淚... 好攰...都唔知同邊個講

睇得出 男家 好注重面子 但係而家嚟個社會 面子真係咁重要嗎? 難得有層樓 點解可以為左面子而寧願唔住 面子可唔可以當飯食 我覺得你c6有啲幼稚 如果咁少事就話大家行唔到落去 咁即係佢覺得面子重要過你嚟個老婆嚟個家庭
如果我娘親俾層樓我住 我同c6一定好感激佢 可能我地會無錢俾反佢 但日後既生活我地一定會好好照顧佢 將自己俾到既野都會俾反娘親 一家人 唔洗講話咩洩唔洩底 如你男家個邊覺得洩底既話 我覺得佢地根本唔係真心對你地女方

琥珀宮

引用:睇得出+男家+好注重面子+但係而家嚟個社會+

原帖由 heygirl123 於 13-12-01 發表
睇得出 男家 好注重面子 但係而家嚟個社會 面子真係咁重要嗎? 難得有層樓 點解可以為左面子而寧願唔住 面子 ...
掉轉99同老公叫你出錢供一層只有99同老公名既樓,雖然有份住,但作為新抱也可能覺得有d洩底吧!
況且男女始終不同,男人注重面子唔想比人話靠老婆外家先有屋住,都好易理解姐!

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:update *106 欲哭無淚... 好攰...都唔知同邊個講

家家有本難唸的經

大宅

回覆:木土土 的帖子

不能同意更多了

男爵府

回覆:木土土 的帖子

只可以講 每個人諗法都不同
都係俾下意見姐

男爵府

實在太好了, 咁早比你知道佢地是點諗野, 點做人的人.

第一: 叫亞媽將層樓出租留來自己/你(日後)養老用, 不用擔心你先. 因為你要用更多的時間去考驗你同你老公的感情, 叫佢不用擔心你先.

第二: 同意你老公講的骨氣, 我真的疏忽了, 等日後我們有錢才買樓, 我都拒絕了我媽, 叫佢唔好再提了.

第三: 再用時間去同你老公及你老公的家人磨合, 不過佢的一句你是外人囉, 咁你呢個外人要醒D, 要有私幾存比自己, 唔好到人老了, 錢又無, 一生只為了人地頭家, 10-20年後句外人丟出局呀.

女人: 有時嫁了仲要同老爺奶奶住, 真的好似外人一樣, 好時咪左一句自己人, 又一句自己人, 唔好是, 就會話你是一個外人, 如果老公有小三, 你就更加不是人了.

女人: 一定要有自己私幾錢, 財政要獨立.

禁止訪問

熱血勳章

禁止訪問

熱血勳章

大宅

咁如果邊個都唔加名落層樓度,齋住不過要比番租可唔可行呢?
咁咪又有得住,又可以繼續供樓。橫掂層樓遲早都係你嘅。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

hokeypokeykids 發表於 13-11-29 15:04
update: 29 nov

好多謝甘多位jm支持同鼓勵,但我無力再行啦...好攰
兩公婆都要財政獨立,你阿媽同你間樓放租,
收租供樓,
間樓係你私己,
關夫家乜事呢?

同老公講
阿媽話間樓令夫家不高興,
決定收番唔俾,
再睇男家想點。

我覺得佢地謀住你間屋!

大宅

引用:update:+29+nov好多謝甘多位jm支持同鼓勵,

原帖由 hokeypokeykids 於 13-11-29 發表
update: 29 nov

好多謝甘多位jm支持同鼓勵,但我無力再行啦...好攰
既然冇共識就唔好有改動住囉,如果你先生有主意但又唔攪到你嘅你都可以順下佢,佢大男人主義你提出啲咩佢都唔岩聽架啦,加上6299落藥,除非你都想放棄段婚姻啦,否則你咩都冇得做架而家,逆來順受做女人係咁架啦,有時候踏到底線都咁,但我都想你諗清楚你而家冇小孩子,要走係容易架重新黎過,你都好好諗下佢可唔可以一直同你行落去

珍珠宮

唔好咁上心啦,你而家知道咪得囉,照共同生活,樓果樣野算了吧當冇發生過,暫時冇乜方法就唔好諗咁多,合側來,不合側去,凡事不要太上心。

男爵府

佢有病,咁對老婆講嘢,一世的枕邊人當外人?

首頁

尾頁

跳至