婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:貧窮媽媽 的帖子

男爵府

回覆:wcsin326 的帖子

我媽得一個, 點都叫唔出!

複式洋房

回覆:有幾多人會叫99做“阿媽”

成日俾c6話吾叫佢呀媽。好吾尊重
但我真係叫吾出口。莫講話叫呀媽。連奶奶都講吾出口。有時say hello 算

大宅

momo04 發表於 15-9-5 16:56
但其實佢地(老公)冇得揀 好似一定要咁叫外父外母做亞爸亞媽,我地女人就有得揀

...
咁又唔系,我c6同姐夫都系叫岳父岳母,因為我都唔鐘意c6叫我父母做呀爸呀媽,感覺好怪。。真系好難可以叫一個既唔系生你出黎又唔系養大你既人做呀爸呀媽。

洋房

回覆樓主:

我反而叫唔落"奶奶""老爺", 所以我會叫佢地阿媽&老豆。我一向叫我父母做daddy 媽咪。仲有c6叫我父母做阿爸阿媽叫得好順口,咁唯有照跟啦!

大宅

引用:Quote:momo04+發表於+15-9-5+16:56+但其實

原帖由 Nikkichau 於 15-09-09 發表
咁又唔系,我c6同姐夫都系叫岳父岳母,因為我都唔鐘意c6叫我父母做呀爸呀媽,感覺好怪。。真系好難可以叫一 ...
但反而我老公丶妹夫也照我們叫爸媽

子爵府

我叫呀媽,冇叫過99

大宅

我係成家人咁多個呀哥呀哥面前先叫得出,私下同我老公講野,1成稱呼佢做奶奶,9成時間稱呼佢做「你媽咪」

複式洋房

諗諗下...咁有冇99會叫新抱做呀囡先....

大宅

我跟老公叫阿爸阿媽,我老公都唔會叫外父外母,都係跟我叫。 雖然曾經有爭咬, 但老公話件事過咗去, 點都係父母要尊重。

伯爵府

引用:我結婚前都以為自己叫得出口,當然日積月累

原帖由 wcsin326 於 15-08-09 發表
我結婚前都以為自己叫得出口,當然日積月累既相處(算幸運。。其實一年見唔多過10次)。。。宜家叫我 ...
我係叫阿媽,叫奶奶好似好奇怪。

大宅

我想矖吓有兩個好男人~
事緣結婚雙方家長見面,99 "我哋上海人, 嫁過來一定當女咁,所以以後跟C6叫我做媽咪,親家你哋千萬不要介意。"

我阿爸望著完全o嘴的我和我媽,笑笑口一面認真同佢講,"放心,我哋當x(c6名)都係我地個仔,我哋唔介意佢叫我哋爸爸媽媽。"
C6即刻嗌'daddy 媽咪' 跟著鬆㬹我我才記得嗌阿媽
從此而後,佢哋在同一場合,我叫阿媽我阿媽就知揾佢,媽咪就係99。

已刪除用户

回覆:貧窮媽媽 的帖子

別墅

原來一個稱呼, 有0甘多背後的原因和看法, 我以前覺得稱呼都只係表面一句, 心裡點樣對人先係真, 現在多了點明白.

婚後第一次和男家家人吃飯時, 99就話, 如果我叫佢"99" 佢就叫我家嫂, 如果我叫佢阿媽 佢就叫我XX(我名). 當下(心裡)第一個反應"0下, 不會因為叫你99就不當你係阿媽掛. 況且"阿媽"個稱呼我叫開生我養我果個, 要我叫阿媽真係怪怪地(果時同99無乜野)", 我之後都係叫佢做99, 怕和C6傾家事上會攪亂, 可能佢都覺得叫家嫂怪怪地, 最後都係改叫返名.

不過, 幾年事實證明99永遠係99,無可能係"阿媽"0吾好期望佢會好似阿媽對囡咁, 99對自己囡vs新抱, 始終親疏有別, 甚至外孫都親過孫......當時我真係天真, 以為佢真係當我係囡.....

大宅

叫媽媽

男爵府

回覆:Sososofie 的帖子

我過門時,99叫我跟老公一樣叫阿媽,我覺得最緊要係佢鍾意,加上我自己阿媽係叫媽咪,所以我無嘜所謂。

別墅

叫唔出,‘奶奶‘都唔係好想叫

佢唔配我叫佢做呀媽,反而62我會叫呀爸,

但係真爸爸會叫番爸爸

大宅

我唔會叫阿媽or奶奶
我跟我仔叫佢「嫲嫲」

大宅

我有個已經返了面的弟婦,佢未結婚前,對我媽就唔叫Auntie伯母,好親切地媽咪前媽咪後,但結婚後就叫奶奶或者當透明唔叫

男爵府

叫99媽咪,佢好錫我

首頁

尾頁

跳至