自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:淘寶 的帖子

多謝提醒

男爵府

引用:我好明那位媽媽感受,我有個弟弟又是自閉症

原帖由 牛牛兒 於 16-03-06 發表
我好明那位媽媽感受,我有個弟弟又是自閉症,細我3年,有時會同屋企人同佢出街,因得閒都要同佢出去行下。 ...
凡特殊需要的小朋友……每個都有個別的特質……每個都有個別的弱點……例如……特別對聲音敏感……一聽到汽球爆破的響聲就會失控……整體上……就是容易有情緒的波動……只希望大家可以做到……多多了解……多多容忍……多多關懷……

大宅

回覆:路過的人 的帖子

支持包容特殊小朋友, 佢地都唔想。

大宅

回覆:好心痛, 請包容有特殊需要小朋友

我自己小朋友都有自閉症,真係身同感受,好多時都會喺公衆場所同坐車途中大叫或情緒失控,已儘量控制小朋友唔好影响其他人,但真係唔係我地所能控制,有時d人會用好奇異眼光望我地,我已學到面皮好厚,當睇唔到聼唔到,最多自己返屋企喊,如果唔係,真係會好似那媽媽咁當衆喊咗出嚟
我識得其他相同處境嘅家長包括我自己,壓力大到要睇精神科医生,其他人眼光都算,最驚係兩公婆離開呢個世上時,唔知邊個可以照顧佢
好希望社會上多些人可以包容,體諒同接纳我地嘅大小朋友

wannabe118    發表於 16-3-6 18:38
lovebabyking    發表於 16-3-6 17:39

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:今晚同C6及女女食飯坐係我地隔離都有一枱一

原帖由 淘寶 於 16-03-05 發表
今晚同C6及女女食飯

坐係我地隔離都有一枱一家三口, 有小朋友的, 個小朋友估計約6~8歲左右, 但佢成日尖 ...

侯爵府

講真, 如果個細路咁嘈, 我唔會投訴佢, 惟有自己拿拿林食完即走

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

包容。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

淘寶 發表於 16-3-5 23:29
今晚同C6及女女食飯

坐係我地隔離都有一枱一家三口, 有小朋友的, 個小朋友估計約6~8歲左右, 但佢成日尖 ...

我都係街俾個爸爸話「無家教」佢點知我無教
啞子吃黃蓮!有苦自己知!

大宅

回覆:Onlok 的帖子

侯爵府

2018復活節勳章

引用:我自己小朋友都有自閉症,真係身同感受,好多

原帖由 Jaydenbbwong 於 16-03-06 發表
我自己小朋友都有自閉症,真係身同感受,好多時都會喺公衆場所同坐車途中大叫或情緒失控,已儘量控制小朋友唔 ...
祝福你

我係好明白架

因為我姪仔都係自閉症, 8歲仲未識講嘢, 仲試過係公園挖泥放入口, 有啲三姑六婆就會話我阿嫂, 我好明佢心情, 有時啲嘢係控制唔到

我姨甥就過度活躍同專注力不足, 係學校啲老師極唔鐘意佢, 仲暗示轉校, 好彩今年個班主任好好同睇咗醫生食藥叫好啲

其實我見到個媽媽爆喊, 真係激動到喊出聲, 當時我覺得好心up, 又唔知點做好

但佢C6真係做得好好了, 安慰之餘仲道歉, 其實已經係好負責任。

大宅

引用:Quote:原帖由 Jaydenbbwong 於 16-03-06 發

原帖由 淘寶 於 16-03-06 發表
祝福你

我係好明白架
多謝,其實喺街度一個友善嘅微笑已好心領
我喺街度見到有些父母捿住個有特殊需要嘅大朋友,我都會諗佢地背後一定有不可對人言嘅辛酸,我會對佢地点頭微笑

大宅

引用:

原帖由 fanfanhei 於 16-03-05 發表
大家一齊加油! the illustrations are very true!!

大宅

原來連喊同出街既權利都無,真係可悲!
唔怪得之前有幾單新聞,父母殺左自己有特殊需要既仔女,再自殺!
我知道無人有權利要人特別包容,但係抒發情緒每個人都需要,點解佢地父母就無咁既權利?
對男女有權鬧,點解對父母無權喊???

大宅

我諗如果佢地有這些特殊小朋友先會感受得到果種苦況,針唔拮到肉唔知痛,否則唔會講出涼薄嘅説話

大宅

回覆:淘寶 的帖子

樓主, 我完全明白及非常難過世上有這麼多刻薄的人. 我家中也有一名自卑症小朋友, 這麼多年來的辛酸旁人根本沒可能知道及理解. 針唔拮到肉係唔知痛, 而呢到亦有大把人講好多風涼説話. 試想想若是自己的家人, 他們還會説嗎?

侯爵府

2018復活節勳章

引用:樓主, 我完全明白及非常難過世上有這麼多刻

原帖由 wetwetwet 於 16-03-06 發表
樓主, 我完全明白及非常難過世上有這麼多刻薄的人. 我家中也有一名自卑症小朋友, 這麼多年來的辛酸旁人根本 ...
其實我未有小朋友前, 都唔會咁, 可能我從小都好頑皮, 長大先知我爸爸媽媽嘅辛苦

不過, 個對男女可能無小朋友吧。

其實大家只係想開開心心食餐飯, 點解要咁呢?

大宅

引用:Quote:原帖由+mymflove+於+16-03-06+發表冇

原帖由 20020116 於 16-03-06 發表
你咁講說話係咩意思?咒人牙?
冇咩特別意思,我只是表達自己意見!如果你要理解為咁樣,我都冇辦法!

大宅

引用:Quote:原帖由+mymflove+於+16-03-06+發表冇

原帖由 華美 於 16-03-06 發表
呢位jm一向無同理心
原來如此

大宅

另外我的工作地方經常見到好多父母帶著很多特殊情況的小朋友甚至乎大朋友到其他國家旅行, 要輪椅的, 要氧氣樽的, 有些甚至乎四肢不能控制或更嚴重的. 每次見到的時候我都非常感動和敬佩他們, 但呢到竟然有人認為有特殊小朋友嘅媽媽唔好出街,食飯都要外賣, 連喊都冇權利. 呢嗰世界點解變成咁.

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+414928+於+16-03-06+發表你張

原帖由 20020116 於 16-03-06 發表
係你唔明我講乜啫,我地可以要求自己對別人包容對人愛護,但我地冇權亦冇可能要求世界對自己多啲包容同愛。 ...
不如掉𨍭黎講,你可以唔包容人地,但係你冇權亦冇可能要求人地對你既不包容唔可以作出反應(如爆喊),你冇權亦冇理由去屈人地作出激烈反應的目的係「迫你就範或者扮係弱者比你蝦」

rose-mag    發表於 16-3-7 08:23

首頁

尾頁

跳至