自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

APIGMA 發表於 16-7-16 17:30
回覆 ac321 的帖子

我暫時得1個女,如果第時生仔我都唔會同新抱住
所以真係要多谢BK,比我見到好多新一代既身抱既心態,佢地:以係99屋企痴飲痴食痴住為榮
以屈99幫手免費湊孫,做埋工人煮飯洗衫為榮
以個個月可以攞晒老公人工(老公無錢供養6299)為榮
甚至想法一腳申6299走,可以霸埋6299間屋為榮

真係大開眼介!

男爵府

係呀,我 62 係個好叻嘅人,我好尊重佢㗎。我諗佢亦好清楚知道佢身邊嘅人係點。所以我都希望62 可以長命百歲,因為俾我99持家嘅話,應該好快會敗晒啲錢,然後跟住話要加家用.
我老公係因為見到之前佢阿公走左,佢阿姨唔滿意舅父分三份(阿哥,同兩個妹)。 阿姨覺得我99冇俾錢阿公(但係我老公有代99俾), 話應該分兩份. 實際上講緊個差額(分兩份同分三份)只係 $7,000 - $8,000, under $10,000. 真係計較得好肉酸, 所以話如果發生係佢身上,佢唔會要. 無論係幾多錢都好

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-7-16 14:13 佢好

原帖由 ac321 於 16-07-17 發表
偏心就真!讀吾到上大學,就當然要早D出身出黎做野啦!吾通日日坐係屋企做雙失?!
...
咪係囉。

當然當事人梗係覺得有份養家咁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 good_pig 的帖子我嗰個係購物狂,佢好

原帖由 SweetPanda 於 16-07-17 發表
回覆 good_pig 的帖子

我嗰個係購物狂,佢好鐘意買嘢但係買完唔鐘意,著都未著過便俾人。連幫佢收甲嗰個人 ...
我果個以前去frd度打。。

之後識左唔知乜野街坊屋企打
果個街坊係抽水租桌比人打
仲讚人地買定小食serve佢地...

我講左小心比人拉架啦....

珍珠宮

引用:Quote:APIGMA+發表於+16-7-16+17:30+回覆+a

所以真係要多谢BK,比我見到好多新一代既身抱既心態,佢地:以係99屋企痴飲痴食痴住為榮
以屈99幫手免費湊孫, ...
有沒有咁誇張呀?

大宅

影月 發表於 16-7-16 12:31
講啃老族,最厲害應該係我叔仔,30歲人仲讀咁書要亞媽比錢讀,仲每月羅99零用,唔緊要99自願,但8年前帶埋 ...
好似我叔仔丫 又系差不多30歲仲讀書 但一星期番一日 要99俾學費用零用 工又吾做 日日痴系屋企 有女朋友 女朋友屋企有錢又要part time 如果俾著我系個女仔 一早飛左佢啦 點會鍾意d甘懶既人 有樣貌身高又點

男爵府

咁有真係要小心啲喎, 俾人話佢哋非 法集博,便大見事啦!
不過我99 喺我老公細細個時已經成日留底啲仔係屋企,靜雞雞走去打麻將,煮飯前先番屋企。所以成日用錢賄賂佢啲仔,唔好俾62知. 到我老公大左出嚟做嘢,輸得多唔夠錢洗,又識問我老公拎。我老公勸佢唔好打,佢便話我老公好話佢,佢洗佢自己啲錢之嗎

侯爵府

好媽媽勳章

bik1229 發表於 16-7-17 13:02
有沒有咁誇張呀?
一D都吾誇張!
你係佢地Post講句有小小人性既說話,都會比佢地圍插:
你一定係99!
你係99上身!
你又係到扮'正義之仕'!
你眼紅人地/吾抵得人地攞到99着數!
你心地差,吾登人高興(攞到99着數)!

bik1229    發表於 16-7-17 23:31

侯爵府

好媽媽勳章

good_pig 發表於 16-7-17 12:34
咪係囉。

當然當事人梗係覺得有份養家咁
呢D心態,咪99自己一手培養出黎既,現在就自己受返!

複式洋房

yusostupid 發表於 16-7-13 23:24
我老公個妹就係用方案二, 唔使十年, 四年,2011年豆腐潤 一百幾萬,做九成按揭, 得左, 而家升到三百幾 ...

唉。。好羨慕

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-7-17 12:34 咪係

呢D心態,咪99自己一手培養出黎既,現在就自己受返!
咁又未至於要受乜野既 ..at least 都夠駛夠著

寶石宮

引用:回覆 good_pig 的帖子咁有真係要小心啲喎,

原帖由 SweetPanda 於 16-07-17 發表

咁有真係要小心啲喎, 俾人話佢哋非 法集博,便大見事啦!
講左啦

比埋新聞佢睇
佢話全部都熟人,應該唔會踢爆wo..

男爵府

最怕係唔知因為咩事反左面,跟住報吋嗰種咋

寶石宮

引用:回覆 good_pig 的帖子最怕係唔知因為咩事反

原帖由 SweetPanda 於 16-07-18 發表

最怕係唔知因為咩事反左面,跟住報吋嗰種咋
不外乎輸牌..

佢地所謂熟 咪又係打牌熟...阿乜太乜姨...

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

開心仔媽咪 發表於 16-7-14 12:05
我覺得點都要比家用父母,真係一種對父母既心意同回饋

x2

侯爵府

好媽媽勳章

SweetPanda 發表於 16-7-17 09:48

係呀,我 62 係個好叻嘅人,我好尊重佢㗎。我諗佢亦好清楚知道佢身邊嘅人係點。所以我 ...
好彩你還有個明事理既62,希望你老爺長命百歲!

侯爵府

好媽媽勳章

o水o 發表於 16-7-17 22:51
唉。。好羨慕
但做吾出,因為過吾到自己良心!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ac321 發表於 16-7-15 15:00
睇見你呢句,令我想起某一D潮州和福建男人!父母重男輕女,咩都比晒仔,又咩責任都吾使個仔負,做仔既甚至結婚後 ...

攞第二個囉!

通常呢d人唔係一個人縱容而成,d 亞姑家姐都當個男丁係寶,都要萬分支持

男爵府

Thanks!

男爵府

咁又係

首頁

尾頁

跳至