自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血勳章

回覆樓主:

絕交得好“長痛不如短痛”親生仔都不如近身錢”.更何況這所謂的“cheap家姐”佢係好,唔出聲我都幫.但佢咁嘅格,以後各行各路.近得佢多都衰。佢要唱咪話之佢,你媽或其他人講就答“問心無愧”你媽話你絕.你咪話“慈母多敗兒”佢已成年人,自己負責。對這類人要“絕”唔係你就“慘”

侯爵府

greenmum 發表於 17-1-20 23:51

之前我開左幾個貼話我親姊好貪小便宜

可以絕交成功的話,恭喜你

如果我係你真係乜都淡,點解可以咁講野,好可怕的人

男爵府

回覆樓主:

我想講講我既親身經歷你聽,不過身份調轉左,我爸係大仔,無乜經濟能力,同亞媽生左我,由我懂性以黎,佢地都好大洗,每一個月都要問人借$,當然有借冇還啦,佢好彩有亞爺,亞嫲,亞叔幫佢地,成日問攞$不在話,想買居屋,首期亞爺,裝修亞叔,仲成日諗D鬼計呃佢地$,我到十幾歲因相處問題,我搬左去亞爺度,亞媽嬲左無去亞爺度幾年,一出現又問拎$,D家人見佢地咁可憐,每次都幫,佢地亦當奉旨咁,仲要扮晒大哥款,每次身光頸靚,上次出現又要問借幾十萬,D亞叔好好,幫得就幫,但叫佢先賣左自己層樓,再唔夠先俾佢,佢地又嬲,好奇怪,佢倆公婆真係唔識感恩,都咁多年,幫咁多次,一次唔係即刻幫,就反面,直至亞爺亞嫲百年歸老都無出現,很可悲,他們是我的父母,所以我覺得幫人要有限度,人是貪得無厭的

侯爵府

sman 發表於 17-1-26 03:15
我想講講我既親身經歷你聽,不過身份調轉左,我爸係大仔,無乜經濟能力,同亞媽生左我,由我懂性以黎,佢地 ...

你D亞叔真是好人,肯借錢又肯出資裝修。亞嬸旁觀者清,她没出聲反對?

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

恕我直接, 你咁耐都只係金錢上幫佢, 口頭講到佢有幾唔好, 因為念及親情比錢佢使, 比地方佢住, 要人地感恩; 話佢收埋支洗頭水係唔比你用, 你唔當面問清楚講清楚? 幫得咁唔心甘情願就唔好幫啦。你咁做都只係想話比人知你係聖人, 講比人知自己有點好, 點施捨比你家姐啫

真心幫佢, 係幫佢自立, 係要出錢出力架. 你有時間上嚟出post, 倒不如用時間上網睇下有乜野可以幫到佢. 將相關資料整理好, 再印出嚟比家姐同亞媽慢慢睇.

路遙知馬力, 日久見人心, 真心想幫人係唔會望人地回報, 望人地當自己係救世主咁感恩架.

子爵府

Pman1022 發表於 17-1-26 09:17
恕我直接, 你咁耐都只係金錢上幫佢, 口頭講到佢有幾唔好, 因為念及親情比錢佢使, 比地方佢住, 要人地感恩; ...

同意!
屋企人離婚已經好慘,呢個時間咪幫得幾多得幾多,之後等佢解決好先再講錢都未遲,我覺得樓主家姐鬧得你好岩,真係睇到心寒,開口埋口覺得人拎你著數

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

其實, 真係唔係個個知足感恩, 有時出錢出力之後人地都會覺得冇件事, 所以我覺得都係做自己能力內, 又甘心做0既事便可以, 真係唔洗理其它人點睇......

.........................................

子爵府

greenmum 發表於 17-1-20 23:51

之前我開左幾個貼話我親姊好貪小便宜

感覺上樓主環境應該幾好,相反你家姐環境唔好,可能佢心理有啲唔平衡,覺得唔抵,所以覺得你幫佢係理所當然,就算幫左都唔會感恩。所以,樓主就跟自己感覺去做吧,支持你。

大宅

回覆樓主:

X2 幫到幾多得幾多!離婚一個女人仔帶住個小朋友真係面對好困難,掉轉頭如果果個係你又會點?

我覺得收留佢個女住一排冇問題,何況有工人幫手湊!3歲小朋友食得幾多,唔好咁計教啦,頼你湊得唔好果d係假設性姐,佢點都吾會掉低個女係你屋企唔理掛?錢銀幫佢過渡ok,做生意唔好借囉

Ps你要接受佢離婚打擊,個人比較情緒化一段時間,等佢接受現實之後先會堅強做人,唔通下下要人幫咩

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

樓主你話買左幾千蚊鮑魚迎接佢,真係好笑,應該幫佢既野你唔去做,咁門面既野又做到足,似係人面前哂命多D囉!人地咁既景況食龍肉都冇味啦!

學樓上話齋,真心想幫人係不求回報的。香港地人情淡如水,唔怪得你媽咪都咁話你!

試下post去單親版果度,睇下撐邊邊多D?人地心切感受得最多,點似呢度有些花生友

翡翠宮

畀面勳章

歹毒?歹毒得過佢旨意個妹幫佢養女兼養佢成世?!

你呀媽同大女一擔擔,你家姐有咁既性格,睇黎你呀媽都要負好大責任

絕交得好,再同佢來往真係人都癲
日日是好日

大宅

Maya5488 發表於 17-1-26 11:30
樓主你話買左幾千蚊鮑魚迎接佢,真係好笑,應該幫佢既野你唔去做,咁門面既野又做到足,似係人面前哂命多D ...

呢段時間,請佢地一家大細旅行(唔係第一次),出去吃喝玩樂全部我埋單,佢要發展生意大計要我幫佢做ppt我照做,佢自己名牌照買,請佢朋友吃飯一千幾百可以,但從來唔會請我,十幾蚊要我俾。

我話買左鮑魚等佢地兩母女來過年,佢不知幾開心,佢係「貪威識食」果d人。如果有睇我post,我確實係話過我會照顧佢地度過離婚難關,係佢睇完我段文字之後反而開始發脾氣鬧我,我先心淡。

我唔想委屈自己。外人覺得佢幾可憐鬧我幾衰,哎,我都係笑笑算了,問心無愧,我不會造謠中傷佢,都希望佢過得好,但從此決定保持距離。

大宅

Maya5488 發表於 17-1-26 11:06
X2 幫到幾多得幾多!離婚一個女人仔帶住個小朋友真係面對好困難,掉轉頭如果果個係你又會點?

我覺得收留 ...

佢唔係一時情緒化,我和媽媽都很清楚佢為人。

如果你有睇我post,我一早已經話可以俾佢女女來住幫佢度過難關,係佢睇完我段嘢發脾氣惡言相向我先心淡。

伯爵府

絕交仲好

大宅

係要有幾窮,先會見到「鮑魚」兩個字都覺得我曬命⋯⋯⋯

真係救命

大宅

恭喜你
講真,唔係要感恩,而係老奉咁"吩咐"人地要比咩資助你,唔比就心寒,呢啲人一啲都幫唔過囉。
我前夫有個家姐又係咁,每次出現都係借$$,所以啲兄弟姐妹都同佢絕左交架啦。個阿媽係老人院N年都無探,突然個個星期去探,以為佢轉性。原來係睇中左佢老媽子啲棺材本。做左2,3個月考順女,就一炮借晒老人家二十幾萬話個仔要結婚無錢。(佢都係單親媽)
我前99錢就比左,個孫都結左婚,不過無請佢去飲,之後個不孝女影都唔見從此失踪。

幫人都要諗果個人抵唔抵幫嘅
歡迎加入電子書緣館!一齊分享你喜歡嘅文章

大宅

greenmum 發表於 17-1-26 12:04
呢段時間,請佢地一家大細旅行(唔係第一次),出去吃喝玩樂全部我埋單,佢要發展生意大計要我幫佢做ppt我 ...

唔好意思冇睇過你以前post,請佢地一家大細去旅行仲唔止一次,呢點完全唔能夠理解同家人旅行個個都AA制架啦,真係闊卓到咁就唔會開口埋口成日提,只可以講開壞左個頭先變老馮,似有人充完闊佬又唔憤氣lor

大宅

greenmum 發表於 17-1-26 12:29
係要有幾窮,先會見到「鮑魚」兩個字都覺得我曬命⋯⋯⋯

真係救命

得罪晒我又真係未食過鮑魚架喎,咁又點?唔似係你咁好命有個有錢老公請人去幾次旅行都唔斬眼,睇你講野語氣都唔係所謂咁林善好人囉

首頁

尾頁

跳至