自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ilmummy 發表於 17-10-26 18:41
我唔識分!我明小朋友是會反叛,會有好奇,總會做d你唔比佢做嘅嘢!究竟呢個時期有幾耐??佢已經三歲半, ...

不如試下叫佢擺低、停低。

你叫佢唔好掟,點解唔好掟?掟左係咩後果呢?掟左先算!

大宅

畀面勳章

ilmummy 發表於 17-10-28 22:28
就係問過佢地,話只打針,其他服務冇。

有架,我懷疑大仔對腳x字腳,打返去都叫我比醫生睇下,朋友個仔發展遲緩一樣返去睇,你再打去問佢,6歲前都可以架
或者叫學校寫封信再轉介又或者去元朗協康會問下,佢地有呢類服務架

公爵府

2024年龍年勳章

moniko 發表於 17-10-28 02:21
我好反感成日話有乜野症。 其實唔太多人有生理上既病。例如學習遲緩, 有d係生理上教左學唔到, 更多係無教 ...

你好有心,寫得好好
講了我對呢個post嘅睇法。

我小朋友細個時都俾人話佢有問題,
我知道係有問題,但唔係有病,
終於我直接帶佢去見精神科醫生尋求意見,
醫生話好反感現在每當小朋友有行為問題,
大家就話有病來解釋,交俾醫生處理,
無端端要小朋友食藥,
醫生話冇事都唔信,
堅持要搵人証實是小朋友有病,
醫生反問,點解家長們有雙重標準?
小貓小狗百厭就可接受,覺得可愛,
自己小朋友百厭就不能容忍?有病?!
家長們有無忽略教育、關愛?
每個人都當自己係醫生去斷症,佢好無奈

男爵府

YM2MAN 發表於 17-10-26 22:23
係,嗰次(亦係唯一一次)我真係坐埋一邊一個鐘,佢訓下地又坐下又揼下地,我完全唔理佢,只係望住並無行 ...

你小朋友肯跟你返屋企就好,我小朋友兩、三歲時每次瞓地扭都超過一小時。但我沒耐性輸了,會捉起抱返屋企,再瞓地扭兩、三個鐘,喊到瞓著咗,但唔好以為已完了,醒咗再喊過,有時頂唔住會勁打,但驚完下次又來過。(發脾氣時攬住講媽媽愛你、氹、鬧、掉了玩具都唔聽)
我EQ低,佢脾氣差,而家開始大更會頂嘴,希望佢再大d會好。(其實很多時都乖的)

珍珠宮

回覆樓主:

細個有得教,慢慢黎

首頁

尾頁

跳至