自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

micmic40 發表於 17-11-14 10:17
上一代家長淨係返工努力搵錢,大家有啖飯食就係負責任。對於下一代(我们)的學業唔需多理,莫講兴趣班學校功 ...
只可以話企位立場唔同,始終覺得看不到將來的老人家最慘。他們的所有已貢獻給下一代,現在只望親人多陪伴走下去吧。

水晶宮

薯圈 發表於 17-11-15 10:04
我無經驗,我亦明有幾辛苦。

照顧失去自顧能力嘅老人家係好辛苦。呻係絕對無問題。

雖然有埋怨、但都有繼續做、唔呻既一係能力好高、一係根本無煩惱吧!
時代唔同、我地成日說要為退休打算不負累下一代、甚至做慈父慈母幫手買樓結婚、一邊要繼續經濟上照顧一代、係好矛盾。

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 17-11-15 10:37
雖然有埋怨、但都有繼續做、唔呻既一係能力好高、一係根本無煩惱吧!
時代唔同、我地成日說要為退休打算不 ...

我都係呢一代父母,仲要同99 住, 大家講嘅,又點會唔明?

有時辛苦起上來,呻下怨下係好正正常。 但有時見d朋友呻呻下當左常規,一天到黑數父母的不是,有d 說話仲鬼咁刻薄。我聽到都覺難受。

珍珠宮

freespeech 發表於 17-11-14 23:50
好想聽下, 作為第一代怪獸家長的仔女,你們現在已長大成人 。可否分享下 ,沒有愉快童年的感受, 你覺得值 ...
下?我唔覺得我父母係怪獸家長,亦唔覺我無愉快童年wor。你個假設咁得意,點解重視教育就=無愉快童年?

我之前都話,逢星期日,出街玩前爸爸會同我讀英文課本。溫書時間可能只係星期日早上一兩小時,然後就出街玩啦,個個星期都出去玩,好愉快。溫習同埋出去玩個比例,我覺得一d都唔過份。

至於學琴個d,通常都係星期五放學留校,或者星期六上午出去學,負擔唔重的。練琴都係要求每日半小時。(我通常睇完卡通片,6點鐘個d新聞節目時段去練下。) 而且我屋企人唔會心急要去考級,都係由我慢慢練,我準備考試歌我練足成年先去考,慢慢來,好輕鬆。 畫畫個d我係真心鍾意,畫畫本身就係一種娛樂,我到依家人大左都會得閒畫下減下壓。而且,全部興趣班唔係我父母幫我安排迫我學,我係自己見到人地學,貪得意開口叫佢地比我學。

我諗最重要係我父母無比較同競爭的心態,唔會迫我測驗一定要幾多分,考級一定要考到。我媽成日都話讀唔成書咪出來做野囉。但佢地重視我的態度,即係係咪有認真努力。如果有,考得唔好佢地又唔會鬧唔會罰。

小學時返半日制,放學返去自己做一陣功課同溫書(父母唔check,亦唔會幫我默書),跟手閃電傳真機開始就可以睇電視或玩直到訓覺。由細到大(包括會考同高考)從來無去過補習,亦無做過pastpaper。

我童年好愉快。

侯爵府

回覆樓主

其實我都想呻下,老人家想人關心下係好正常,佢地退晒休,成日係屋企無所事事,就覺得我地都好似佢地咁得閒,要我地隨傳隨到,我話我地湊小朋友,自己又要返工,其實都好忙,佢地就會話自己湊大幾個都係咁。咁都算,唔舒服唔肯去睇醫生,點勸都唔去,係都要等到三更半夜頂唔順就黎call你入急症,佢地成日話自己乜都唔識,乜都要仔女幫,教佢又唔肯學,其實真係好簡單既野,要學有幾難,佢地真係好唔識體諒人。

男爵府

2018復活節勳章

正正說出我既心聲

我父母好多時候重係KEEP住之前既思想
好多野都係人人為我 我為人人
但其實好多親戚,朋友佢會搵佢地笨
佢地都覺得自己做到就做 人地搵你笨JA係你有能力

但其實最後呢D負擔都係轉架到後生身上

好似外國D親戚返黎~ 次次老奉都係我亞爸去車出車入
之後我亞媽重要安排晒我地要同佢地去食飯飲茶
需至去D咩景點都係我地俾晒~

其實佢地已經1-2年返黎 佢地可以去邊D地方重叻過我地
根本唔洗"陪" 重要我拎AL..... 我D AL留返同亞仔去玩好過啦~

大宅

回覆樓主:

真係咁

男爵府

2024年龍年勳章

freespeech 發表於 17-11-15 01:37
請你回上兩個#115睇睇。
你個仔好可憐,壓力好大, 要承受阿媽的栽培! 冇快樂童年等於一定會成功?!?!
...

super agree!!!

子爵府

回覆樓主:

咁呢到總有d人,係無為上一代付出過,無照顧過老人家,甚至仍在接受老人恩典的。

但同時自己亦無工作,現在靠老公養,日後靠仔養。覺得天經地義。佢地唔會認同樓主的。

男爵府

2018復活節勳章

vista 發表於 17-11-14 14:08
我都認同你嘅講法。

我父母養到我18歲入大學之後,我就自己兼職及借盡grant loan for 自己洗費學費。
係咁講... 我諗返自己岩岩出黎做野
6800一個月

我俾3K家用

1.8K係FOR 儲 其他就係自己雜費 有時重要被迫請飲茶食飯

試過真係月底 一包排包FOR 3日 早 午餐

我個姑媽重話佢地以為搵1000 就俾990屋企

成日講到好$10好大咁.......

子爵府

萍pig 發表於 17-11-15 12:34
咁呢到總有d人,係無為上一代付出過,無照顧過老人家,甚至仍在接受老人恩典的。

但同時自己亦無工作,現 ...

都吾係嘅,我阿媽都有照顧父母(公公、婆婆接近一百歲先離世),我阿媽好有責任感,以前公公婆婆有咩頭暈身熱、跌斷腳、老人病入醫院,阿媽就好認真要我哋「填更表」,即是媽咪要安排到日日都有個孫探阿公阿婆,媽咪自己就日日去貼身照顧,大大話話風雨不改都十年八載;其實父母辛辛苦苦養大仔女,佢哋老咗嘅時候等同剛出世嘅bb, 都係應該悉心照顧....盡力而為囉!

首頁

尾頁

跳至