夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

hmlover 發表於 19-4-2 19:01
我奶奶知,但我奶奶好錫同怕呢粒仔。某程度上佢搞到咁我奶奶都有一手做成。我奶奶一方面好驚我會走,所以 ...

如果佢自尊心好重, 有時都好難同朋友講, 會屈住係心.

你一係試下放任佢, 唔好同佢講搵工呀錢呀果D. 之後再搵機會同佢講, 你好愛佢, 希望可以同佢一生一世, 不過最近几年大家感情好似淡左 (唔好提工作呀錢呀果D, 可以講D好感性嘅廢話), 不如去試下couple therapy... 乘機夾佢去睇therapist. 同therapist講下想有D section 係一齊去, 一D分開. 咁俾個機會佢傾訴下, 又有專業人事開解下佢.

複式洋房

好耐無上嚟,update 下近況。
我出post 嘅時候同老公嘅關係真係好差,已經預咗要離婚,只係佢唔肯搬我又無佢辦法,所以我自己搬咗去同個女瞓,見到佢都當透明。

直至前排,佢有晚問我傾下得唔得,我話你咁嘅態度仲有咩好傾,要傾嘅都傾晒。佢同我講知道自己唔啱,唔想無埋頭家。我話你已經講過好多次話會改,但最後又係唔改。

佢話今次真係真架啦,叫我俾啲時間佢。我話咁你改咗先,我唔可以你一話改就當無事發生過。so far, 佢真係改善咗,起碼無再死瞓爛瞓,對我態度都有好轉,起碼感覺到有尊重我。佢話有份工傾緊,對方話要考慮下。雖然唔知最後成唔成,但起碼都叫積極番少少。

複式洋房

hmlover 發表於 19-4-30 16:29
我出post 嘅時候同老公嘅關係真係好差,已經預咗要離婚,只係佢唔肯搬我又無 ...

我其實都仲係好驚佢唔知咩事又會無啦啦變番以前咁,所以我都未搬番去自己房瞓,但都會有番嘢講。都唔係講啲咩特別嘢或者問佢搵工搵成點,費事好似好有壓力咁,所以都係講下啲無謂嘢,或者傾下個女啲嘢。雖然我唔覺得咁係ideal, 不過都比之前叫做好咗啲。

大宅

回覆 hmlover 的帖子

關係有改善便好,他理解妳是一個好太太好媽媽,值得珍惜,加油!再次祝福你們一家人早日回到幸福路上。深深佩服妳

男爵府

我出post 嘅時候同老公嘅關係真係好差,已經預咗要離婚,只係佢唔肯搬我又無 ...
希望今次佢係真心想改...
講真,幾年,點會搵唔到野做?就算人工/職位差好遠,至少要顯示佢有動力,有動力為個家努力,有動力想個家有進步,佢係男人黎,唔可以無動力無鬥心架!
佢見到無左佢份收入都捱到,一個人懶開就會一直懶落去,唔得架男人!就算樓主唔靠老公,佢都無可能靠女人過活!

男爵府

hmlover 發表於 19-4-2 21:13
我覺得輔導未必得,佢應該要食藥,起碼等佢瞓到先,佢而家話晚晚都瞓唔到。
...

我有位朋友又係晚晚都瞓唔到,佢有嚴重的情緒問題,要食好重的精神科藥物。

有冇試過搵社工,你可以到最近你的社會福利處約見社工的。如果你真係走又唔忍心,留又唔頂得幾耐,不如試埋呢一步?睇睇可唔可以幫到手?

男爵府

都好呀,起碼佢主動搵你傾。但佢有情緒問題都要正視,另一方面睇,佢可能想逃避現實,所以成日都死瞓,唔想起身要面對。

希望你地可以成功跨過呢個難關。

複式洋房

hmlover 發表於 19-4-1 22:21
都係想借個位呻下。
老公失咗業已經3年,啲脾氣越來越難頂,日日黑口黑面。我講啲咩一句唔啱聽就大發脾氣, ...

其實你先生已經有情緒病, 用辦法同佢去睇醫生先,對症下藥,當佢個人清醒返唔再轉牛角尖時,兩公婆再慢慢傾
我當年情況同你差不多,捱左幾年,最後老公肯睇精神科食藥,藥效到佢個人變返温馴(之前好易燥同乜都聽唔入耳),跟住肯去返工,呢幾年都好正常
見倒你寫唔想做到咁絕,所以你要加油,用辦法同佢去揾專業人士幫忙
失眠,動怒,大叫已經係徵狀了。其實佢都應該好辛苦

男爵府

男人對既"尊嚴",又愛又恨...
愛,可以保護到身邊既人,保護到個家..
恨,亦可以傷害身邊既人..

希望樓主妳守得雲開見月明!

洋房

回覆 hmlover 的帖子

樓主, 睇到你話佢有改善識尊重返你好登你地開心.加油~

首頁

尾頁

跳至