自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

molasses 發表於 19-6-4 08:54
樓主, 我撑你, 我以前都開過類似po。可能有好多jm生活舒適又返舒服工, 放工唔會攰, 可以由頭企到落尾。關愛 ...

2個可能性,
一係佢地冇諗咁多,揀個舒服位就算,一係有需要人士都怕被更有需要人士要求被讓座,好多大肚婆坐左都被老人家要求讓坐,又或者老人家坐左,都被更老嘅要求讓坐

個個位連有需要人士都會被批鬥,唔想有機會被批鬥嘅都唔會想坐落去

子爵府

九暈畏 發表於 19-6-4 18:44
條友不停話善用資源,就賴晒係其他人身上。善用資源普通人都可以做,見關愛座有吉位普通人都可坐,到其他 ...

我認同你

子爵府

算死草 發表於 19-6-4 14:04
咁你咪去坐囉!見到有需要人咪起身囉!
我唔係明星,唔想上鏡

子爵府

bopomofo2405 發表於 19-6-4 19:25
我唔係明星,唔想上鏡

大肚坐又俾人話,受過傷坐又比人話,有其他位都唔會坐關愛座啦!

子爵府

算死草 發表於 19-6-4 19:47
大肚坐又俾人話,受過傷坐又比人話,有其他位都唔會坐關愛座啦!
咪係,我好人好姐,有手有脚,坐落去,實做不硬網上明星

琥珀宮

回覆樓主:

某程度上我同意你

利申,十居其九我都唔坐,依家d人好麻煩,坐低咗又要時刻注意有無人有需要,瞓個覺又俾人話扮瞓,麻鬼煩,寧願唔坐

水晶宮

bopomofo2405 發表於 19-6-4 08:25
成日係地鐵見老人家坐普通位,優先位吉咗,而我同其他人就企

的確是浪費資源!我好人好者但近日腰骨痛坐都覺得尷尬!
自由太多會令世人失去平衡

公爵府

kc_01k 發表於 19-6-4 08:47
我淨係覺得,一個位啫,坐嗰一陣,都要咁多規矩,越黎越煩,又唔係揀樓住一世。我企倒都費事坐,除非好多位 ...

都唔明點解為左一個位攪到咁煩。

男爵府

就因為孕婦同老人家沒有選擇坐關愛座而被介定沒有關愛之心,會不會太過份呢

我就係承認自己大肚時沒有坐巴士關愛座,我本身已經容易暈車浪,大肚時嘔到就生,關愛座設在門口,最接近車底,又窄又焗,巴士又震,坐係到真的嘔到會死,我覺得我可以選擇一個自己舒適點的位置吧,同理老人家也一樣!

樓主本來好似好客觀,但討論下就變左有點以偏概全

侯爵府

所以我搭車一定諗過先搭。
朝早返工等耐d,車程耐d我都會搭巴士坐上層,咁就有得訓下。
放工想趕返屋企先會搭東鐵,我係總站上車,但基本上都唔會坐,因為我想玩電話⋯唔想留意身邊既人,真係好疲好想坐果陣就坐頭等。
關愛座老老實實真係唔敢坐,少少白髮我已經覺得佢值得坐過我,試過好耐之前坐過一次,心虛到不得了⋯又要不停周圍望,最後坐唔夠一個站就起返身,諗起都無謂。

禁止訪問

大宅

我想講,其實巴士的關愛座一啲都唔好坐,啲位通常在最前排,好窄,又會頂腳,肥的人或者腳唔好的人會坐得辛苦,如果要坐好多個站,企番起身都唔係好識行。已經係要人關愛的了,有得選我會選個舒服啲的位置。

另外,點介定邊個需要坐關愛坐呢?我覺得自己未老到要坐唔得嗎?點解我唔可以決定自己需唔需要坐呢?

珍珠宮

mickeywinnie3 發表於 19-6-4 19:58
的確是浪費資源!我好人好者但近日腰骨痛坐都覺得尷尬!

跌親隻腳 拎埋拐杖都冇人畀我坐啦, 啲老人家都驚我哋係假扮傷殘 同佢哋爭
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

lalalumlum 發表於 19-6-4 08:17
唔明孕婦、老人家唔坐優先座,係都要坐普通座,究竟點解呢?

因為我試過大肚7個月坐優先座,都比個中氣十足既大叔叫我讓座比佢,之後個大叔比旁邊既人『小』。但如果我唔係坐關愛座,根本無人會理直氣壯甘叫我讓座。

另,依家大肚9個月好多時索性唔坐,好怕煩。

子爵府

2018復活節勳章

Wing225 發表於 19-6-4 08:28
點解孕婦、老人家唔可以坐普通座?點解你唔可以企,一定要坐?
依家啲人思考方式咁特別
...

伯爵府

Wing225 發表於 19-6-4 08:28
點解孕婦、老人家唔可以坐普通座?點解你唔可以企,一定要坐?
依家啲人思考方式咁特別
...

咪係!荒死蝕底
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

lalalumlum 發表於 19-6-4 08:17
唔明孕婦、老人家唔坐優先座,係都要坐普通座,究竟點解呢?

我以前大住個肚,上車有位揀都唔會坐關愛座!
到啊女出咗世,都盡量唔坐關愛座!
唔想俾人批鬥!

水晶宮

小詠 發表於 19-6-4 21:48
跌親隻腳 拎埋拐杖都冇人畀我坐啦, 啲老人家都驚我哋係假扮傷殘 同佢哋爭
...

好煩的優先坐!有時讓他們坐,又話唔洗!
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

坐個位都咁多野諗....香港人放鬆尐啦!

做好自己就得,唔想坐就選擇企,想坐就坐,關愛座原設定係有需要人士「優先」,唔係專座,當然見唔到有需要的人士其他人一樣可以坐,見到就讓出來,如果自己真係有需要就坐,而其他普通座位一樣可讓座,如果真係咁怕被人擺上網,受網路影響得過唔到正常生活,就唔好坐,網上批判本身就唔岩,係大家怕左佢使這種歪風做成今天的惡果,理句係自己到而因為怕人影而唔坐,就唔好賴落個座位到。

公爵府

回覆樓主:

我大肚都會坐普通位先!無位先坐關愛座

首頁

尾頁

跳至