自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

macdullbaby 發表於 22-4-7 16:31
上網睇過,1989年成立。公立大學。原來33+,好新。唔怪之得未聽過。

我都諗住係呢間讀埋個學位,不過仲諗緊

子爵府

我見啲人話佢中英文都講得唔好,我又無聊YouTube 左。
佢英文係講得好有水準,其實果個年代讀九華讀到預科畢業,冇可能唔好,加上97前警隊咁多外國人。
另一段,講中文。係立法局,林卓x想challenge 鄧局長,當時係一哥,關於721,當時係保安局局長嘅李加超幫一哥擋左,反駁林。
林成個爛仔咁大大聲,李就好從容不迫但堅定反駁。
所以,佢講嘢唔差架。另外,係果個場合,挺身出來,真係一個好好上司,好有擔帶。
同埋好有腦,因為件事已經展開法律程序,佢可能唔想鄧講嘢有差池影響咗件案。
鄧又好配合,原本想開聲,見李講嘢即停口,就算林點挑釁。
佢兩個拍住上,應該會好好!

公爵府

jojo1234 發表於 22-4-7 16:28
4a都要放棄讀大學,佢當時一定好無奈

又真係好揼心

大宅

子若 發表於 22-4-7 23:46
以前d 警司好多都係英國人,英文應該唔會太差吧

咪就係,幾十年前會考有4A既人,之後大學碩士畢業,仲去懷疑人哋語文能力,真係攞黎講

伯爵府

2024年龍年勳章

罐頭湯 發表於 22-4-7 16:46
我不評論比卡超是否做得掂特首。不過論學歷,實在與目前公職成就都已經無大關係。以前年代,能完成中學課程 ...

香港幾間大學高排名都係靠內地學生頂住

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

接線生 發表於 22-4-7 23:58
記者中意踩人,讀者就中意睇人衰

記者沒有查清楚就亂報, 毫無職業操守, 標題和內容偏頗, 純粹為了吸睛取悅傻人

公爵府

CKLeung.1030 發表於 22-4-7 16:37
佢識唔識講英文

放心,佢唔係現時D大學生質素
唔好當佢係方會長同level 先得㗎

侯爵府

畀面勳章

黃人黑妓黑媒唔唱衰未來特首,唔散播謠言比昆蟲和議,就無所事事,昆蟲真無聊,還記得CY也受到昆蟲不同形式詆毀,更加證明昆蟲害怕未來特首將23條立法!

男爵府

回覆 beebeeiloveyou 的帖子

無學位唔緊要
經濟唔識仲大獲! 只係識得做保安嘅工作,是否香港真正需要?

子爵府

yan_yan_mummy 發表於 22-4-8 00:33
李嘉欣肯定唔係2A7B。段片佢有啲含糊其詞,話其他科「B咁囉」。
佢87年會考,成績唔夠先冇得晌MCS原校升預 ...

細個時睇過某周刊,大本嗰種,記得李嘉欣做訪問登過佢張cert,記得英文A,其他係咪全B唔記得,最有印象聖經原本攞B,上訴後變A

子爵府

ilej 發表於 22-4-8 04:24
我見啲人話佢中英文都講得唔好,我又無聊YouTube 左。
佢英文係講得好有水準,其實果個年代讀九華讀到預科 ...

下午佢見記者簡單講述參選之類,講完即刻有條友仔用中文叫佢講英文,無禮貌之餘, 簡直係想落佢面兼製造佢英文唔掂依個效果。啲記者too simple, sometimes naive真係無講錯

水晶宮

fayefa 發表於 22-4-9 02:15
下午佢見記者簡單講述參選之類,講完即刻有條友仔用中文叫佢講英文,無禮貌之餘, 簡直係想落佢面兼製造佢 ...

個記者係勁就用英文啦

仲有d記者水準每況越下,自己中文都唔見好, 唔該唔好咁多錯別字, proof read先好出街。

珍珠宮

Q2010 發表於 22-4-8 09:05
黃人黑妓黑媒唔唱衰未來特首,唔散播謠言比昆蟲和議,就無所事事,昆蟲真無聊,還記得CY也受到昆蟲不同形式 ...

昆蟲攻擊CY和未來李特首,怕拉佢哋 但就唔怕林鄭,可能佢哋覺得林鄭同佢哋同類

大宅

其實,再三強調,好似去街市揀橙咁,有得揀最好嘅點解唔要?我支持鄧Sir做特首!

原本應該林sir(佐級協會主席林智偉 )做就最啱,最公平。其次人選鄧丙强(鄧Sir),李嘉超應該排最後。

警隊散仔隊喺消除黃B勢力上,全程上前線殺敵!有血有汗有淚。大Sir隊就只係喺office嘆咖啡、嘆冷氣、指生晒、等立功。散仔隊就有汗出、無糧出、無功立、無職升。大家覺得公平咩?

退而求其次,鄧Sir話晒都有大學學位、有志有謀,無論英文、戰術運用、lT知識、普通話都係一線人馬!大家可能會話,林sir只有中學學歷唔夠班做特首。咁鄧Sir夠班喇卦,鄧Sir亦有上前線殺敵!一樣係有血有汗有淚!

李嘉超無論英文、戰術運用、lT知識、普通話都唔係好得。同林sir一樣只有中學學歷,一啲只計出席率保送返嚟嘅野雞學歷,又點可同中大崇基一較高下呢。所以,李嘉超同林sir一樣,唔夠班做特首。

最後,再三強調,鄧丙强(鄧Sir)做來任特首一定好過李嘉超,否則,危矣!

珍珠宮

唔好玩啦!上到咁高層一定有degree以上架!人哋之前放棄讀大學唔等於之後都冇再進修,咁鍾意挖黑材料有本事咪訪問李家超聲稱獲得master嘅學校囉!話唔定好似菜菜子咁比人踢爆跟本無讀過呢

珍珠宮

beehoneybee 發表於 22-4-7 16:48
基本法第44條:香港特別行政區行政長官由年滿四十周歲,在香港通常居住連續滿二十年並在外國無居留權的香港 ...

係香港人咁癲,成日講學歷同英文,唔通學歷高+放洋留學英文lark lark聲就代表識做野? 依家選特首條件係乜基本法已寫到明

珍珠宮

ChingYee123 發表於 22-4-7 23:38
頭先係youtube睇到佢幾個月前接受香港電台某時政節目訪問,佢言詞清晰、斬釘截鐵咁批評香港一些反中亂港黑 ...

係,大部分滿口官腔,怕得罪人,講嘢無point又唔到肉,而且眷戀港英時期

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Jasmine-4711 發表於 22-4-7 16:09
佢曾考倒入港大(4A), 當時香港只有兩所大學.但因家窮,要出來打工, 做了警察. 後來好似遙距(?)成為工商 ...
我估唔係因為家窮,昨天報紙寫佢 33 歲時,兒子 12 歲,太太是家庭主婦。

大宅

ilej 發表於 22-4-7 16:15
E度d jm有批評佢冇大學學位
所以報道一出
我專登留意

係呀,睇返網上新聞,因為佢較早期有小朋友,所以要出嚟工作唔方便返大學

李家超正式宣布參選行政長官。現年64歲的李家超,跟林鄭月娥同於1957年出生,但與林鄭在1984年約27歲之齡結婚不同,李家超早在1980年約23歲時已結婚,其後更在1989年已獲當時年屆初中的兒子,提名並當選為「十大好爸爸」。
根據《東周刊》報道,李家超透露在1989年獲當時就讀初中的兒子提名,最終當選「十大好爸爸」

https://m.hkej.com/landing/mobarticle2/id/3095695/%E6%9D%8E%E5%AE%B6%E8%B6%85%E6%97%A9%E5%B9%B4%E7%94%A2%E5%AD%90+%E5%AE%B6%E5%BA%AD%E7%90%86%E7%94%B1%E6%94%BE%E6%A3%84%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E4%BD%8D

男爵府

冇學位唔係最重要!
只希望佢可以堅守一國兩制,令香港保持國際城市嘅地位!

首頁

尾頁

跳至