自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hct300 發表於 24-2-26 12:25
消費券.財政預算案|多數市民共獲政府派錢3.2萬 學者料叫停

原文網址: 消費券.財政預算案|多數市民 ...

減薪就一定啦,特別高官(什至3萬以上),但都係唔建議燒煙花

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

為支持政府燒錢大行動,政府團隊責無旁貸,方案如下:
Plan A) 高官人數減一半,餘下的人工減一半
Plan B) 炒晒所有高、中、低層公務員,由私人公司營運政府,唔再泵錢俾NGO,所有NGO往後就得自負營虧,轉為私營機構
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

2024年龍年勳章

j947 發表於 24-2-29 09:33
舊制公務員退休時只可攞退休金最多一半 餘下果一半分14年攞,除非你唔死攞多過14年,你就賺,但早死就蝕。 ...

其實呢啲package就係簽定僱傭合約嘅時候已經係生效;唔明啲人點解成日要cut! 好似港燈中電銀行等等都有好多不同嘅package畀自己員工, 唔通市民每月交電費或者喺銀行做按揭, 就可以要求cut員工福利?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

SmallTungmama 發表於 24-2-28 13:42
行得正, 企得正, 有乜好怕!你怕咩!
呢度好多食緊政府飯......但是反政府人士

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

減薪冇可能, 唔燒煙花已好啲啲, 其他津貼唔加又可以慳啲

大宅

2024年龍年勳章

20150618bb 發表於 24-2-29 12:10
呢度好多食緊政府飯......但是反政府人士

賊喊捉賊

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

SmallTungmama 發表於 24-2-27 14:00
呢度啲JM算好有口得㗎喇; 只係話要減薪; 之前好多人話我交稅養你班公務員㗎! 交咗稅就當正自己係老闆, ...

那些人無知、唔識用腦都好可憐㗎,值得同情!

大宅

回覆樓主:

贊成

複式洋房

瑪瑙宮

回覆樓主:

這位學者好勇敢,入境處人員減薪後,都要請番多一兩成員工,入境處主任太多工作,要批專材、印傭、菲傭、學生簽證,多謝晒

大宅

煽動罪,即鎖!
情到深處人孤獨

伯爵府

回覆樓主:

1)公務員一盤人工不高,養妻话兒!係高官,立會議員先誇
2)cut南亞津貼,想下點倒截
3)大量收回,設查公屋人事海內外資產,收番公屋,起少的

4)cut移民人士福利
唔好再訪問磚家,垃圾

伯爵府

fennie114 發表於 24-2-28 21:33
其實公務員冇花紅冇雙糧仲要交足稅 ,有好多商家,自僱人士,現金出糧嘅人,問心呀好多都冇交過稅或者冇交 ...

係,其實一般公務員咩福利都無,無雙糧無花紅,無得漏稅,申請咩都一清二楚,97後入職長俸、子女讀書津貼咩都無,同打份工無分別,mpf,睇所謂政府診所,電話永遠打唔到,地方又遠,仲衰過私人公司醫保!

大宅

23 條立法以後,冇人煸動仇恨特區政府,就冇咁多問題。
情到深處人孤獨

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

hct300 發表於 24-2-26 12:25
消費券.財政預算案|多數市民共獲政府派錢3.2萬 學者料叫停

原文網址: 消費券.財政預算案|多數市民 ...

污辱學者個名, 影衰間大學。眼光狹窄, 挑撥又搞社會分化 ,當日派消費券又唔出聲 ?普通人都知牽一髮動全身,佢帶頭攪攬炒

利申,反對燒煙花,讚承送走班假難民

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊