在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 請跟我一起同世界各地媽咪分享異居海外的心聲 part 4

Twingirls,
Kiyomi好乖呀(shuuuuuu.......)

Hoyinma,
Sophia咁快識反轉身喇? vv同hoyin一樣呀, 都係5個月先識轉身, 仲要係輪輪盡盡果隻, 諗番起都好好笑~

另外, 一係唔講, 尋日講開potty training, 尋晚vv就第一次喺potty解決左wee wee喇~ 尋晚食完飯, vv玩玩吓就講"屙c c", 佢以前都有叫, 但次次唔係已經屙左就攞個potty嚟玩, 如是者尋晚見佢又叫, 咪幫佢除片坐potty囉, 今次好d, 佢肯坐上去睇佢嘅dvd, 坐左十幾分鐘都冇嘢出, 咁我就準備幫vv沖涼嘅嘢, 喺bathroom較水之際聽到vv喺出面大哭, 好似俾嘢整親咁喊得好大聲, 我就即刻出去睇佢乜事, 原來佢wee wee左, 但可能坐得唔好, 搞到potty外面都係, 而佢可能唔慣咁樣wee wee啦, 所以驚到大喊, 但我都有讚佢叻女, 叫佢唔洗驚, 然後就抱左佢去另一邊就清潔地下, 但佢望吓我又喊, 我驚佢再wee過就幫佢著番片啦, 咁佢就一切回復正常喇, 咁究竟係乜嘢令佢好似驚而喊呢? 係唔鍾意冇片片wee吖定係咩嘢呢?

大宅

Re: 請跟我一起同世界各地媽咪分享異居海外的心聲 part 4

nillie,
雞脾仔呢兩日點呀? 好d冇? 你自己都要小心身體呀~

kathy,
亞hiroki乖嘛? 難唔難服持? 你奶奶有冇番番你度幫手呀?
kosei近排又點呀? 唔知點解我好鍾意kosei{航星}個名呀~ :mrgreen:

子爵府

HEE

多謝您,您又係來冇琮,去無影咁留然。
哎~~當時個警察都叫我可以去垃圾捅搵下,因為附近有公廁,但係果陣又晏,我又要返去奏隻Kick,仲有,女廁我可以去搵唶,男廁我點搵丫。 同埋我諗,如果有人囉佐,都會行遠d先啦~~哎~總知係我吾好彩啦。。

今朝去鑼身份証,吾知係咪心情都吾好,影出黎張相,無之前果張咁靚。。。

話時話,我真係諗間卦個銀包係心口呀,不過搵吾到果種銀包咋。

小詠~~

嘩~~太古廣場都咁猖犺呀 個,果個人真氐c

珍珠宮

JOVABABY & WINNIE,

我姑姐學泰搼來keep fit架咋, 不過佢好大力但身形唔算大隻, 仲好女人吓架, 佢只大我十年到架咋唔係好老。

我反而叫佢唔好捉賊, 比佢算啦, 萬一人地有刀咁咪仲危險, 整花塊面點算呀......佢話當時太古廣場有"食Q"在埸都唔幫手捉賊, 到姑姐制服到個賊先出來咋 :evil:

最好笑"食Q"同醫院既姑娘都問姑姐是不是女警, 問點解咁叻可以打到個賊咁傷(個賊當時還手打我姑姐, 所以姑姐出盡力打番佢)

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

JOVABABY,

我就唔識泰搼, 不過學過空手道, 我當年無考女警係因唔LIKE成日要比太陽曬!
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

等待驗證會員

小詠 寫道:

WINNIE,

當破財擋災啦......金鐘真係分分鐘多壞人過旺角, 我個姑姐上年在太古廣場行街, 有人光天化日搶佢手袋, 好在姑姐捉住個小偷打到佢豬頭, 仲要打到個小偷入院, 最後無咩損失, 小偷就坐監4個月。(我姑姐學泰搼)

小詠,

妳姑姐好犀利呀,個小偷真係抵打

等待驗證會員

hoyinma 寫道:

Kiyomi 琴晚食咗十二點幾嗰餐奶瞓到今朝七點幾先醒食早餐 睇吓今晚點啦~~ :lol: :lol:

Twingirls,

Kiyomi is such an angel (sleeping beauty)!!!
I hope Sophia can sleep longer like her soon.
I m so happy that Sophia rolls over from her tummy to her back both sides today.
Hoyin did that when he was almost 5 months.
It's the good thing about small bbs as they move easiler!!
I hope she will be more mobile soon! [/quote]

Sophia 好叻女喎,佢而家幾多個月大呀 點同呢,妳餵人奶,我餵奶粉,人奶快肚餓啲嘛~~Kiyomi 琴晚有唔使食夜奶喇 因為孖女喺屋企,佢就無得瞓...............所以夜晚咪

等待驗證會員

jovababy 寫道:
Twingirls,
Kiyomi好乖呀(shuuuuuu.......)

Hoyinma,
Sophia咁快識反轉身喇? vv同hoyin一樣呀, 都係5個月先識轉身, 仲要係輪輪盡盡果隻, 諗番起都好好笑~

另外, 一係唔講, 尋日講開potty training, 尋晚vv就第一次喺potty解決左wee wee喇~ 尋晚食完飯, vv玩玩吓就講"屙c c", 佢以前都有叫, 但次次唔係已經屙左就攞個potty嚟玩, 如是者尋晚見佢又叫, 咪幫佢除片坐potty囉, 今次好d, 佢肯坐上去睇佢嘅dvd, 坐左十幾分鐘都冇嘢出, 咁我就準備幫vv沖涼嘅嘢, 喺bathroom較水之際聽到vv喺出面大哭, 好似俾嘢整親咁喊得好大聲, 我就即刻出去睇佢乜事, 原來佢wee wee左, 但可能坐得唔好, 搞到potty外面都係, 而佢可能唔慣咁樣wee wee啦, 所以驚到大喊, 但我都有讚佢叻女, 叫佢唔洗驚, 然後就抱左佢去另一邊就清潔地下, 但佢望吓我又喊, 我驚佢再wee過就幫佢著番片啦, 咁佢就一切回復正常喇, 咁究竟係乜嘢令佢好似驚而喊呢? 係唔鍾意冇片片wee吖定係咩嘢呢?

Thanks~~ (shuuuuuu.......)

Vv 都好叻女呀~~~

男爵府

Jovababy, 大食,
Amanda係次次peepee跟我入厠所架!
so, 佢7個月大就坐大人厠所(plus佢個BB厠所板)疴便便.. 歲幾2歲就疴 shu shu..
有用好多架..

winnie,
人冇事就當破財消災...
Amanda同Gabriel kiss 番EE

Twingirls, Hoyinma,
唉! Gabriel 係2-3個鍾食一餐.. 食得好密.. 佢太細, so 我只會 feed on demand

Hoyinma,
100% Breast feed BB可以4個月大時 introduce 果蓉同 rice cereal架.. rice cereal is really good, 因為有iron.. 人奶冇iron 啊.. (but 母體俾BB嘅iron 夠cover BB到6months old )

等待驗證會員

Nillie_Mami 寫道:

Twingirls, Hoyinma,
唉! Gabriel 係2-3個鍾食一餐.. 食得好密.. 佢太細, so 我只會 feed on demand

Hoyinma,
100% Breast feed BB可以4個月大時 introduce 果蓉同 rice cereal架.. rice cereal is really good, 因為有iron.. 人奶冇iron 啊.. (but 母體俾BB嘅iron 夠cover BB到6months old )

Nillie,

餵奶粉幾時可以開始食果蓉同 rice cereal 呀

男爵府

Dun Dun Dun Dun----Part 5 出世喇!!!!

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

初黎報到, 我係住喺比利時Kortrijk嘅, 依家陀緊第一胎 (預產期24/7/09) 請指教 !

男爵府

please go to part 5
原帖由 laurenleung 於 09-2-20 02:21 PM 發表
初黎報到, 我係住喺比利時Kortrijk嘅, 依家陀緊第一胎 (預產期24/7/09) 請指教 !

首頁

尾頁

跳至