美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係初學者,因為皮膚易敏感,低層乾!呢排轉天氣面又痕又紅!請問各位有冇勁保濕既DIY 面霜可以俾我跟用呢?或者係有咩精油係唔岩敏感皮膚用呢?

伯爵府

回覆:請教DIY 護膚品

底層乾,應該用精華補水。可上網找DIY玻尿酸精華液。
敏感皮膚可試月見草油~

珊瑚宮

michell1012hk 發表於 13-12-27 19:51
我係初學者,因為皮膚易敏感,低層乾!呢排轉天氣面又痕又紅!請問各位有冇勁保濕既DIY 面霜可以俾我跟用呢 ...

皮膚好個人, 人地用得好既面霜formula, 你未必啱.
DIY得面霜你應該知道咩啱敏感皮膚用, 講吓你用咩原材料做面霜.
精油有好多都啱敏感皮膚用, 我自己都係敏感皮膚.
我自己都有DIY face cream 加左橙花&東印度檀香精油,
主要作用係美白、保濕、增強彈性改善皮膚發癢、發炎.

子爵府

引用:+本帖最後由+cbeyond+於+13-12-27+21:16+編

原帖由 cbeyond 於 13-12-27 發表
請問你D精油在那裡買,可否分享下你的DlY

珊瑚宮

greenblee 發表於 13-12-27 21:19
請問你D精油在那裡買,可否分享下你的DlY

精油我通常係外國買, 自己用緊的有些牌子香港都買, 但價錢太貴,係外國買化算得多.
好似DIY面霜, 今個冬天我係用黃金荷荷芭油打cream, 分子比起普通荷荷芭油幼細得多.
打出來既cream質量仲好, 香港應該唔多有得買這類底油, 就算有都會好貴.

荷荷芭油功效 : 含蛋白質、礦物質,適合各種肌膚,滲透力強。對肌膚有十分顯著的美容功效,可暢通毛細孔,調節油性或混合性肌膚的油脂分泌,並改善發炎的皮膚,濕疹、乾癬、面皰等。對於乾性皺紋肌膚可使其恢復活力光澤。

我自己覺得 DIY產品都係用番係自己身上的, 所以我一向都會用靚材料做.
上面有JM講保水用玻尿酸, 係好好的選擇.
不過現在天氣, 只用玻尿酸應該唔夠, 再加入其他保濕原材料吧.

大宅

我都想知,可否請各位jm分享下呢,tks.

男爵府

引用:Quote:greenblee+發表於+13-12-27+21:19+請

精油我通常係外國買, 自己用緊的有些牌子香港都買, 但價錢太貴,係外國買化算得多.
好似DIY面霜, 今個冬天 ...
可否share邊個網址到買

珊瑚宮

租一邊 發表於 13-12-27 23:00
可否share邊個網址到買

我無一定係邊個website買或者用定某牌子,有D根本唔係網購的, 而且成日轉.
只係近2年, 花水我會用florihana, 只因價錢平&品質係靚.
做toner, serum, cream大量用,粗用, 都唔會肉痛.

大宅

回覆:請教DIY 護膚品

請問各位diy時會落抗菌劑嗎?唔落可以擺幾耐?想diy但又驚落呢啲唔好。如果用的話你哋用邊隻?

子爵府

引用:Quote:租一邊+發表於+13-12-27+23:00+可否s

我無一定係邊個website買或者用定某牌子,有D根本唔係網購的, 而且成日轉.
只係近2年, 花水我會用florihan ...

珊瑚宮

chloe_loves_cat 發表於 14-1-11 09:07
請問各位diy時會落抗菌劑嗎?唔落可以擺幾耐?想diy但又驚落呢啲唔好。如果用的話你哋用邊隻?

...

正常要落抗菌劑, 其實落分量好少, 唔需要咁抯心.
買街外既護膚品產品一樣有落防腐劑, 大家都一樣用左咁多年啦.
用邊隻抗菌劑, 你買時問問間店, 睇番你想DIY什麼護膚品.
以我所知有D抗菌劑同某D DIY 原材料唔溶合, 會起粒粒的.

我自己部份DIY護膚品都有唔用抗菌劑的, 好似face cream.
我有加精油, 精油本身已經係抗菌, 仲有今年base oil 係用jojoba oil, jojoba 本身已經唔易壞.
另外, 份量一定唔會多,儘快用晒.
以上只係個人意見, 我無叫大家唔加抗菌劑.

別墅

我最近開始接觸精油,發覺效果一點也不輸名牌的護膚品(甚至更好),所以對DIY護膚品也很有興趣,但因為對精油認識不多,就有d亂黎,今次加幾滴呢隻,下次又加另一隻,但其實我見有jm講過有d精油唔可以直接搽上面,有d就唔可以混合一齊用。

想問jm們有什麼地方/網址可以了解更多這方面的嗎?還是說坊間有什麼書值得買來看看?

複式洋房

cbeyond 發表於 13-12-27 22:30
好似DIY面霜, 今個冬天 ...
我要再慢慢去睇下書同搵下資料先得~~

首頁

尾頁

跳至