2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢幾日開始戒奶,原本想繼續喂,不過已經無咩奶,我想問下大家,俾鮮奶好定奶粉好?鮮奶肯食,但聽聞牛奶嘅蛋白質同人類有差別,宜家十五十六唔知俾佢飲咩奶好

大宅

引用:呢幾日開始戒奶,原本想繼續喂,不過已經無

原帖由 mamacolly 於 13-12-28 發表
呢幾日開始戒奶,原本想繼續喂,不過已經無咩奶,我想問下大家,俾鮮奶好定奶粉好?鮮奶肯食,但聽聞牛奶嘅 ...
有朋友話鮮奶會易啲濕疹,但配方奶其實都係牛奶,我估差不多,btw,Derrick 咁輕易肯戒奶嗎?

大宅

回覆:CHIAKI1219 的帖子

佢嘅濕疹仲一直有添,試下配方奶睇有無好睇d先!其實都會扭計,但從一歲開始無食完即訓呢個習慣,應該就唔難。我睇過斯元媽個post後有講點樣令Derrick無咁戀奶,我覺得有關係噶,所以吖仔都幾易搞掂

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+13-12-28+發表

原帖由 CHIAKI1219 於 13-12-28 發表
有朋友話鮮奶會易啲濕疹,但配方奶其實都係牛奶,我估差不多,btw,Derrick 咁輕易肯戒奶嗎?

...
佢嘅濕疹仲一直有添,試下配方奶睇有無好睇d先!其實都會扭計,但從一歲開始無食完即訓呢個習慣,應該就唔難。我睇過斯元媽個post後有講點樣令Derrick無咁戀奶,我覺得有關係噶,所以吖仔都幾易搞掂

大宅

引用:Quote:原帖由+CHIAKI1219+於+13-12-28+發表

原帖由 mamacolly 於 13-12-28 發表
佢嘅濕疹仲一直有添,試下配方奶睇有無好睇d先!其實都會扭計,但從一歲開始無食完即訓呢個習慣,應該就唔 ...
未飲鮮奶前有沒濕疹架?如果沒就唔好咁快戒奶好喎,一陣確實係對牛奶敏感你又收晒奶到時仲煩。我後來睇到你嘅留言喇,你鋪左半年路,應該要戒都唔難嘅但我隻野越來越難攪,我諗等佢大少少先喇。我要返工,佢想食都唔係成日有得食:pppp:

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+13-12-28+發表

原帖由 CHIAKI1219 於 13-12-28 發表
未飲鮮奶前有沒濕疹架?如果沒就唔好咁快戒奶好喎,一陣確實係對牛奶敏感你又收晒奶到時仲煩。我後來睇到你 ...
未飲鮮奶前都有濕疹,宜家系對腳有,其他地方都好得七七八八⋯今晚試咗俾奶粉,佢唔要 最後俾咗人奶,我諗都系先戒中午訓前個餐先好d

珍珠宮

羨慕死我啦!
我好期待睇住小朋友自然離乳,可能呢排佢實在太大需要(需要大到啜到我增左奶),令我覺得壓力大左,好似戒奶無期咁,佢又硬頸唔聽人講,唔肯就範放我生路…
所以至會問下大家有咩方法加速佢"自然離乳",因為知道好多BB已經CUT左日頭餐奶好耐。而家多左奶,搞到我覺得"自然離乳"呢4個字離我愈來愈遠…

或者係我諗埋一邊,可以加速得到o既,就唔係"自然"離乳啦…
輸入搜索內容

大宅

引用:羨慕死我啦!我好期待睇住小朋友自然離乳,

原帖由 anna_my_baby 於 13-12-30 發表
羨慕死我啦!
我好期待睇住小朋友自然離乳,可能呢排佢實在太大需要(需要大到啜到我增左奶),令我覺 ...
斯元一日幾多餐奶,其實上個月Derrick夜奶都有一兩次,一日加上中午夜晚總共4次~不過突然有一日夜晚醒咗可以自己訓翻,就再都無食夜奶,變咗一日兩餐⋯宜家準備試下中午個餐斷咗先,一步步黎啦

珍珠宮

mamacolly 發表於 13-12-30 01:14
斯元一日幾多餐奶,其實上個月Derrick夜奶都有一兩次,一日加上中午夜晚總共4次~不過突然有一日夜晚醒咗可 ...
都有5餐呀,時間大約係:8am(早奶)
12nn(小睡)
6pm(小睡)
11pm(睡前)
3-4am(半夜有時喊醒)
其實有時半夜我未入房,老公會暗佢,但無奶食就暗好耐,第二朝又要返工,通常都係由我就範~
唔理佢最終都會訓返,但昏睡狀態EE哦哦好耐先訓,我又唔想老公無得訓…
輸入搜索內容

大宅

回覆:Derrick戒奶

鮮奶會好過奶粉 如果講濕疹其實鮮奶同奶粉都一樣會引起濕疹 可以考慮直接介奶 我大仔食人奶食到3歲 之後因為我要食藥唔可以餵 我話比佢知奶奶比佢食晒喇 兩日就介左

大宅

回覆:Derrick戒奶

我比鮮奶佢飲又幾好wo, 坐暖比佢飲到8安。大便正常。

大宅

引用:Quote:mamacolly+發表於+13-12-30+01:14+斯

原帖由 anna_my_baby 於 13-12-30 發表
都有5餐呀,時間大約係:8am(早奶)
12nn(小睡)
6pm(小睡)
又幾多次喔,唔怪得會增奶

大宅

引用:鮮奶會好過奶粉+如果講濕疹其實鮮奶同奶粉

原帖由 mansum92 於 13-12-30 發表
鮮奶會好過奶粉 如果講濕疹其實鮮奶同奶粉都一樣會引起濕疹 可以考慮直接介奶 我大仔食人奶食到3歲 之後因 ...
宜家太細佢唔明吖,我話食曬無奶奶了,即刻狂喊

大宅

引用:我比鮮奶佢飲又幾好wo,+坐暖比佢飲到8安。

原帖由 betbet123 於 13-12-31 發表
我比鮮奶佢飲又幾好wo, 坐暖比佢飲到8安。大便正常。
哎,一開頭Derrick都好中意飲鮮奶噶,我屎忽痕話俾佢試下奶粉,飲咗一次奶粉連鮮奶都抗拒埋

大宅

回覆:mamacolly 的帖子

咁大鑊!

大宅

引用:咁大鑊!

原帖由 betbet123 於 14-01-03 發表
咁大鑊!
今晚好搞笑,我試下唔用飲管杯,用杯仔俾佢飲鮮奶⋯佢又飲喔,仲飲得好開心,跟住都無搵我奶食,無耐就訓咗⋯俾佢吹脹

大宅

引用:Quote:原帖由+betbet123+於+14-01-03+發表

原帖由 mamacolly 於 14-01-03 發表
今晚好搞笑,我試下唔用飲管杯,用杯仔俾佢飲鮮奶⋯佢又飲喔,仲飲得好開心,跟住都無搵我奶食,無耐就訓咗 ...
請問用杯仔飲會唔會好易倒瀉?Derrick 應該好快可以戒奶啦

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-01-03+發表

原帖由 CHIAKI1219 於 14-01-03 發表
請問用杯仔飲會唔會好易倒瀉?Derrick 應該好快可以戒奶啦
都要幫手扶下噶,飲淨少少會俾佢自己飲~

大宅

引用:Quote:原帖由+CHIAKI1219+於+14-01-03+發表

原帖由 mamacolly 於 14-01-03 發表
都要幫手扶下噶,飲淨少少會俾佢自己飲~
叻仔wo, 我個囝會伸手入隻杯內玩水

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-01-03+發表

原帖由 betbet123 於 14-01-03 發表
叻仔wo, 我個囝會伸手入隻杯內玩水
Derrick都會噶,今朝諗住俾佢自己飲,轉身已經成檯成地奶

首頁

尾頁

跳至