興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔有好多相,我應該買幾大容量?幾錢左右?

珍珠宮

回覆 emb_mama 的帖子

以下供參考:

外置HDD1TB,HKD5xx/

外置HDD2TB,HKD9xx/

大宅

引用:回覆+emb_mama+的帖子以下供參考:外置HDD1G

原帖由 gb_yj 於 13-12-29 發表

以下供參考:外置HDD1GB,約HKD5xx/個外置HDD2GB,約HKD9xx/個
hdd 1 gb點解?我果日去問,佢話500激450左右,算平嗎?

珍珠宮

1TB = 500GBx2(GB即系你問既-激)!

大宅

emb_mama 發表於 13-12-29 21:51
hdd 1 gb點解?我果日去問,佢話500激450左右,算平嗎?
好貴,早2年買750GB都係$499.

複式洋房

我相信樓上係講緊1TB, 另外, 以我經歷, 如果你只用EXTERNAL HARDDISK儲相, 好似不太安全

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

emb_mama 發表於 13-12-29 21:51
HDD 一般係用齊頭數做標準 即1GB = 1,000,000,000 bytes 而正式1GB 應該係=1,073,741,824 bytes,
1TB = 1,000,000,000,000 bytes 唔係1,099,511,627,776bytes

一個500 GB HDD 容量只有500,000,000,000 bytes 實際係得465 GB 左右. 呢D資料睇HDD 既datasheet 係有寫, 相信都係業界標準.

大宅

引用:Quote:emb_mama+發表於+13-12-29+21:51+hdd

原帖由 clpapa 於 13-12-30 發表
HDD 一般係用齊頭數做標準 即1GB = 1,000,000,000 bytes 而正式1GB 應該係=1,073,741,824 bytes,
1TB = 1, ...
好詳盡,謝謝你

男爵府

edmund_ewing 發表於 13-12-30 11:25
我相信樓上係講緊1TB, 另外, 以我經歷, 如果你只用EXTERNAL HARDDISK儲相, 好似不太安全 ...

我都係用這方法去儲相片的,不過有我有2套做backup,仲有無其他建議呢?

複式洋房

回覆 拉姑 的帖子

如果真係有D好重要既野唔想冇左,
可以考慮行RAID

洋房

必需行raid 1 才是黃道!

用外置盤,又沒有備份是死路一條!硬盤壞,保養期內,只包硬件不包資料,如要資料,則需拆外殼救資料,外殼拆過保失效!

大宅

引用:必需行raid+1+才是黃道!用外置盤,又沒有

原帖由 yincfu 於 14-01-02 發表
必需行raid 1 才是黃道!

用外置盤,又沒有備份是死路一條!硬盤壞,保養期內,只包硬件不包資料,如要資 ...
raid+1係咩黎?我係電腦白痴,請指教,thx!

洋房

Raid 1 是最少用兩隻硬盤,但前題是主板需支援,如後加兩隻做raid 1,windows 7 是需要重裝,如主板支援兩組晶片,則可無需重裝windows。

Raid 1好處是其中一硬盤壞了,依然可單腳繼續運行,資料不失去,當然同時兩隻壞了,那你可買六合彩。

市面上有外置行raid的物體(裝硬盤的外籠),此物體最少支援兩隻盤至四隻盤(不包硬盤),有平有貴,看牌子定價,這些都比較穩陣,因為板死機會率高,或主板升級也不會影響外置,當然外置瓜咗就一齊拍手掌,但硬盤未必一齊拍手掌。

Raid 1 不作解釋了,請自行google一下吧!

emb_mama  感謝  發表於 14-1-2 14:52

大宅

引用:Raid+1+是最少用兩隻硬盤,但前題是主板需

原帖由 yincfu 於 14-01-02 發表
Raid 1 是最少用兩隻硬盤,但前題是主板需支援,如後加兩隻做raid 1,windows 7 是需要重裝,如主板支援兩 ...
聽朋友講WD有隻 hdd係機殻入面兩隻hdd,內置raid 1功能。

大宅

除左買隻外置硬碟備份相片之外,依家仲可以將啲相上傳到Google+相簿,只要選擇用佢定的「標準大小」像素,就可以無限儲存照片,而且是自動添,好方便,又免費。http://www.playpcesor.com/2014/01/google.html

大宅

引用:除左買隻外置硬碟備份相片之外,依家仲可以

原帖由 大朋友 於 14-01-22 發表

除左買隻外置硬碟備份相片之外,依家仲可以將啲相上傳到Googl ...
謝謝你的介紹

首頁

尾頁

跳至