烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:Quote:euyuet+發表於+13-12-31+20:39+m5+有

原帖由 lcmanl 於 14-01-01 發表
其實...我都唔識...機未送到, 只有這些配件, 唔知岩唔岩用...定要再買配件?
另外買先有

男爵府

我有M8, 想問下:
Food processor 是獨立運作? 定係好似切麵條machine 咁insert 落m8 用架?
food processor 的作用是什麼?
切pieces, slices? 攪爛d肉得唔得架?

男爵府

引用:我最近都用m8的直落刨蘿蔔同芋頭整蘿蔔糕、

原帖由 emmamama38 於 14-01-01 發表
我最近都用m8的直落刨蘿蔔同芋頭整蘿蔔糕、芋頭糕,臘味太油我怕難洗機所以我手切咋

...
真係幾油、幾難洗㗎

大宅

引用:Quote:原帖由+emmamama38+於+14-01-01+發表

原帖由 米米飯飯 於 14-01-01 發表
真係幾油、幾難洗㗎
所以我寧願自己切

michellengsm  唔好意思 我捺錯制唔識取消 sorry   發表於 14-1-1 22:05
michellengsm  想請問各位 如果想整蘿蔔糕 你地會建議買咩配件呢  發表於 14-1-1 21:57

大宅

引用:Quote:原帖由+euyuet+於+13-12-31+發表本帖

原帖由 nuriko926 於 13-12-31 發表
想問用邊個component整?
攪拌機?定係food processor?
想請問各位 如果想整蘿蔔糕 你地會買food processor 定直落呢 兩種工具邊個好用 同多用途d呢 thank you

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

米米飯飯 發表於 14-1-1 11:01
唔好講請教,我都係試下咋
我用切厚片嗰塊,一放落去嗰時,開頭嗰段都打橫切到片,過左一半,條臘腸就瞓低 ...
之前師父話切臘肉,臘腸都係硬崛崛切,因為刀片夠利又夠力,可以切完先蒸煮架

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

米米飯飯 發表於 14-1-1 11:04
好,不過我冇買food processor ,要用部百靈牌
做到就得OK啦

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

emmamama38 發表於 14-1-1 12:31
唔記得影相已經派晒出去不過有M8幫手刨蘿蔔同芋頭真係快好多就算我自己切臘味

...
咁你再整時記得影相放上嚟分享 ,請大家眼睛食一餐

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

nuriko926 發表於 14-1-1 14:00
新一年第一個包
但造型仲有待改善
好靚呀,有冇 饀㗎

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

lcmanl 發表於 14-1-1 18:21
其實...我都唔識...機未送到, 只有這些配件, 唔知岩唔岩用...定要再買配件?
睇呢張相就冇 foodprocessor 在內,我地講"M8直落" 就係你圖中橙汁上面嗰個,因為要切的食物可以直落個BOWL度,所以比咗直落呢個名佢
如果foodprocessor,睇落似係加入~榨橙汁個配件中,以你上面張相,除非個袋內仲有一個配件,如果唔係,就應該另配了

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

chestnutpaste 發表於 14-1-1 18:27
買左部MUM8
留名指教
welcome, 唔好咁言重,呢度大家都係分享,唔使指教咁客氣啦,以後多啲上嚟分享吖

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

chestnutpaste 發表於 14-1-1 18:34
唔識POST相,有冇人可以指教?
我淨係識用手機 post , 你試下手機吖,我都唔識用電腦post

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

b.gorilla 發表於 14-1-1 20:15
我有M8, 想問下:
Food processor 是獨立運作? 定係好似切麵條machine 咁insert 落m8 用架?
food processor ...
food processor 是加在M8 用的,就好似跟機個blender 一樣,放在同一個位置就可以運作,food processor 可以切絲切片,我用嚟整peanut butter嗰個刀片,都可以用嚟整肉碎,不過因為我有"豬肉配件"所以我唔會用food processor 嚟碎肉,同埋可以嘅話,如果你用food processor 處理過生肉,之後用嚟花生醬,記得洗得乾淨啲,避免交叉感染,小心小心呀

別墅

引用:Quote:nuriko926+發表於+14-1-1+14:00+新一

原帖由 euyuet 於 14-01-01 發表
好靚呀,有冇 饀㗎
無呀
用左yoghurt同牛奶整
硬係每次整辮都整得不好看

有無人用日清粉?
易不易上勾?

別墅

引用:Quote:b.gorilla+發表於+14-1-1+20:15+我有

food processor 是加在M8 用的,就好似跟機個blender 一樣,放在同一個位置就可以運作,food processor 可 ...
Blender同埋直落可否碎豬肉?

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

michellengsm 發表於 14-1-1 22:11
想請問各位 如果想整蘿蔔糕 你地會買food processor 定直落呢 兩種工具邊個好用 同多用途d呢 thank you:un ...
其實2個配件用途好近似 ,直落係可以一次過大量處理切絲切片,如果主要想用嚟整糕,而且一次過要將6~7 個白蘿蔔切絲,咁就梗係直落好啦,因為直落係將啲處理好嘅食物直落個兜,直至佢滿你先至需要停 ,而food processor 就因為本身個兜會限住個份量,可能你切咗大半個蘿蔔就要停一停將蘿蔔絲倒出再切,咁就感覺冇咁𣈱快囉,而且food processor 多直落一個雙刀配件係直落冇嘅,好似我咁,之前買咗直落,只可以做到切絲片,但到想整花生醬時,就一定要food processor 先幫到手,所以歸根究底都係要睇你想整咩,先揀到啱自己用嘅配件,希望我解答到你啦

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

nuriko926 發表於 14-1-1 22:58
無呀
用左yoghurt同牛奶整
硬係每次整辮都整得不好看

我用金象粉,唔知日清喎
有乳酪會唔會少少酸呀?

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

nuriko926 發表於 14-1-1 23:00
Blender同埋直落可否碎豬肉?
原則上blender 可以碎到,刀夠利,部M8 都夠力,但我唔會咁做,因為blender 成個杯身設計係要嚟打果汁之類,你打肉時,中途可能會卡住係度,再講,處理過生肉,之後又再用於打果汁,好易交差感染,反正有更合用的配件 ,我本身用"豬肉佬"嚟碎肉,至於"直落" ,只有切絲切片的刀,應該係碎唔到肉嘅

大宅

引用:Quote:michellengsm+發表於+14-1-1+22:11+

其實2個配件用途好近似 ,直落係可以一次過大量處理切絲切片,如果主要想用嚟整糕,而且一次過要將6~7 個白 ...
多謝你 咁我會買 food processor 啦 整糕都係一年一兩次 直落好似冇咁多功用 Thank you 😆

大宅

euyuet 發表於 14-1-1 22:39
睇呢張相就冇 foodprocessor 在內,我地講"M8直落" 就係你圖中橙汁上面嗰個,因為要切的食物可以直落個BOWL ...
咁姐要另外買。。因我見到書仔有個food processor..但佢又唔係寫可grate nuts..都唔知得唔得。。要好好學習d配件點用。完全唔知邊舊打邊舊

首頁

尾頁

跳至