烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:青欖, 桔餅 , 瘦肉 , 南北杏 , 陳皮湯 , 寒

原帖由 alice_6699 於 14-01-05 發表
青欖, 桔餅 , 瘦肉 , 南北杏 , 陳皮湯 , 寒 / 熱咳都得 , 多多痰飲兩次搞掂了 ...
請問食緊藥感冒可以飲嗎?

男爵府

回覆 Vincywan 的帖子

我呢個係保健湯水咋 , 無特別分隔時間喎 , 即係好似平時唔舒服都一樣要食飯飲湯咁咋

大宅

引用:Quote:芝麻脆脆 發表於 14-1-6 21:23 回覆

原帖由 alice_6699 於 14-01-06 發表
你試下覺得夠味道未 , 可以加少少 salt , 只是湯水好隨意的 大人細人老人都食得
...
我想1問下3大2小,如何預份量,加幾多水?

大宅

引用:回覆 Vincywan 的帖子我呢個係保健湯水咋 ,

原帖由 alice_6699 於 15-10-26 發表
回覆 Vincywan 的帖子

我呢個係保健湯水咋 , 無特別分隔時間喎 , 即係好似平時唔舒服都一樣要食飯飲湯咁咋 ...
我想問下點解煲完會苦既,我用左16粒青欖,3塊桔餅,1兩南北杏,20蚊西斯骨,4至5片陳皮去左囊喇,應該都有煲左個半中喇。。係咪邊到出錯?

大宅

http://topick.hket.com/article/1378222/中醫:久咳不癒%20吸蒸氣或含果皮
2016/02/26 星期五 00:18
中醫:久咳不癒 吸蒸氣或含果皮

近日流感肆虐,過去11日有多達65宗重症,奪15命,病人更已擠爆公院深切治療部。在流感潮下,不少患者病難斷尾,有中醫師指近日久咳不癒的病人求診增,不建議燉橙或洋蔥這類偏方,病人必須戒食水果及冷凍食物,可透過吸蒸氣或含靚陳皮緩和咳嗽。

註冊中醫師石敏棋及宋直昇表示,近日不乏感冒未清、久咳不癒的患者求診,更有病人未有戒口,令咳嗽惡化。石敏棋指,患者多屬乾咳無痰,惟部分患者求診後未有戒口,稱「只是食了一個橙」,當晚即「咳到甩肺」,未能入睡,需以半坐臥方式睡覺。

她強調藥並非萬能,須依賴患者飲食配合,提醒患者應戒食辛辣、甜、酸及凍之物,直至完全康復一周後才食:「由於水果有果酸,會刺激喉嚨,即使水果不凍,所有水果都不能食。」

石醫師教路,患者日常可利用蒸氣機吸蒸氣,及多飲暖水,令喉嚨不會因乾涸而致咳嗽:「如果感到口淡淡,可到中藥材店舖購買靚陳皮,然後含於口中,因陳皮有化痰止咳、健脾的功效。」

大宅

引用:我今日都買左呀…青欖20蚊斤,桔餅我見到賣

原帖由 puiyuyu 於 14-01-17 發表
我今日都買左呀…青欖20蚊斤,桔餅我見到賣糖連子果d檔口有得賣28蚊磅,我買左16個30蚊今晚試下煲:ha ...
你買得禁平嘅?請問那處買呢?

男爵府

回覆:alice_6699 的帖子

大宅

回覆:pigcake 的帖子

我係大成街市買

大宅

引用:我係大成街市買

原帖由 puiyuyu 於 16-02-27 發表
我係大成街市買
今次趕住煲唯有買貴D,亞囡如唔怕D味去大成買平成倍呀,唔該哂。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

收埋!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

引用:Quote:原帖由 puiyuyu 於 16-02-27 發表我

原帖由 pigcake 於 16-02-27 發表
今次趕住煲唯有買貴D,亞囡如唔怕D味去大成買平成倍呀,唔該哂。
唔好客氣

大宅

回覆:puiyuyu 的帖子

首頁

尾頁

跳至