母乳餵哺

跳至

首頁
12345...20

尾頁

複式洋房

回覆:草 的帖子

你講得好好丫
但餵人奶吾可以食花膠麻???
我都係全埋身。但bb有時食一邊訓左。有時食二邊。大概每邊15分中到。。我都擔心佢吾夠飽。陪月朋友教埋身完再揸奶奶出泥。甘奶水先多。但揸完咪要俾奶樽?無得埋身?
同埋bb依家18日人仔。塊面起左小紅點。額頭面豬都有丫。係正常麻?如果無退甘點丫?好似愈生愈多甘???

別墅

回覆 的帖子

超讚!享受埋身,討厭泵奶時悶極了。

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 kk0125 的帖子

越擠係會越多的, 之後照埋身, 多左就儲起, 如果全職湊唔係儲好多, 都唔洗埋身之後再擠, 唔係越多越好, 夠就ok, 如果太多, bb埋身可能只食到前奶, 又或者係會易塞.
如果冇塞冇特別, 食咩都ok. bb係出世兩星期至滿月會出少少疹, 我見好多bb都有, 有人話係胎毒, 唔係好緊要唔洗擔心.

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 legcheung 的帖子

好叻, 其實埋身最辛苦真係開頭, 如果你開頭已經ok, 我相信之後條路都唔會好難~

大宅

回覆 的帖子

你好,我有兩個問題想請教你:1:bb今天滿月,但仍有黃,健康院醫生叫bb抽血,但我話可否再觀察下,醫生就俾多一星期,其實bb出生頭一星期後我為了退黃試過毎餐埋身一邊再泵一邊,跟住用針筒餵,不過之後返健康院醫生又叫我唔好,佢話由bb話事,埋身佢食幾多夠就夠,但現在已滿月未退黃,我又不忍心佢去抽血,唔知好唔好再用呢招???
2:bb常哭鬧,點氹都唔得(除非出街),唔知你會唔會為了安撫而俾bb啜呢?
我就係第一胎全泵只堅持了3個月,所以今次決心全埋身,但有好多問題呀,另外,我好想多謝你的分享(包括其他posts,漫畫),真係又學到野,另外心情上都叫人很受鼓舞

大宅

回覆:千其唔好放棄埋身 (長氣)

原全明白全泵既壞處,我仲有幾日都餵夠一年喇,有血有淚

大宅

多謝分享,我BB依家8個月,人奶全埋身,99成日話係時候戒人奶,因為佢出牙咬到我好痛,但我都仲係想堅持

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 sumyaumama 的帖子

thank you! 其實我都只係分享下自己的做法, 完全唔係專業ga, 只供參考.

1. 如果唔洗日日去醫院同健康院, 間中一兩次, 又知道bb唔係肝功能問題, 我諗得會由得佢, 唔洗煩, 其實黃的bb成日訓都幾好湊, 如果佢已經唔係成日訓, 會追奶, 其實都可以唔泵. 諗諗下又好難講, 我好怕同bb去醫院, 等幾粒鐘, 打斷我d時間表, 所以都係你自己衡量下你鍾意邊種方式.

2. 哭鬧如果係屋企, 我會check下做咩先, 如果都幫唔到佢, e.g. 定時腸痛, 我會由得佢喊. 如果係街先會比奶塞住, 費事嘈到人, 其實我兩個女好少扭啜, 一來我有比奶咀, 二來我唔會用啜去滿足佢地, 所以佢地冇'扭就有得啜'的觀念, 除非係病/ 打針, 好地地無聊冇事幹o個d就唔鬼理佢地. 其實都好, 好多時一喊實有d野, 更易知道bb做咩.

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 joeyso091 的帖子

全泵一年已經好勁, 真心覺得全泵媽係好叻, 好堅持.

複式洋房

食左廿分鐘,訓左,放落床都無醒,係咪飽?飽既定義係肯訓?
下次係咪要換邊?但係個胸未淋,會唔會食唔到後奶。。
濕片既定義又係乜?bb得8日人仔,要重手好似有d難。。

男爵府

草 發表於 14-1-6 22:01
回覆 coby05 的帖子

我都類似試過阿女唔肯埋身, 我係星期六日先同佢住, 搵個星期六, 唔比野佢食, 一餐唔食 ...
好多謝你GE建議啊
不過我仔唔係唔飲奶,只係唔埋身
唔知呢個方法得唔得呢

我會搵個禮拜六日試下
最怕個仔硬頸 我又心軟
如果失敗仲要俾99抦......

伯爵府

環保接龍勳章

我個女都係, 因為佢知道有樽就唔會埋身, 所以我咪唔比樽佢囉, 佢冇得揀就會埋身. 我要湊返屋企先可以, 老人家知道實鬧鬼我,所以星期六先可以做到.

coby05    發表於 14-1-7 11:07

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 jjlamjj 的帖子

其他人奶bb係唔會成日飽, 初生係好快餓, 因為人奶係好易消化, 易吸收, 其實本來係優點, 不過就比人成日覺得唔飽, 飽唔飽係睇濕片, 唔係睇訓唔訓, 除非bb係訓太多太多, 幾個鐘都唔食奶先要擔心, 如果佢成日喊食奶反而好正常, 佢有氣有力先會喊, 佢d氣力就係奶度o黎ga ma.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我返工無計要泵, 但一放工就全埋身, 感覺非常好

男爵府

草 發表於 14-1-7 10:48

我個女都係, 因為佢知道有樽就唔會埋身, 所以我咪唔比樽佢囉, 佢冇得揀就會埋身. 我要 ...

其實我仲想請教下
我BB 13個月
而家飲1日1餐奶(5安)夠嗎
當然有食粥仔、水果、餅乾等一堆

BB 6~10個月時一直都係3奶2粥
每次飲奶不少於7~8安(早晚埋身唔清楚,下午茶飲8安泵奶)
到10個月唔肯埋身後我轉泵
咁就得返2餐5安
最近越來越少,得返1餐5安
好驚BB缺鈣、唔夠營養
雖然好明白補奶粉會令人奶更少
但我都係好掙扎(暫時未補)

我上網睇1歲BB每日需要1000ML奶
我暈啦 邊可能日泵1公升啊
奶盡人亡鳥~

複式洋房

引用:回覆+jjlamjj+的帖子其他人奶bb係唔會成日

原帖由 於 14-01-07 發表
回覆 jjlamjj 的帖子

其他人奶bb係唔會成日飽, 初生係好快餓, 因為人奶係好易消化, 易吸收, 其實本來係優 ...
佢就係唔多喊食,多數係我整醒佢,最多比佢訓倆個半鐘,但係食十分鐘。。最多廿分鐘就暈左。。。都唔知佢飽唔飽。。

大宅

好多謝你嘅分享同鼓勵!我BB剛剛滿月,之前bb 有黃,陪月都叫我泵出來比BB飲。做了約十日全泵媽,追奶追得好辛苦,日夜攬住個奶泵,擔心泵唔夠俾佢食。陪月仲話唔夠食唯有補奶粉。我當時爆喊,不斷咁話 我唔補奶粉。嚇咗陪月,奶奶同老公一跳。之後 陪月配合我試埋身餵,又教我瞓底餵的姿勢。經過幾餐不斷試,現在終於做到全埋身。全靠我到這裡看過草媽媽你的 posts我分享,我才會堅持和嘗試,沒有走上全泵的路,感激!!

複式洋房

我真係好佩服各位媽媽咁堅強,我而家已經開始面對唔到,成日諗住坐完月無人幫手,到時仲要照顧大仔。。真係唔知點算

大宅

草,你可以考慮讀返個母乳顧問證書。真心的!

大宅

引用:草,你可以考慮讀返個母乳顧問證書。真心的

原帖由 Brainwave 於 14-01-07 發表
草,你可以考慮讀返個母乳顧問證書。真心的!
出完先覺得寫得唔好,i mean, 你咁有心,可以改行做母乳顧問,我估會有好多客仔!

首頁
12345...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊