想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

真係好想生bb呀, 有沒有人可以教我怎樣做會容易d有bb

我努力咗九個月啦, 唔知點解都係未有, 而且這兩個月還比以前遲了十天才來經, 以前一直是30天, 現在是40天呀, 點算呀? :-( 有沒有人可以教o下我點做. :-(

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Re: 真係好想生bb呀, 有沒有人可以教我怎樣做會容易d有bb

你係咪心情緊張得滯呀? 有無夾岩排卵日 開工呀? 有無試下量基楚體溫?

別墅

Re: 真係好想生bb呀, 有沒有人可以教我怎樣做會容易d有bb

無呀, 因為我都唔知體溫高定低才要開工呀, 可否教我?還有, 買那一個牌子的排卵條才好, 幾多錢一盒?

大宅

星星嘟嘟,

其實唔準唔係好大問題...
如果你係35歲以下唔洗唸ivf住,因為ivf係最後一步離架.
你有冇用過d仔夾時間呀?如果d仔唔work,先再唸啦!!!
我唸你可能真係太緊張啦....

星星嘟嘟 寫道:
我努力咗九個月啦, 唔知點解都係未有, 而且這兩個月還比以前遲了十天才來經, 以前一直是30天, 現在是40天呀, 點算呀? :-( 有沒有人可以教o下我點做. :-(

別墅

Ruby06,

d仔是不是一盒5支那一種, 如果用了d仔多久也沒有bb, 才要看醫生呢?

大宅

星星嘟嘟,

d仔係排卵棒,係"屈記"同"萬記",都有得買.
你跟住d指示用.(注意:近排卵日,可能一日耍check兩次.)

其實如果男女雙方都年輕,同身体健康,平均都要6個月先成功!
係醫学上,夾好晒時間,一年唔成功先算不育.當然重耍視乎年紀,如果35歲以上,就夾好晒時間,6個月唔成功,就可以考慮睇醫生.

星星嘟嘟 寫道:
Ruby06,

d仔是不是一盒5支那一種, 如果用了d仔多久也沒有bb, 才要看醫生呢?

別墅

Today I saw a doctor as I have not yet bingo after trying for 1.5 years, she told me no worry, she said, life is a mirable, somebody tried many times of IUI and IVF, still not suceed, but then she's bingo afterwards... so, life is not controlled by us, but by God!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Milly18,

果個係邊科既醫生

民房

你和你老公都一齊去睇醫生, 睇下什麼出現問題.

別墅

但我今個月來m時,感覺跟平時不一樣, 好像要用好大力, d m才出到來, 而且到現在已經第八日了, 還有血, 去小便時, 去到最後肚子也很痛, 是不是有問題呀?

大宅

睇完你既文章.感覺你給自己好大壓力.
唔好再亂估啦.亂估好痛苦.
如果真係覺得有問題.不如搵個醫生睇睇啦.

我以前都係咁.成日都胡思亂想.胡亂猜測.
每次同老公講.佢都話:不如搵個醫生睇睇.佢可以
解答你既問題.唔好係到胡思亂想啦.

星星嘟嘟 寫道:
但我今個月來m時,感覺跟平時不一樣, 好像要用好大力, d m才出到來, 而且到現在已經第八日了, 還有血, 去小便時, 去到最後肚子也很痛, 是不是有問題呀?

大宅

星星嘟嘟,

我睇左你幾個posting,覺得你有d緊張.
其實排卵棒隻隻牌子都ok. 你試下用先啦.
你放輕心情,M就會準d架啦.

至於你小便/肚痛,如果你擔心,就不如揾個醫生睇下係咪尿道有事.

放鬆d啦!

別墅

Ruby & 柚子,

謝謝你, 我會去看醫生.

你們說得對, 我真的很緊張. :lol:

大宅

星星嘟嘟,
我初初就係好似你咁緊張架啦,成日都會凝住凝住咁。我仲會量埋體溫,用埋排卵紙,計埋幾時排卵,之後就好緊張咁等結果,但係結果都係得個桔。然後上2個月先去睇中醫調理身體,之後乜都冇計一心諗住調理身體先,點知呢個月就bingo左啦。心情真係影響好大架,你放鬆d先得架啦!

別墅

愷蔚,

恭喜你呀, 現在我跟你的情況一樣, 但我沒有量體溫和用排卵紙, 我每次來m之前一個星期, 會在想, 會不會有了bb呢, 所以一直也不成功, 我會放鬆d, 希望會跟你一樣.

愷蔚 寫道:
星星嘟嘟,
我初初就係好似你咁緊張架啦,成日都會凝住凝住咁。我仲會量埋體溫,用埋排卵紙,計埋幾時排卵,之後就好緊張咁等結果,但係結果都係得個桔。然後上2個月先去睇中醫調理身體,之後乜都冇計一心諗住調理身體先,點知呢個月就bingo左啦。心情真係影響好大架,你放鬆d先得架啦!

大宅

多謝哂,我都希望你快d bingo啦,記住唔好比咁大壓力自己呀,同埋做多d開心既野等自己分下心啦!

別墅

[quote]
愷蔚 寫道:
星星嘟嘟,
我初初就係好似你咁緊張架啦,成日都會凝住凝住咁。我仲會量埋體溫,用埋排卵紙,計埋幾時排卵,之後就好緊張咁等結果,但係結果都係得個桔。然後上2個月先去睇中醫調理身體,之後乜都冇計一心諗住調理身體先,點知呢個月就bingo左啦。心情真係影響好大架,你放鬆d先得架啦![/quo
e]
愷蔚:

恭喜晒。請問你冇計但bingo,你有冇印象係危險期定安全期dodo吖? 同埋你睇邊個中醫呀?

別墅

好擔心呀, 唔知點解會流啡,可否告訴我呀! :-(

民房

我係新來架~
我今年30歲啦, 結左婚年半都未有bb....
用左d仔check排卵3個月, 每個月都有1天上深下深,
m cycle就一向都係28-33日,
但都係唔中......., 好down :cry: :cry: :cry:

想睇下中醫....又或者去睇不育科??
聽其他姊妹話, 周醫生/董醫生/dr tay/余醫生幾好喎~
有無人睇過佢地? 可唔可以pm d info俾我呀??

瑪瑙宮

bbiscoming,

你係上深下深當日 + 隔一日有無

首頁

尾頁

跳至