論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

打工遮,洗唔洗搅到人咁?!蠢咪抄,影衰晒香港人!(詳情睁今日萍果)

333s  30多万外傭. 出門就遇到同鄉. 報警根本不難!  蠢雇主, 識打人, 唔識炒人?  發表於 14-1-13 10:49

大宅

回覆:變態僱主

影衰哂香港啲僱主

子爵府

回覆:newgreen 的帖子

Nice to meet you
攞返1分先

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

大宅

痴線架 點解個姐姐唔自己報警,傷成咁樣

公爵府

嚴重犯罪,仲未拉人

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

將軍澳姓羅嘅44歲僱主係香港之恥!

複式洋房

回覆:十分鐘 的帖子

價值觀不在於醒同蠢!D乡下人国家法治唔完善報警可能都無用,可能以為香港都一様,呢D我晤知。人地都有老豆老母生,打工遮,蠢可以教,懶可以抄,古惑可以换,唔冼撹到人地個女咁。如果係你個女,你會鬧佢蠢嗎?

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

希望能徹查,有做過既,快D繩之於法

男爵府

打沙包, 打爛換個新都有限錢....
摳打 禁錮 欠薪 隨時要坐監...
但願早日水落石出....

大宅

確實太過份了

水晶宮

回覆 newgreen 的帖子

其實香港真係好多呢D傭主, 我朋友做呢行都有好多呢D CASE, 但D工人成日都唔敢出聲

別墅

回覆:newgreen 的帖子

大宅

難以想像!

珍珠宮

唔知真定假,今日問過我姐姐,佢話新來打工有啲真係驚唔敢出聲,驚警察鬧驚比人送返國冇錢還驚面對家人唔知點解釋,有啲係好怕事。當然有啲係好醒好衰識玩野啦如果呢單野係真,影衰晒香港僱主囉,咁唔文明。

sandrayst  我姐姐都喺咁講,第一次來港,好怕事,又唔識廣東話,所以唔敢報警唔出奇。  發表於 14-1-14 16:21

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:價值觀不在於醒同蠢!D乡下人国家法治唔完

原帖由 newgreen 於 14-01-13 發表
價值觀不在於醒同蠢!D乡下人国家法治唔完善報警可能都無用,可能以為香港都一様,呢D我晤知。人地都有老豆 ...
同意,睇新聞佢既傷真係好恐怖,點都唔似新傷卦?
蠢唔蠢一件事,點能夠咁傷害他人?希望快d查出事件,嚴懲

男爵府

就算差都唔洗打人,不過件事未查出真相

個工人打去agency到話比人打,但無人理,連Agency都無責任感。。

個家人真係會係小朋友面前打?真係有待update!

珍珠宮

畀面勳章

大宅

唔知真定假,不過佢D傷勢有D似我剛炒工人……個工人同樣來自東爪哇,同樣好蠢,日日比我丙,手部傷勢同樣係咁,原因係佢首次出國,未習慣香港冬天乾燥!同樣試過有比熱水綠傷,發曬炎唔好,唔肯睇醫生,要我老公比消炎膏佢用,要我迫佢睇醫生先好,冬天涷到死,比埋大褸佢又唔著,要篤住傴先肯著……

我睇呢段新聞,我都以為個雇主係我,佢D傷勢同我炒工人相似七七八八……

好彩,我一直有白紙黑字同我agent報告,否則,可能我工人都有機會告我……

以下係我其中一封向agent報告email

1) 時常唔食野.....早餐我已經叫佢食面包, 午飯同小朋友一齊食, 晚飯叫同枱食飯, 但係佢完全唔理. 今日下午四點問佢食左飯未, 佢話未, 我問佢有冇食早餐, 佢話冇, 同佢講叫佢唔可以唔食野......到晚飯時要不斷叫佢食飯佢都唔食!!

2) 近日天氣凍, 我知工人唔夠衫著, 琴日比左件大褸佢, 今日出門口叫佢要著大褸, 佢又唔理, 十度只係著住件普通外套落街, 我怕會凍死佢
!!

3) 天氣凍, 我已經比左三張被佢, 唔知佢夜晚有冇用.

4) 時常整傷自己, 唔係比油整傷, 就比熨斗整傷, 每次受傷都會叫佢睇醫生!! 今日仲發現佢手指關節爆晒, 已經叫佢買手套, 帶手套做野, 佢之前話帶左會手痕, 所以要求佢買一D質地好一D手套手!! 今晚會叫佢搽野, 希望佢聽啦!!

見工人一身傷痕, 真係好陰公, 都唔知點幫佢, 佢又唔係好肯聽, 希望你地同佢傾下, 身體有唔舒服要話比太太知, 唔好要太太發現時先問!!
請工人係想有個HELPER, 唔係想多半個女黎照顧, 食飯著衫蓋被, 應該要自己去照顧自己!!

unquote

因為太多呢D問題,我忍痛(銀包之痛),晤夠四個月我係炒左佢!!!!!
我出呢個post,晤係話要幫新聞中嘅雇主,而係好多野都正反兩面睇。唔好下下一面倒先,我相信警方會查出真相!請印傭公會暫時米借提發揮!!

大宅

有次街坊同我屋企老人家講: 咁涷,好心比多件衫佢著啦!攪到我好似虐待佢咁!死未!

大宅

我估傷成咁唔會係個工人自己整到自己咁掛。
個工人傷到咁,唔同佢睇醫生仲即刻送佢走,個僱主都有問題啦!

首頁

尾頁

跳至