跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無住溫哥華Coquitlam既朋友呀?想識多D朋友,大家交流下呀?

大宅

回覆:有無住溫哥華Coquitlam既朋友呀

Hello V 塞娜,多謝你在另一邊回應我sbout Coquitiam..我地打算7月回加、請問Coquitiam 邊區較好、有冇好public 小學、thanks

男爵府

ssant 發表於 14-1-19 14:48
Hello V 塞娜,多謝你在另一邊回應我sbout Coquitiam..我地打算7月回加、請問Coquitiam 邊區較好、有冇好pu …

唔洗多謝~~我自己住Coquitlam既中心點~~因為生活各樣會方便D啦~~2016又會有Skytrain到(等於香港港鐵)…Coquitlam有名叫韓國區~~比較多韓國人…不過當然中國人都唔小啦~~其實無話邊區好D架~睇自己方便囉…如果有工作又要睇係邊番工呢。先同你講一講,我係未有小朋友既~~不過之前既工作接觸好多客人都問學校既問題…所以都可以簡單答下你關於學校問題~~先比個website你參考~比較學校既rating架…
http://britishcolumbia.compareschoolrankings.org/elementary/SchoolsByRankLocationName.aspx
不過講真呢邊本土D人唔係太care 個rating…因為公立學校係無得選擇讀邊間架~~係派去最近你屋企果間架~~我相信溫哥華西區既學校係好D既~~不過多中國人囉~~因為西區D屋貴嘛~~我呢D小市民住唔起~~
其實如果你一開始唔諗住買屋,先租屋…我認為等你先了解左各地區先…再決定係邊個City住都唔遲…因為如果你開始無車,搵交通放便D既地方會好D囉~~不過亦要注意租約呀~~

大宅

引用:Quote:ssant+發表於+14-1-19+14:48+Hello+V

原帖由 V塞娜 於 14-01-19 發表
Thanks for your reply..好詳盡、會去高貴林睇下摟,search 下學校,thanks for your info!

男爵府

ssant 發表於 14-1-19 22:09
Thanks for your reply..好詳盡、會去高貴林睇下摟,search 下學校,thanks for your info!

唔洗客氣,重有小小information比你幫小朋友選學校,希望唔好嫌我長氣啦~~因為我唔想你誤會我既意思"中國人多既學校就等於唔好"...其實呢邊好多中國人既成績都比西人好架~~因為佢地好多課餘都會去學KUMON,珠心算 etc…所以幫小朋友搵學校都唔需要特登搵一D中國人小既學校既~~因為好睇小朋友本身係香港既學習環境 AND 接受新環境適應能力既~~如果本身讀緊國際學校,小朋友英文唔係問題,而你又想佢識多D白人小朋友,住大溫地區既可以選擇一D多西人住既地區,例North Vancouver, West Vancouver (係唔同溫哥華西區)…不過父母就辛苦D囉…因為小中國野,買餸日常生活都要多D時間適應…
而讀多中國人既學校…都有好多好處架~~小朋友比較容易適應學校既新生活啦,又可以容易認識多D新移民既同齡朋友喎, 同多D新移民既同學仔一同學習英文 (有個伴學習都好重要架!), 小D歧視問題(你知啦~D西人小朋友都好活潑下架) etc… 而唔好處就唔洗多講都知,就係比較大D既小朋有機會浄係同中國人玩,少同西人交往囉~~~
其實選擇咩野學校都好,記住以小朋性格和需要作出決定…因為移民唔只係大人生活有重大改變架~~小朋友都唔一定可以即刻可以適應到架~~所以父母有責任幫助小朋友適應新環境新生活…我之前遇過D case小朋友完全唔適應新生活返到學校又無朋友…父母又唔了解又唔搵協助…令到小朋友好唔開心,成績又變差,同父母關係又差左…結果小朋友同大人都要睇心理醫生…不過唔洗怕,呢D係worst case來姐~~一開始好好處理就會減少好多問題架喇~~~

男爵府

ssant 發表於 14-1-19 22:09

唔記得比條link你 http://www.realtylink.org ,可以搵哂Vancouver, BC 既屋盤~~不過當然唔夠sale agent updated啦~~不過記住如果你真係想買屋~你係買方唔需要比commission個sale agent架~~簽任何文件前都要叫agent解釋清楚先好簽~~我而家自己讀緊個real estate trading services licensing course所以比較清楚小小~~(希望可以快D考到個牌,之後過兩年可以去考埋個broker牌)~~如果你七月黎而我又咁好彩考到個牌,你可以搵我幫你買屋架~不過就算你只係想搵租盤,想要information都可以問我~~

大宅

引用:Quote:ssant+發表於+14-1-19+22:09+Thanks+

原帖由 V塞娜 於 14-01-20 發表
唔記得比條link你 http://www.realtylink.org ,可以搵哂Vancouver, BC 既屋盤~~不過當然唔夠sale agent upd ...
V塞娜、多謝你咁多意見!really thanks:)我小朋友而家in HK讀緊國際學校,英文相信冇問題!我亦有考慮Burnaby.呢個地方、不過摟價就貴D,所以先諗高貴林!好想問你個course 難唔難讀,因此我都好有興趣!

男爵府

ssant 發表於 14-1-20 21:43
V塞娜、多謝你咁多意見!really thanks:)我小朋友而家in HK讀緊國際學校,英文相信冇問題!我亦有考慮Burna …

其實我以前都係住Burnaby架~~都住左好幾年~~去各各地方都算快~不過眼見樓價係咁升…治安亦差左…加上又唔想成日搬屋~~所以都決定買番間細細地既condo住囉~~而Coquitlam又不斷發展中…中心點都好多新起既Apartment~~2016又有skytrain到喎~~所以咪選擇買入來囉~~初初都覺得好遠架(比以前住BURNABY開車差20-25分鐘車程)~~不過住住下又好鐘意喎…得閒同隻狗子行下湖邊…幾爽呀~~哈哈…好似講遠左D呀~~
講返你小朋友,既然本身讀國際學校英文無問題亦唔怕接觸外國人,咁初初黎到就應該先帶佢了解下溫哥華呢個新地方,認識下D新朋友(如果有信教,可以去Church etc..)~~七月打後溫哥華都有好多活動架~~到時多D參與,多D了解可以幫助小朋友容易融入呢度生活~~因為香港本身係一個熱鬧既城市,加上親戚,朋友仔,同學仔都唔係身邊…小朋友好可能會唔習慣新環境新生活…所以當大人好忙碌咁處理緊搵屋,申辦銀行戶口,車牌,手提電話等等等等既野既時候…好多時會忽略左小朋友囉~~~

至於讀個地產course呢….無話難唔難…好睇自己既~~~如果好讀得書既應該唔係問題~~因為好多法律知識要背要記~~又要計mortgage等等~~本書都成兩吋厚,未計果一千條練習題目~~又要做20份assigments喎…而家新讀又要pass LPI (英文試)~~我都有D後悔~~不過唔讀都讀左為有努力D囉…因為眼見好多人都fail~~攪到自己未有信心去考囉~~如果你真係有興趣,去個course既website了解多Ddetails啦~~http://www.sauder.ubc.ca

大宅

回覆:有無住溫哥華Coquitlam既朋友呀

好多謝你咁多寶貴意外、你好好人呀!Burnaby 確實好方便,去Richmond 20 mins !其實我都唔知工作係邊、只希望有個安樂窩!settle down 先揾工!不過唔知Burnaby 而家真的治安差咗!
個地產course 請問要讀幾耐,好似好難咁!

男爵府

ssant 發表於 14-1-21 22:30
好多謝你咁多寶貴意外、你好好人呀!Burnaby 確實好方便,去Richmond 20 mins !其實我都唔知工作係邊、只 …
我唔係好好人姐~~大把人重好啦~~~我初初黎時咩都唔識~~都好在遇到一家人,教我好多野…咁我而家只係將自己知既野講比大家知姐~~大家多了解後,來到就無咁傍徬徨啦~~
其實Burnaby近Skytrain, on Hastings AND on Kingsway既地方真係麻麻~~因為其在太方便加上店舖餐廳又多~~咪雜左囉~~我朋友住Buranby 近Edmonds Skytrain, 方便就真係方便,屋企一架車攪掂~~但治安真係麻麻…一入夜一係唔出街,一係要人車出車入~~咁近Skytrain都唔敢自己行返屋企~~~上年有幾單性騷擾呀~扑頭呀~打劫呀之類既新聞~~不過其實住遠離呢D地方就應該無咩大問題….馮親方便既地區一定會有呢D問題架喇~~~

而個地產course真係好睇個人架~~~唔好比我講既野嚇親先得架~~比D信心自己…而讀幾耐又係好depends,因為係online course黎架…重之你係兩年內,只有兩次機會,考到就得架啦(當然要fulfill埋佢地既其他要求)….不過當考到後你就要搵地產公司簽你(每間枱費不一),之後去地產協會register,跟住就要你比好多不同既入會費…然後又要上一個星期既course…其實考到都要好多inputs,又要年年比一筆錢maintain個牌~~又要搵客~~不過都有好多成功例子既~~

大宅

引用:Quote:ssant+發表於+14-1-21+22:30+好多謝

原帖由 V塞娜 於 14-01-22 發表
我唔係好好人姐~~大把人重好啦~~~我初初黎時咩都唔識~~都好在遇到一家人,教我好多野…咁我而家只係將自己知 ...
Thanks again..咁會去Burnaby 睇下!唔好意思,咁請問Surrey 係咪在開發中?因為摟價都冇咁貴!

個地產牌真係幾難呀!仲要自己讀!

男爵府

ssant 發表於 14-1-23 12:10
Thanks again..咁會去Burnaby 睇下!唔好意思,咁請問Surrey 係咪在開發中?因為摟價都冇咁貴!

個地產牌 ...
其實你唔應該只係去Coquitlam,Burnaby睇下~~去下其實各各City睇下嘛~~因為個個人感覺不一嘛,我鍾意又唔對代你鍾意~~去下Richmond, Vancouver, New Westminster, Surrey etc…Surrey係近呢10年發展得最快既地方~~有Skytrain到㗎~~又有SFU分校係果邊,有大型中式超市添架(T&T)~~有好多新起既大樓架~~不過我自己唔係太鍾意…因為實在太雜~~~同超塞車…我之前係有一個semester係Surrey SFU上堂,所以都知道~~果邊好多槍擊,上年25單喇~~比較多印度人…街上好多prostitutes,drug addict and alcohol addict etc~~ 晚上真係真係非常唔安全~~ 不過我只係講緊Surrey Central area~~White Rock就好好多喇~~D屋好貴架~~不過唔方便日常生活囉~~去美國Border好近架!!
其實你可以去呢個website:http://www.realtylink.org 睇下~~要咩價錢,屋齡,地區 etc~~
而個地產牌都有lecture in classroom上架~~不過要去UBC囉~~太遠~~

別墅

回覆:V塞娜 的帖子

好多谢你的 information

大宅

引用:Quote:ssant+發表於+14-1-23+12:10+Thanks+

原帖由 V塞娜 於 14-01-23 發表
其實你唔應該只係去Coquitlam,Burnaby睇下~~去下其實各各City睇下嘛~~因為個個人感覺不一嘛,我鍾意又唔對代 ...
Thanks..very good information

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:有無住溫哥華Coquitlam既朋友呀?

而家在van.租一個兩房apartment 要月租多少呢?我都要好好plan下返黎住了

男爵府

引用:而家在van.租一個兩房apartment+要月租多少

原帖由 mpyleung 於 14-03-25 發表
而家在van.租一個兩房apartment 要月租多少呢?我都要好好plan下返黎住了
睇下你揾邊區啦~你可以去vansky(中國人網)或者去Craigslist 睇下。好多租盤。可以知道大概價錢。

大宅

V塞娜 發表於 14-1-23 12:52
其實你唔應該只係去Coquitlam,Burnaby睇下~~去下其實各各City睇下嘛~~因為個個人感覺不一嘛,我鍾意又唔對代 ...

真係唔好考慮住surrey central area
係平但真係唔好制
我都試過有一個sem o係surrey個campus上堂
咁o岩係evening class
放學既時候成日有white trash o係sky train stn俳佪, 俾警察"逗"

男爵府

gawky 發表於 14-4-8 17:12
真係唔好考慮住surrey central area
係平但真係唔好制
我都試過有一個sem o係surrey個campus上堂
Surrey真係麻麻地…除非住近White Rock,果頭環境唔錯~~依...你係SFU讀架? 我以前又係試過有一個semester係Surrey上堂,諗住近Skytrain行幾步就到,應該唔怕太雜…點知完來相反…D人係skytrain station附近徘徊…結果都係要揸車返學

大宅

V塞娜 發表於 14-4-9 16:27
Surrey真係麻麻地…除非住近White Rock,果頭環境唔錯~~依...你係SFU讀架? 我以前又係試過有一個semester係S ...

以前係呀, grad咗都兩年幾喇
我有兩個sem都有一科o係surrey
第一次係日頭, 覺得無問題, 食嘢仲方便過burnaby個campus, 行出去少少有間越南河好好食, 樓下又有foodcourt
第二次take evening class, 第一日放學已經後悔

男爵府

引用:Quote:V塞娜+發表於+14-4-9+16:27+Surrey真

原帖由 gawky 於 14-04-10 發表
以前係呀, grad咗都兩年幾喇
我有兩個sem都有一科o係surrey
第一次係日頭, 覺得無問題, 食嘢仲方便過burna ...
依,我地都算同學喎,2011年6月畢業。我只take過一堂係Surrey上,因為係easy credits。其他都係Burnaby campus 上。

首頁

尾頁

跳至