懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我本身剩係同我老公住.. 本身同我媽講好左遲下生完返去佢屋企坐月, 事關地方大D又有工人照顧幫手.. 如果留返係自己屋企坐就比較麻煩無人照顧咁滯.. 真係要下下等有人來屋企先會有人幫到手, 99家又完全無地方容納到我.... 然後我媽聽我舅母講話, 我唔去得佢度坐月, 就打電話同我講, 唔返得去坐, 話舅母話會行衰運, 到時有咩就賴我... 聽完超無奈囉! 之後上網想SEARCH下呢個所謂禁忌個事源, 原因又搵唔到, 剩係搵到話係唔可以返娘家坐月同埋未坐足一個月月都唔可以返娘家, 唔係就會招楣運.. 有無人知道關於禁忌個事源, 原因, 同說法可以話我知? 如果真係有根有據我死得死得甘心D呀~~~

大宅

回覆:坐月唔可以返娘家坐

佢地d傳統思想係咁,我呀媽都唔俾我番去坐月,因為我細佬未結婚生仔,到時有咩事就會賴我,我聽到一頭煙之後d同事朋友都有咁講話唔好番娘家坐月
依家我奶奶幫我坐囉

大宅

我媽話寧願日日搭一個鐘頭車過黎幫我都唔俾我番去

禁止訪問

引用:我本身剩係同我老公住..+本身同我媽講好左

男爵府

回覆:坐月唔可以返娘家坐?

未聽過喎

複式洋房

無聽過,咩年代。。。
自己媽媽對自己最好,最貼心,我覺得對產後情緒都有幫助!

男爵府

我媽開頭都唔想我返娘家坐月,大概都係覺得外嫁女咩咩咩果d傳統啦,佢覺得我奶奶係好應該幫我坐月,但始終奶奶家太細,我自己屋企佢又唔放心,而家終於比我返娘家坐囉,不過就講明我要比錢還神,拜神,坐月既洗費咁囉。

別墅

pipipipi 發表於 14-1-18 08:33
佢地d傳統思想係咁,我呀媽都唔俾我番去坐月,因為我細佬未結婚生仔,到時有咩事就會賴我,我聽到一頭煙:qu ...
下, 但係我媽度就得個工人同我老豆咋WOR, 我已經係最細啦喎!!

別墅

loverching 發表於 14-1-18 08:36
其實你講到好亂...
外家無地方容納你? (你媽家唔係外家咩?)
係, 岩岩訓醒講得係亂左-.-唔好意思.. 係我99屋企個邊無地方容納我先真.. 個位舅母當然唔係, 佢住係大陸架, 我媽度就得個工人, 同我老豆同埋我呀媽..

複式洋房

如果因返娘家坐月不安和介懷,其實你心裡已有答案,但這答案是討好別人,不是討好自己,而且已偏離坐月要人照顧這前題。與其諗返去坐有乜唔好,不如想像吓到坐月時嘅辛苦。我係返娘家坐月,仲係媽咪爸爸建議,始終媽咪幫手最放心

別墅

llmanll 發表於 14-1-18 08:40
我媽開頭都唔想我返娘家坐月,大概都係覺得外嫁女咩咩咩果d傳統啦,佢覺得我奶奶係好應該幫我坐月,但始終 ...
下.. 咁搞笑既.. 即係比返錢佢地同還神就可以打破禁忌?! 到依家都唔知呢個所謂說法點尼, 唉~!

伯爵府

真係未聽過,我有左之後就返媽度住啦,更何況坐月呢,
我未曾照顧過任何BB,靠自己死梗,唔靠自己阿媽唔通靠奶奶咩
打算BB出世後,起碼一歲先返屋企住呀

別墅

rains_kl 發表於 14-1-18 08:36
無聽過,咩年代。。。
自己媽媽對自己最好,最貼心,我覺得對產後情緒都有幫助!
咪係囉, 咩年代, 痴線架, 都唔知做乜會有個咁既講法架! 我同我媽本身都已經關係唔太好架啦, 開頭叫我返去坐月我不知幾開心!
之後就無啦啦聽完人講D完全無根據既野就叫我唔好返! 搞到我依家勁唔開心!

大宅

引用:+本帖最後由+devil.chloe+於+14-1-18+09:06

原帖由 devil.chloe 於 14-01-18 發表

我本身剩係同我老公住.. 本身同我媽講好左遲下生完返去 ...
First time hear that.
Many lives with their mother for the first month.

複式洋房

回覆:坐月唔可以返娘家坐?

我媽咪都叫唔好返娘家坐月

大宅

聽人講係有呢樣迷信野,不過我都係返媽媽度坐月,跟住封左兩封利是比細佬,百無禁忌,我媽唔信呢樣野,我奶奶就講左呢樣比我知,唔多想我返外家坐月,shit

禁止訪問

引用:Quote:loverching+發表於+14-1-18+08:36+其

象牙宮

devil.chloe 發表於 14-1-18 08:26
我本身剩係同我老公住.. 本身同我媽講好左遲下生完返去佢屋企坐月, 事關地方大D又有工人照顧幫手.. 如果留 ...

迷信.
有的父母,
不想野 是非. 男家...
有的原因 女/子係港男, 港女, 寵坏慣.. 唔識感恩. 要求多多. 又嫌七嫌八. 怕左佢.
有的 母親 怕麻煩/ 唔識照顧別人.

心理層面, "母親" 來協助是好過 "陪月". 通常媽會和自己合作d. 而陪月是外人. 未必會和你合作的.
產婦少憂, 少煩. 身心都好.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

loverching 發表於 14-1-18 09:43
如果唔係同舅母一齊住,何解佢地會行衰運,唔make sense lor

我就無聽過唔比返娘家住,我有朋友剛生完都返 ...

唔係太明, 如果係同舅母住就解釋到點解會話搞到佢行衰運??
我就唔信呢個講法囉, 個個人人都係有三衰六旺架啦.. 咁講的話好明顯係賴得就賴啦.. 懷疑提起呢個講法既人一定係好唔想自己個女返去坐月, 嫌麻煩老作出尼既 唉, 但我媽偏偏唔用腦, 走去聽人講乜就話乜, 無計, 只有無奈!

別墅

我一放假就返阿媽家住到坐完月,其實呢d係你自己點睇,信就有唔信就無,我就淨係諗我冇人幫手睇b,自己咁辛苦,點解重要聽埋呢d野去跟住做。

p.s.我無聽過呢個講法

首頁

尾頁

跳至