家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我見好多人都問醫療保險買吾買,我見好多工都話有良好醫療福利。

甘要買是因為公司沒包醫療保險,定系公司俾既吾夠呢?

子爵府

引用:我見好多人都問醫療保險買吾買,我見好多工

原帖由 ismandy 於 14-01-19 發表
我見好多人都問醫療保險買吾買,我見好多工都話有良好醫療福利。

甘要買是因為公司沒包醫療保險,定系公司 ...
一啲啲公司,我公司醫療都好好,但因唔知自己幾時退休,萬一我退休無嘢做,而之前又發生病例,我自己買嗰份就唔再包之前發生過既病例;所以我自己都會趁無病無痛買定

男爵府

引用:Quote:原帖由+ismandy+於+14-01-19+發表我

原帖由 fathippo 於 14-01-19 發表
一啲啲公司,我公司醫療都好好,但因唔知自己幾時退休,萬一我退休無嘢做,而之前又發生病例,我自己買嗰份 ...
如果買定,甘到退休前既錢都是白白俾人。而且醫療保險都是按年齡加,為既就是可能發生過既病例也保障。好似有d無奈甘

子爵府

引用:Quote:原帖由+fathippo+於+14-01-19+發表一

原帖由 ismandy 於 14-01-19 發表
如果買定,甘到退休前既錢都是白白俾人。而且醫療保險都是按年齡加,為既就是可能發生過既病例也保障。好似 ...
咁係㗎啦⋯都係想為將來有個保障!當然,保險既嘢睇餸食飯,平時都唔夠駛就遲啲先買/唔買

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

各位買净醫保,買还買,唔好耳仔軟,Agent一定狂SeII 你储蓄保/基金,因淨醫保無肉食,伛地一下要賣坤人的產品才可生存~

!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

引用:回覆+ismandy+的帖子如果買定,甘到退休前

原帖由 LamKP 於 14-01-19 發表
回覆 ismandy 的帖子

如果買定,甘到退休前既錢都是白白俾人。而且醫療保險都是按年齡加,為既就是可能發 ...
甘呢d就是儲蓄保險。唔是純保險了

男爵府

引用:公司有醫療保險固然好,但是無人可以擔保做

原帖由 jeffpoon 於 14-01-20 發表
公司有醫療保險固然好,但是無人可以擔保做同一間公司做到老,如果轉工的話,新工會唔會有醫保呢?

另外, ...
做到退休就唔買保險了,仲有乜用呢。

沒左家庭負擔,仔女都大,自己點都儲一筆錢了,有經濟能力應付病。況且,我宜家就算買200萬保障,看似多,但幾十年後唔一定夠了。

男爵府

引用:各位買净醫保,買还買,唔好耳仔軟,Agent

原帖由 大力大力 於 14-01-20 發表
各位買净醫保,買还買,唔好耳仔軟,Agent一定狂SeII 你储蓄保/基金,因淨醫保無肉食,伛地一下要賣坤人的 ...
儲蓄保險一定唔會考慮了。

子爵府

引用:Quote:原帖由+大力大力+於+14-01-20+發表各

原帖由 ismandy 於 14-01-20 發表
儲蓄保險一定唔會考慮了。
對!要買只買純醫療就算

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

總而言之,幾百蚊一个月醫保,真係 大病入院,赔償额真係得啖笑……

ICU 淨房價不計醫生費係3.5萬一日,我表 姨有買保险,肺癌入法國醫院,两個 多星期日用左21萬,記住大步分保险 公司,都要客人先自已找數,事後才c laim,試問家庭無儲蓄,怎找數,因 表姨病情嚴重,醫生建議伛去政府醫 院,十字車及護士陪入院,收費 9000 元,除非你買得超级大,一般保險祗 可看一般傷風感冒,這理由所以我全 家三代,都未買保險~

james_gaydon  Thats interesting  發表於 14-1-24 14:39

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

引用:總而言之,幾百蚊一个月醫保,真係+大病入

原帖由 大力大力 於 14-01-22 發表
總而言之,幾百蚊一个月醫保,真係 大病入院,赔償额真係得啖笑……

ICU 淨房價不計醫生費係3.5萬一日,我 ...
basic 住院就足夠啦..危疾先緊要..醫一個 cancer 過百萬都好閒..我見都見唔小

男爵府

引用:總而言之,幾百蚊一个月醫保,真係+大病入

原帖由 大力大力 於 14-01-22 發表

ICU 淨房價不計醫生費係3.5萬一日,我 ...
私家醫院都幾貴,所以都好難定幾多保障額先會夠,買左當然想無後顧之憂,到時就住就住又系搵公立。

無上限既醫療保險應該唔會平。

禁止訪問

男爵府

引用:現在已經有醫療保險的保額大至每年可CLAIM+

原帖由 jeffpoon 於 14-01-22 發表
現在已經有醫療保險的保額大至每年可CLAIM 1600萬,亦有出院免找數服務
當30歲,甘大概收費幾多呢?
40歲又收幾多呢?

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:ismandy+發表於+14-1-22+17:54+當30

原帖由 jeffpoon 於 14-01-22 發表
30歲每年$6,240,40歲每年$7,360

通波仔、化療、電療、標靶藥、洗腎等全數受保,住私家房
多謝

每病都可以claim 最高16m?定是每樣都有自己限額呢?我見好多保險是唔同手術唔同限額,雖然總額大,但claim既時候都限制多多甘。

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

保险公司最叻係誤導客人,一年唔先一萬,单一case 赔千六萬? 好過買三T~

我以前員工的父親係有錢人,六十多歲生癌死在醫院,同員工講開話伛父親買了保險,連醫療人壽共赔了三百多萬,我再問多句,伛一共買了多少,他答三十年用了5百多萬,所以話赢到保險公司真係百中無一~

.

買基金真係好傷

首頁

尾頁

跳至