烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

khman 發表於 14-3-29 19:05
照咁睇嚟 , Emile Henry 嘅 易潔功能 仍有些少可疑 ....

多謝分享啊 !
隻de buyer真係唔痴喎~~我覺得non-stick功能好過Staub同LC…我一開完鑊煎蛋煎魚都無痴底…又係用細火就掂~~真係唔錯喎…我正考慮緊買多隻de buyer炒鑊~~但是個手把大長…收藏好煩~~加上我已經好多鍋同鑊…所以要再諗諗~~另外你知唔知天上野鑊好唔好?安唔安全呢? 我auntie買左隻鑊,用左10次左右,我見隻鑊D邊邊有D花…好似有塗層咁…但我auntie話買時sales同佢講話全生鐵無塗層…所以有D懷疑?

珍珠宮

大廚勳章

V塞娜 發表於 14-3-29 19:20
隻de buyer真係唔痴喎~~我覺得non-stick功能好過Staub同LC…我一開完鑊煎蛋煎魚都無痴底…又係用細火就掂~~ ...

請問 , 妳用咗邊隻食油嚟幫隻 de buyer 開鑊呢 ?

天上野 嗰隻 生鐵皇 唔同 一般傳統 用 鐵熔液 倒模 澆鑄造 成形 嘅 "鑄鐵" 生鐵鑊 ;
佢係用 生鐵熔漿 "壓"鑄 生鐵鑊 !

呢種以鋼模 "壓"鑄 成形、大量生產 嘅貨色 , 比起 傳統 用砂模 鑄造 嘅 "鑄鐵" 鍋具 (例如 美國 Lodge) , 生產成本 低好多 ....
大陸 有好多牌子 都有出售呢類 "壓"鑄 生鐵鑊 , 價錢 比 天上野(都係大陸貨) 要平得多 !!!

妳所講嘅塗層問題 , 天上野 話冇塗層 , 其實唔多正確 , 但又唔 錯得哂 .....
呢種 "壓"鑄 生鐵鑊 嘅表面 係經過特別處理 , 喺生鐵表層 滲入其它物質 , 經過 化學反應 ;
令到 生鐵 表層 嘅 防銹能力 增強 , 硬度 亦加強 .

但由於 表層 硬度 比 生鐵本身 更硬 , 所以 表層會更脆 .
而且 表層 嘅 冷縮熱脹 特性 同生鐵嘅 基層唔得一致 , 於是就有機會發生表層剝落嘅問題 !!!

大陸早期嘅 生產技術 唔夠成熟 , 呢種對 生鐵 表面 嘅加工處理 , 仲可能會產生一 d 有害物質 , 會喺煮食嘅時候滲出㖭啊 !!!!

其實 , 就算係 大陸 傳統 "鑄鐵" 生鐵鑊 , 都會有 生鐵 來源 雜質較多嘅問題 ,
而呢種 "壓"鑄 成形 嘅生鐵鍋具 就 更加 不堪㖭嘞

講開又講 , 由 金屬板材 屈壓 出嚟嘅 平底鍋具 都有一個通病 , 就係 鍋底受熱 會 較易 彎曲變形 .
生鐵 嘅質底 雖然 比其它金屬 堅硬好多(冇咁易變形) , 但呢種 "壓"鑄出嚟嘅 生鐵平底鑊 , 使用大火之後 , 一樣會 彎曲變形㗎 !!
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

子爵府

引用:繼LC到鐘情Staub…而家又迷上同自法國既Emi

原帖由 V塞娜 於 14-01-20 發表
繼LC到鐘情Staub…而家又迷上同自法國既Emile Henry陶鍋~~
佢既Tagine好正,無水煮食~~~之後又買左Round Dut ...
我有用緊, 一隻紫色 ris , 一隻27cm既青蘋果綠oval , 一隻紅色平底20cm: 但同時我都有staub snd L C. 我覺得staub 好用o 的, 傳熱較快, 相對保溫較耐。另外, 唔知係唔係我屋企較潮濕, 我o固幾個Emile Henery 成日發毛, 同埋又油益味, 所以我好少用。

男爵府

khman 發表於 14-3-29 19:58
請問 , 妳用咗邊隻食油嚟幫隻 de buyer 開鑊呢 ?

我隻De buyer用花生油開鑊…之後再用中國式開鑊法…用豬油開~~但網上youtube教用flaxseed oil~~多謝你詳盡解䆁…我會同我auntie講…等佢留意下先…Thanks~

khman  睇嚟 de buyer 都幾好啵 ~
多謝妳分享咗寶貴貴心得啊 發表於 14-3-30 15:02

男爵府

hkitty09 發表於 14-3-29 22:21
我有用緊, 一隻紫色 ris , 一隻27cm既青蘋果綠oval , 一隻紅色平底20cm: 但同時我都有staub snd L C. 我 …
點解會有油益味既? 你有無不時用來煲粥煲奶? 要比層coating佢地先架…好似Staub咁開鑊~~但用奶同粥~~潮濕會發毛架,每次用完要自然乾哂先收入櫃,如果真係好易發毛就用毛布包好生收埋…咁會好D呢~~

男爵府

回覆 khman 的帖子

DeBuyer係幾好…又抵用~~但個手把好長~~收藏有D麻煩~~

子爵府

引用:Quote:hkitty09+發表於+14-3-29+22:21+我有

原帖由 V塞娜 於 14-03-30 發表
點解會有油益味既? 你有無不時用來煲粥煲奶? 要比層coating佢地先架…好似Staub咁開鑊~~但用奶同粥~~潮濕會 ...
我已經係用完吹乾先入櫃, 但係仍然成日發毛同有味, 我朋友都係甘, 後來都冇再用啦。

男爵府

引用:Quote:原帖由+V塞娜+於+14-03-30+發表點解

原帖由 hkitty09 於 14-03-30 發表
我已經係用完吹乾先入櫃, 但係仍然成日發毛同有味, 我朋友都係甘, 後來都冇再用啦。

...
我諗你無應該無煲粥/奶開鍋?你可以參考下以下網站,有講陶煲解釋點解會發毛。
http://ny.worldjournal.com/view/full_nynews/21257452/article-陶鍋、砂鍋-煲出食物原味

男爵府

引用:Quote:原帖由+V塞娜+於+14-03-30+發表點解

原帖由 hkitty09 於 14-03-30 發表

...
我想請問一下你指既發毛係咪一點一點白色咁架?好似以下(相片)我個鍋咁?D白點係因為個鍋太熱而出現,一洗就走。

子爵府

引用:Quote:原帖由+hkitty09+於+14-03-30+發表我

原帖由 V塞娜 於 14-03-31 發表
我想請問一下你指既發毛係咪一點一點白色咁架?好似以下(相片)我個鍋咁?D白點係因為個鍋太熱而出現,一 ...
我係煲內發毛呀

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Emile Henry 既顏料安唔安全? 咁日本, 大陸既土鍋, 裡面都有顏色喎, 日本個隻花三島, 裡面仲有晒花紋, 其實係咩物料做成的顏色? 安全嗎?

https://www.youtube.com/watch?v=OHBtw1LzoUM
有冇睇過日本土鍋, 係0:48開始看, 見到入焗爐焗面包,
砂鍋真係入得焗爐? 有冇人試過?

水晶宮

回覆 V塞娜 的帖子

原來Emile Henry都要經常養鍋?
咁我用佢既塔鍋, 要不要養鍋?
買既時候, 佢從未講過這一點喎,
塔鍋, 我覺得幾好用, 儲熱好耐, 用到現在都好滿意, 全線4月中好似會再加價,

男爵府

引用:回覆+V塞娜+的帖子原來Emile+Henry都要經常

原帖由 yeung_ma 於 14-03-31 發表
回覆 V塞娜 的帖子

原來Emile Henry都要經常養鍋?
要養煱架,tagine都要架~第一次要煲下粥/奶⋯之後久唔久亦要咁做架⋯説明書有講架~

男爵府

引用:Quote:原帖由+V塞娜+於+14-03-31+發表我想

原帖由 hkitty09 於 14-03-31 發表
我係煲內發毛呀
有無同個代理講下發毛呢個問題呀?

水晶宮

我只係買回來, 第一次有煲少少粥養鍋, 之後冇再養啦, 聽完你講, 今晚返家要養下鍋先得啦,

有好多漂亮既塔吉鍋
http://shopping.pchome.com.tw/?mod=store&func=style_show&SR_NO=CAAL75

水晶宮

這款有D似塔吉鍋原理, 但主要用來煮飯, 新式煮飯鍋,
https://www.youtube.com/watch?v=phy1neq9Rko

珍珠宮

大廚勳章

yeung_ma 發表於 14-3-31 11:23

Emile Henry 既顏料安唔安全? 咁日本, 大陸既土鍋, 裡面都有顏色喎, 日本個隻花三島, ...

我相信會係安全嘅

日本嗰 d 名牌 例如 Ginpo (三島) , 我都相信係安全 .

大陸嗰 d , 我就有 d 懷疑嘞 ....

youtube 條片 入面 嗰個係陶鍋 , 唔係砂鍋 :
https://tw.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=1305090711104

不過 , 無論係 陶鍋 抑或 砂鍋 , 都應該可以放入焗爐 .
呢 d 陶瓷產品係用過千度高溫嘅窯 燒出嚟 , 焗爐最多都係300 幾度 , 所以唔會有問題 ;
最怕都只係表面嗰層 陶釉 會釋出毒素 .... 所以 最好揀 d 質素高嘅牌子就唔怕嘞 ~

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

男爵府

yeung_ma 發表於 14-3-31 12:08
這款有D似塔吉鍋原理, 但主要用來煮飯, 新式煮飯鍋,
https://www.youtube.com/watch?v=phy1neq9Rko
又幾得意喎~~滾左會發聲~~好似BiBi煲~~

首頁

尾頁

跳至