樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問一般單位如4月完租約,請問會係業主/租客/經紀聯絡續租約事宜?

同埋萬一業主要加租有咩絕招拆解,我唔要求減租只求維持份舊約租金就ok。

多謝指教

水晶宮

Lovemalimore 發表於 14-1-21 00:46
請問一般單位如4月完租約,請問會係業主/租客/經紀聯絡續租約事宜?

同埋萬一業主要加租有咩絕招拆解,我 ...

續租, 一般同業主直接搞, 如果業主要委託經紀....由佢, 但你不必付佣, 因為你沒有委託過經紀.

絕招拆解.......,就是 搵定租盤, 隨時跳船.

男爵府

其實都無話拆解唔拆解, 租金多少, 好睇個租務市場的大環境 (其實即係香港的經濟), 同續租的時機.

其實都係一場搏奕遊戲, 知己知彼先有機會「勝出」(其實應該係雙贏才對啊~)

首先你要知道附近同質素的租盤幾錢?
你而家租緊的比街外盤平定貴?

你大佢, 話唔租, 有無足夠籌碼? 掉返轉,
佢大返你, 話新約加租, 佢知否自己的價錢係咪合理而好快有新租客接手?

你唔續租這一間, 再找另一間, 成本或風險如下:
- 可能業主獅子開大口, 借故刻扣按金 (當然,若果係閣下整爛的, 就要搞掂佢先啦)
- 添置的傢具電器新居容不下, 要賣左/唔要, 跟住再買過新的
- 搬屋費用 (太趕的話可能要平日請無薪假搞.....)
- 電話/寬頻/收費電視等有合約問題的服務的罰款或搬遷費等
- 租樓佣金 (又唔見半個月, 自讓盤除外啦)
- 新地方要從頭適應過樓上樓下隔離左右, 大廈管理, 週遭環境等問題 (搬慣左就太大問題啦)

而業主打算加租的, 成本或風險如下:
- 可能租客企到好硬(又或者係完唔知外面的租務是什麼狀況), 寸步不移, 明知外面貴租D(或者真係完全唔知)都唔肯加 (或打算租過第二度), 「唔租咪唔租囉」, 玩大左....
- 收返再執一執的費用 (油下油, 清潔, 小維修, 更換過時/老舊硬件等等)
- 再放租的佣金
- 免租期的租金損失
- 找到下一個客的需時
- 下一個客會否「青出於藍」

計清楚上面雙方唔續租的情下, 有可能要俾的成本及承擔的風險, 討價還價時就會容易一D

大宅

回覆:qq_baba 的帖子

你好叻!比個like 你,分析得好好!所以在上個月12月中時,業主加我25%,我當然不租,找回屋苑其他業主自己放盤單位,還平了,因12月至1月都是淡季,有d 業主不想吉了單位2個月,最後平d租比客!

男爵府

OPHELIA02 發表於 14-1-21 15:47
你好叻!比個like 你,分析得好好!所以在上個月12月中時,業主加我25%,我當然不租,找回屋苑其他業主自己 ...

誇獎誇獎, 客氣客氣~

都係經驗之談而已, 我都租過樓, 亦做過放過租, 其實大家都係各取所需, 有方法令到大家可以講清楚當中的利害輕重, 大家可以中間落墨, 一人讓一步, 咁就WIN WIN 嘛~~

上年12月真係好靜......你舊業主真係唔識貨, 恭喜可以平租一年~~ 雖則唔係慳好多, 但「租平左」已經夠開心~~~

別墅

引用:其實都無話拆解唔拆解,+租金多少,+好睇個租

原帖由 qq_baba 於 14-01-21 發表
其實都無話拆解唔拆解, 租金多少, 好睇個租務市場的大環境 (其實即係香港的經濟), 同續租的時機.

其實都係 ...
讚!完全明白哂喇,多謝

qq_baba  客氣客氣~~  發表於 14-1-23 18:30

首頁

尾頁

跳至