烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

蒸魚, 蒸雞...
炆冬菇..但試過唔入味...

有咩好介紹?

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

回覆:今個星期日要煮12人團年飯...煮咩好呢

蒸大蝦,炒蜆

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

烤咸豬手, 汾蹄, 羅白牛筋腩, 涼拌青瓜雞絲, 香醋排骨,花生炆豬手, 支竹馬蹄羊肉........早一日炆定兩樣餸,一個涼拌, 到時唔使咁頻能

正日斬兩三款燒味, 煲個湯,蒸條魚, 炒兩種青菜,搞掂曬 10樣餸,十全十美, 好意頭

michelin888  全部都係肉類  發表於 14-1-21 17:01
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

複式洋房

回覆:今個星期日要煮12人團年飯...煮咩好呢

2個菜,炆冬菇(加花膠/海參/蠔士/發菜/搖柱),1條魚,1隻雞(切雞/南乳燒雞),1碟蝦(豉油蝦/茄汁蝦/蒸蒜蓉粉絲開邊蝦/原隻蒸蝦),燒肉/數字排骨,1碟冷盤(拍青瓜/雞絲粉皮/皮蛋豆腐),煲湯。8餸1湯白飯任裝!

大宅

回覆 happybima 的帖子

請問點樣炆冬菇先入味?

noelching39  醃好嘅冬菇先去蚊,包好味  發表於 14-1-22 16:10
noelching39  冬菇浸發好,洗淨,榨乾水,用薑汁酒,糖,豆粉拌勻,最後加油拌勻,包好味!  發表於 14-1-22 16:08

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

michelin888 全部都係肉類

炒兩種菜, 涼拌青瓜,炆羅白,支竹馬蹄 都係肉咩
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 bkskka 的帖子

1.南乳豬手 ( 早1日炆好 )
2. 炆豬脷 ( 早1日炆好 )
3. 醉雞翼 ( 早1日浸好 )
4. 豉油王乳鴿 ( 早1日浸好 )
5. 瑤柱豆苗
6. 蒸魚
7. 炒蜆
8. 老少平安
9.老火湯
10. 湯圓做甜品 (早1日搓好)

即係當日只係煲湯加煮4個送~~慳好多功夫~呵呵呵~~~
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

翡翠宮

bkskka 發表於 14-1-21 17:01
回覆 happybima 的帖子

請問點樣炆冬菇先入味?
要先索乾水, 下料頭爆炒, 跟住放冬菇爆一下,再下蠔油兜勻先比水炆,比 1/5 塊片糖,細火炆 一個半小時

大宅

回覆 andyman 的帖子

thanks...oh..原來我無爆香d冬菇...

andyman  用番浸冬菇的水炆會香啲架........  發表於 14-1-21 17:27

大宅

回覆 黃家小新抱 的帖子

我真唔太識炆餸

男爵府

andyman 發表於 14-1-21 17:14
要先索乾水, 下料頭爆炒, 跟住放冬菇爆一下,再下蠔油兜勻先比水炆,比 1/5 塊片糖,細火炆 一個半小時 ...
學到嘢,正

大宅

回覆:今個星期日要煮12人團年飯...煮咩好呢?

bkskka  good good good  發表於 14-1-22 22:45

公爵府

回覆:今個星期日要煮12人團年飯...煮咩好呢?

12人打邊爐唔使煩

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

大宅

回覆 alik 的帖子

已經成日打邊爐同韓燒

翡翠宮

bkskka 發表於 14-1-22 14:35
回覆 alik 的帖子

已經成日打邊爐同韓燒
其實真係唔難架, 早一日炆定兩個餸,一個冷盤,呢度都3 味啦,

難為我細個屋企日日都 9 個人食飯架... 又住山卡拉, 燒味都冇得賣呀,
以前仲冇咁多即席餸添...

子爵府

引用:12人打邊爐唔使煩 +

原帖由 alik 於 14-01-22 發表
12人打邊爐唔使煩
我都有唸過,不過62唔用公筷

大宅

bkskka 發表於 14-1-21 16:33
蒸魚, 蒸雞...
炆冬菇..但試過唔入味...

呢個係我預備開年用.. 1. 炆冬姑蠔鼓 (發財好事)
2. 醉雞 (我懶, 出去買 )
3. 魚生 (又係買) (風生水起)
4. 西芹炒班塊
5. 炆鮑魚 生菜底(我用罐頭鮑, 好快搞點)
6. 四喜烤麩 (多工序, 但可以早好多日整定) (四代同堂)
7. 黃金帶子同蝦伴西蘭花(金銀滿屋)
8. 蒸臘腸 (家肥屋潤)
9. 滷水牛展(大展鴻圖)
10. 粟米魚肚蟹肉更 (無時間既話), 有時間就老火湯
(有好幾樣可以早D整, 我唔蒸魚, 因為炒野我快手.. HEHE)

伯爵府

我前兩日用食剩燒肉加支竹及冬瓜炆, 都 ok wor.
另外雞脾肉切件煎香, 薯仔粒用史雲生煮淋, 兩樣加埋煮再加牛油牛奶芝士做白汁.
呢 D 送可以早 D 煮定到時加熱便可以, 夠哂方便.

別墅

回覆:bkskka 的帖子

用水浸一晚冬菇,再用雞湯蒸一個鐘,再用蠔油炆。

禁止訪問

引用:12人打邊爐唔使煩 +

首頁

尾頁

跳至