烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:fion_bbgirl1+發表於+14-3-16+19:09+

原帖由 fitfish 於 14-03-25 發表
買咗10日生秀,拿張單回百貨公司退錢吧!
仲比佢舞半年?
昨天已通知可取回,但這兩天忙,過兩日先去拎,希望係好消息啦

大宅

引用:禾有事唔明,但呢d+咁貴嘅煲,唔係好多時會炆

原帖由 雪菜肉c 於 14-03-25 發表
禾有事唔明,

但呢d 咁貴嘅煲,
我都係咁諗,所以,我都有問,佢地回覆係唔建議,但如果生咗銹,佢地話可以處理,仲話個個大廚名人都用

珍珠宮

回覆:staub生銹

咁貴買番黎既煲,每次用完仲要做咁多保養功夫!我覺得好麻煩,寧願用不銹鋼煲。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

fion_bbgirl1 發表於 14-3-27 01:04
其實,如果有睇過staub嘅製造過程,應該知道佢底面,都係陶瓷,中間注鐵,據我所知,一般陶瓷耐高温,最少6 ...
我早上六㸃幾用staub煲湯,跟住熄火返工至夜晚六㸃放工繼續煲,浸住十多個鐘,無問題!

珊瑚宮

頭尾2個月......取回

應係生秀個位無coating.才生銹.

我估佢都係用零號沙紙幫你省番,再養下油,表面變番靚仔.....或在倉底巢過另外件貨比你.

拖成二個月......等你錯過百貨公司的換貨退錢期.....陰謀
玩具萬歲!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

係大公司買就退貨 , 品質有間題

珊瑚宮

我估呢d成二三千銀的煲,如生銹,肯定個個抬番去退錢或換貨.我諗佢個倉大把呢D退貨.
玩具萬歲!

別墅

ipodbaby_123 發表於 14-3-27 06:55
咁貴買番黎既煲,每次用完仲要做咁多保養功夫!我覺得好麻煩,寧願用不銹鋼煲。

...

要去落街行去買"食送" / 洗碗 / 煮飯 / 吸塵 / 抹窗......都可以係好麻煩既事
只要你唔喜歡做, 其實所有野都可以係麻煩

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123+發表於+14-3-27+06:55+

原帖由 hystericg7 於 14-03-27 發表
要去落街行去買"食送" / 洗碗 / 煮飯 / 吸塵 / 抹窗......都可以係好麻煩既事
只要你唔喜歡做, 其實所有野 ...
或者你應該倒轉咁講,你鍾意個煲,就算保養要花好多功夫你都唔會覺得煩!!!

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

別墅

ipodbaby_123 發表於 14-3-27 19:43
或者你應該倒轉咁講,你鍾意個煲,就算保養要花好多功夫你都唔會覺得煩!!!

...
you may say that, there's always views from where you are standing :)

大宅

買番黎時有幾粒 "的" 隔開煲蓋同煲身,好有用架。

公爵府

回覆 ipodbaby_123 的帖子

Well said, exactly.

There are state-of-the-art stainless steel pots/pans in the market, why torture yourself with
Staub?

'Rust' is not good for health, isn't it?

別墅

sunsun2014 發表於 14-3-28 10:51
回覆 ipodbaby_123 的帖子

Well said, exactly.
I think there's always good / bad on everything, so it depends what you are looking for yourself.you have reasons for yourself when you are standing at one point, so it's all about what you think, everything is fine when you are fine with that.

禁止訪問

公爵府

回覆 hystericg7 的帖子

You are just avoiding the facts and weaknesses.

The "OBJECTIVE" facts are: (1) top quality stainless steel pots/pans don't rust but casted iron will; (2) stainless steel pots/pans don't need special care but casted iron need special handling from its very beginning and every time after use.

The real "subjective" part is: one loves coloured pots/pans vs one loves shiny pots/pans.

大宅

星期四去咗拎褒,一看,褒內問題已處理,非常開心但細心檢查,發現褒外及底部有大量磨損痕跡,即時問店員,她的反應是“我幫你同寫字樓反應”唔係呀嘛,等咗咁耐,隻褒返來,你竟然連望都唔望下,就call我去拎,維修部將原本問題解決,但隨即附上新問題,昨天依然無電話回覆,極度失望

大宅

引用:請問搽食油已經ok?

原帖由 0414 於 14-03-28 發表
請問搽食油已經ok?
唔係,其實除咗查油外還有其他步驟要留意,你可以翻閱說明書或search養鍋

珊瑚宮

回覆 fion_bbgirl1 的帖子

佢比過另一個次貨你?
not the original one
玩具萬歲!

大宅

引用:回覆+fion_bbgirl1+的帖子佢比過另一個次貨

原帖由 fitfish 於 14-03-29 發表
回覆 fion_bbgirl1 的帖子

佢比過另一個次貨你?
I think so,但就算係,都俾個好d,表面果層係ceramic,花咗好明顯,仲要係好多花痕

珊瑚宮

fion_bbgirl1 發表於 14-3-29 14:49
I think so,但就算係,都俾個好d,表面果層係ceramic,花咗好明顯,仲要係好多花痕

...
拿單去客户服務部,話一係比番個新,一係退錢.
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至