興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想問下冇有人教貓貓上人厠㗎?點教㗎?
同埋有咩好處同唔好處?

男爵府

睛靈勳章

回覆:有冇人教貓貓上人厠?

youtube 好多片睇, 好處係慳返買砂錢, 慳左每日清理大小便既時間, 唔好處係睇唔清楚貓貓便便, 評估唔到貓貓健康, 例如: 如果貓貓有血尿, 得少少血, 但落左廁所你唔會發現, 同埋如果貓貓第時年紀大, 去人廁所應該會有困難

orangekkkkk  Agree,所以唔建議貓貓用人廁  發表於 14-3-31 10:00

別墅

還想問下!如果係領養返嚟既貓貓!貓貓有2-3歲!仲教唔教到?

大宅

試過教佢,不過失敗左

男爵府

睛靈勳章

引用:還想問下!如果係領養返嚟既貓貓!貓貓有2-

原帖由 p.yo.p.yo 於 14-01-27 發表
還想問下!如果係領養返嚟既貓貓!貓貓有2-3歲!仲教唔教到?
有耐性有心機有時間既一定教到, 但唔係三兩日既事, 可能你要預幾個月甚至半年時間

複式洋房

昨晚捉左隻流浪貓入屋約2﹣3歲已入籠內
有砂又唔識痾仲瀨尿,比雞肉又無心情食整晚喊叫哀泣,
而家都唔知點算好。。。

男爵府

引用:昨晚捉左隻流浪貓入屋約2﹣3歲已入籠內有砂

原帖由 韻韻 於 14-01-29 發表
昨晚捉左隻流浪貓入屋約2﹣3歲已入籠內
有砂又唔識痾仲瀨尿,比雞肉又無心情食整晚喊叫哀泣,
而家都唔知點 ...
我隻餵左兩年的流浪黑貓,由漁記的籠救回家後,72小時唔食、唔飲、唔尿、唔屎,初初以為要放棄,放返佢走,好在,最後都肯飲水。

現在,入屋年半了,雖然未抱到,但他好享受疏毛!現正訓在我床頭的貓屋中😍

不是BB貓,入屋後要俾多點耐性,努力呀你!祝福!

大宅

我幸運好多,我家兩主子都係流浪貓,兩日就習慣家中生活,不但食,飲,訓同大小便兩日中就習慣,而且懂得點你清潔厠所,
1,小主子小解,奴才清理
2,奴才清理完,馬上 檢查,
如果ok 就開大,唔滿意就吵吵吵
3,小主子完事後,大主子又吵吵吵
4,又係小解完,清理好,檢查過先開大

唔好 罔想佢地會改,佢地令可唔去

別墅

回覆:p.yo.p.yo 的帖子

哈哈! 我都想我隻貓識去人廁

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

教貓去人廁要留意巨情緒,當見到廁所水時,貓會好奇但又會感到焦慮,巨可能有時唔想上人廁而又沙發或床單度解決,出現此情況無話巨,巨系感到有壓力先甘樣,下次去岩位就摸下巨或零食賞下巨,等巨知道去人廁系有著數架,甘就會慢慢去到啦。2--3歲貓要教個時間會耐少少啦,都是個句啦,留意巨情緒,多D鼓勵和贊賞。

複式洋房

本來隻流浪貓在樓下公園有朋友餵左成年,經她講述這貓性格及推崇性格好乖貓一隻,我就試下收養牠,由入屋至今已有一星期唔敢摸因次次「嘶」
雖知道要比時間才能適應,由於隻流浪貓習慣夜遊行,
現日困夜困在籠內,日抖瞓覺夜晚叫下停晚晚都想破籠而出
又怕放出來把屋翻倒,早兩日已帶牠絕育
家人被流浪貓嘈得不斷向我投訴叫我放棄,
同之前餵開佢既執媽講,立即反問我想點?
我唯有勸導家人比多少時間隻貓啦,由於本身已飼養了兩隻四個月的幼貓
家人又怕放出來自由行會倒翻屋企外還怕牠會咬傷對幼貓!
現我心情翻覆,晚晚咁叫莫講騷擾家人睡眠鄰居都遲早投訴,
望住在籠內的流浪貓,我覺得自己像有愧於佢
本來自自由由的牠如今被困籠內晚晚泣怨,
放回牠個執媽又對我多多怨言,繼續養牠又令家人同外內因素否定
我自己都唔知點算好了!

大宅

我在spca領養一隻家貓,教它去廁所(用貓廁板),幾天就會了,

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章

引用:我在spca領養一隻家貓,教它去廁所(用貓廁

原帖由 YUNG6596 於 14-03-30 發表
我在spca領養一隻家貓,教它去廁所(用貓廁板),幾天就會了,
呢款??

子爵府

韻韻 發表於 14-2-4 17:05
本來隻流浪貓在樓下公園有朋友餵左成年,經她講述這貓性格及推崇性格好乖貓一隻,我就試下收養牠,由入屋至 ...
日困夜困梗係唔得啦! 換著係你都叫啦...

有無試過俾幼貓同佢認識下呀? 聞下大家..
起碼俾一段時間佢出黎行下, 認識下你屋企丫

佢唔食唔駛咁驚. 果陣我領養番黎, 佢都成4-5日先食野.
幫朋友睇貓, 佢都成3-4日先食. 反而一定要飲水. 唔駛擔心.

不過絕對建議你俾機會佢出下行下. 響你屋企留d 味.. 唔係佢永遠都唔會對你有歸屬感.

大宅

回覆 ^^HIN_HIN^^ 的帖子

不是這款,直接放上廁所的,
我不知怎樣貼相片上來

大宅

我的相冊有圖片

大宅

回覆:韻韻 的帖子

我有養流浪貓經驗。你應把籠放any of ur rooms, close room door, then open the gate of the cage and then leave the cat alone in room 唔好理佢,期間你最好都在那room stay with it but not to bother it. let it explore the new environment. 我懶打中文。 有問題可pm我 (我係女).

大宅

唔好一直困籠,但要從一細地方開始俾佢explore, thats y i ask u to close door. 慢慢佢冷靜左先開門。 絕對唔好一開始就introduce other cats to it

大宅

其實你係一開始就用錯方法,唔怪得貓貓,仲令佢受驚。 唔好dump it啦,用正確方法先

首頁

尾頁

跳至