自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:唔再請外傭揮手區

我有返工, 好彩婆婆湊女, 鐘點EE都ok. 女12歲, 從來不用外傭.

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

無請好耐

伯爵府

侯爵府

我都想唔用, 個仔都小六, 諗到空間大左, 屋企少左個外人真係好想實行, 但平時冇屋人睇又唔放心,

要好周詳計劃, 例如本地工人洗費? 個仔放長假如何安排? 如果本地工人星期一至五天天來3小時會唔會洗好多$? 夠唔夠時間清潔+煮食?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:Tabo222+發表於+14-1-27+12:15+你個

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-01-27 發表
叫政府俾返資源幼兒托管,中產都靠咗自己好耐啦,問返政府攞囉,中產對社會有貢獻,回饋中產係應份。 ...
呢樣真,請咗件頂心杉,花錢買難受!
政府投放多d資源托兒安老,一方面又咗就業機會,另一方面又多咗班本身要做 ftm 既婦女重返職場,雙贏。。。

你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

引用:我都想唔用,+個仔都小六,+諗到空間大左,+屋

原帖由 心心 於 14-01-27 發表
我都想唔用, 個仔都小六, 諗到空間大左, 屋企少左個外人真係好想實行, 但平時冇屋人睇又唔放心,

要好周詳 ...
去暑假託管班啦。。。

你若盛開, 蝴蝶便來!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

超級特務 發表於 14-1-27 14:03
政府投放多d資源托兒安老,一方面又咗就業機會,另一方面又多咗班本身 ...
仲可以減低對外傭輸入的需求,可以藉此提升返外傭質素。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

HAPPY~123 但係CY話要回饋番d空氣比中產囉!跟住努力交税啦我地! 發表於 1 分鐘前

Cy唔向地產商傾斜,但向綜援戶傾斜,可能佢睇中將來行普選嘅票,都話啦,普選,只會將香港推向福利社會的深淵,個個等政府養,邊個納稅? 政府俾唔起,啲大食懶咪搶,到時社會局勢動盪

象牙宮

超級特務 發表於 14-1-27 14:03
政府投放多d資源托兒安老,一方面又咗就業機會,另一方面又多咗班本身 ...
順便叫埋綜援戶出嚟做嘢,訓練佢哋為投入社會做準備。

男爵府

畀面勳章

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 14-1-27 12:51
叫政府俾返資源幼兒托管,中產都靠咗自己好耐啦,問返政府攞囉,中產對社會有貢獻,回饋中產係應份。 ...
支持!新加坡政府有childcare subsidy,全職媽咪一個月都係俾HK一千蚊(全日制),嬰兒三個月開始就可以托管

琥珀宮

引用:Quote:超級特務+發表於+14-1-27+14:03+呢樣

仲可以減低對外傭輸入的需求,可以藉此提升返外傭質素。
呢個世界講供求,唔憂做就大支嘢。。。
虐待印傭單嘢的確好人渣,但衰工人大有人在!

SAGO  AGREE  發表於 14-1-27 16:05
你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

引用:Quote:超級特務+發表於+14-1-27+14:03+呢樣

順便叫埋綜援戶出嚟做嘢,訓練佢哋為投入社會做準備。
冇籍口話搵唔到工啦。。。

你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

自己人都未必一定預到好既,都係講睬數

公爵府

政府又話鼓勵就業, 但又唔增加託兒服務, 要睇仔想就業都難啦

yiu_mimi    發表於 14-1-27 15:08
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

伯爵府

畀面勳章

我請左一個,第一星期話要走……

中間磨合左5個月,最後都唔得,懶……到出汁。
8掛到爆,係我坐月時玩野。

而家我大的21個月,細的6個月,無工人2個月啦!媽媽幫我每日買餸,自己做家務湊女,暫時都覺得好過無工人時。

自己做唔洗激氣,精神都好好多,錢更慳好多,唔好講人工方面,淨計物品的用量慳唔少,整壞家品機率係0,又慳返筆

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

超級特務 發表於 14-1-27 14:32

我響街成日見D工人打同鬧D少主人, 其實咁都係虐待嘅一種 ... 慢性虐待

香港有衰僱主時, 同樣有好多衰外傭, 成日帶小朋友出街時掛住玩手機, 小朋友遠遠墮後跟著工人姐姐, 簡直視小朋友性命如無物

小朋友D媽媽們唔知知唔知自己小朋友所托非人呢

dorianchan  agree,但有頭髮,邊個想做xx  發表於 14-1-27 15:14

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係在職媽, BB返嬰園, 暫時頂住唔請工人, 最驚係2歲無全日N班, 就唔可以唔請工人睇住BB了...

子爵府

引用:Quote:原帖由+DoReMi媽媽+於+14-01-27+發表

原帖由 超級特務 於 14-01-27 發表
認同,佢哋夠殺死僱主同整死BB同虐待細路同影老人家祼照啦,仲有叫男小僱主幫佢哋囗交種種…………呢!又唔見咁大迴響,巴閉到借啲椅話要爭取外宿!

SIRIABABY    發表於 14-1-27 15:33

珍珠宮

amakvt 發表於 14-1-27 14:28
支持!新加坡政府有childcare subsidy,全職媽咪一個月都係俾HK一千蚊(全日制),嬰兒三個月開始就可以托 ...

香港有呢d 服務就好啦.... 請個工人湊B 最少5千蚊, 又唔放心, 唉

首頁

尾頁

跳至