自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

monkeyman 發表於 14-1-27 14:56
我係在職媽, BB返嬰園, 暫時頂住唔請工人, 最驚係2歲無全日N班, 就唔可以唔請工人睇住BB了... ...

咪係lor, 香港根本幼兒服務唔足夠, 育嬰園, N 班 (我B 一歲入表已排100號) 排餐死都唔知有無位.... 有既話, 自己辛苦d 一早湊返學, 晚上自己煮飯湊B 都唔洗請外傭

水晶宮

wunwunmum 發表於 14-1-27 12:10
用咗7年半,今年6月印印(第2名)滿約,唔再請外傭,理由係我已經好彩咗7年半,無事無幹,但我好驚如果我再請 ...

我工人都好好,依家7年啦.
但阿女昨晚同我講,話唔想再要姐姐,我問佢點解,佢話姐姐管得佢好嚴,而且姐姐煮飯成日受傷(燙傷).再加上,阿囡想由我接送佢返學放學和照顧佢.
咁我同阿囡約定,阿囡四年級時,就唔再用姐姐,呢兩年,阿囡就要開始學做家務,和自己照顧自己.

珍珠宮

藍莓綠茶 發表於 14-1-27 14:49
我請左一個,第一星期話要走……

中間磨合左5個月,最後都唔得,懶……到出汁。
香港地地方細, 請工人比個地方佢住, 淨計佢個租金, 僱主支出都唔少, 仲有1日3餐間唔中打爛嘢 / 買貴嘢 / 唔見嘢 ...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

方方媽媽 發表於 14-1-27 15:09
我工人都好好,依家7年啦.
但阿女昨晚同我講,話唔想再要姐姐,我問佢點解,佢話姐姐管得佢好嚴,而且姐姐煮飯 ...

其實無姐姐, 小朋友學會自己照顧自己仲好!

公爵府

monkeyman 發表於 14-1-27 14:56
我係在職媽, BB返嬰園, 暫時頂住唔請工人, 最驚係2歲無全日N班, 就唔可以唔請工人睇住BB了... ...

你間託兒所無附設全日N班? 我果間有架喎, 而且保證直升 N 班
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

大宅

回覆:唔再請外傭揮手區

我都想唔請,但唔請就無人照顧有病的媽媽

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yiu_mimi 發表於 14-1-27 15:07
咪係lor, 香港根本幼兒服務唔足夠, 育嬰園, N 班 (我B 一歲入表已排100號) 排餐死都唔知有無位.... 有既話 ...

我BB 12朝時已經報救X軍了, 但8月出世只會俾人當細B, 根本打定輸數了...
不過我會盡最大努力去搵全日N, 因為唔信依家啲工人, 可能我多心啦, 覺得好多工人都無良心...

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

shareholder 發表於 14-1-27 15:12
你間託兒所無附設全日N班? 我果間有架喎, 而且保證直升 N 班

我果間無啊, 你就好啦...
你果間係咪保護兒童會架?

伯爵府

yiu_mimi 發表於 14-1-27 15:01
香港有呢d 服務就好啦.... 請個工人湊B 最少5千蚊, 又唔放心, 唉
佢地啲監管好全面,師資、衛生、連每日三餐同茶點都要衛生署批准至可以出每月menu。

我女出世開始姨姨揍,兩歲半讀full-day nursery/childcare。自理能力好高,依家六歲自己整理睡房同幫c6手洗車打理花園仔

yiu_mimi    發表於 14-1-27 15:20

伯爵府

BK Milk勳章

如果我唔使返工我都想唔請外傭,自己做ftm照顧小朋友呀!

珍珠宮

monkeyman 發表於 14-1-27 15:13
我BB 12朝時已經報救X軍了, 但8月出世只會俾人當細B, 根本打定輸數了...
不過我會盡最大努力去搵全日N, ...

公爵府

monkeyman 發表於 14-1-27 15:15
我果間無啊, 你就好啦...
你果間係咪保護兒童會架?

Not 保護兒童會, 你而家報過另外一間有全日N 囉, 如果唔係到時搵N都難, 而家搵N 仲慘過考狀元, 要文武兼備對答流利, 又醒又乖又叻先有少少機會入到
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

侯爵府

我個仔得果4歲,唔請工人都唔得,我都想唔請~

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

子爵府

因為要返工無人湊囡,之前用咗外傭12年,頭十年用同一個菲傭非常好,到佢要返家鄉後轉用印傭就出事,依家亞囡升中,終於唔洗再用外傭,安樂哂。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+DoReMi媽媽+於+14-01-27+發表

原帖由 超級特務 於 14-01-27 發表
呢個世界講供求,唔憂做就大支嘢。。。
虐待印傭單嘢的確好人渣,但衰工人大有人在!
agree

大宅

請咗一個月即炒, 好彩1歲時排到育嬰院,到宜家都就黎2歲。 原先都有婆婆backup, 宜家婆婆去咗台灣生活。
每日要一早起身煮定佢晚餐, 搞掂埋佢送佢返學後我同c6返工,夜晚暫時c6接到放學, 有時唔得就我早走一粒鐘接佢。 星期日要諗定同買掂跟住嗰一個星期小朋友嘅飯餸, 簡直係…超人生活
好攰, 但我唔會請番工人, 媽媽係可以好捱得 大家加油

珍珠宮

我囡半歲感恩有好工人錫湊得好家務亦好,如果呢個工人唔做或退休,我可能唔再請,怕左班友,如果個工人肯幫我,我用十年都ok。

男爵府

我小朋友今年五歲,兩公婆都返工,未試過請外傭

首頁

尾頁

跳至