懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

宜家應該7w咁上下,呢2日開如作嘔,今日簡直由分分秒秒都想嘔,又暈!呢3個鐘作嘔都十幾次,嘔左2次! 要照顧大仔+14m女,又家頭細務仲要煮飯,我好辛苦呀

大宅

回覆:孕吐~好辛苦

叫老公幫手啦。最緊要休息多d

ChauBo  反左工呀!宜家左手幫右手咋~嗚  發表於 14-1-29 09:46

別墅

回覆:孕吐~好辛苦

感受到你嘅辛苦,媽媽努力,過左呢個時期就會好啲!😊加油

大宅

我就由6 W 開始嘔..

朝朝早都嘔黃膽水, 食完野2 個鐘如果消化吾到, 又會再嘔過.
暈到死, 放工都要返家煮飯...
如是者, 都嘔到今日 9WK 3....

無計.. 要努力捱過便好了.

朋友教止嘔方法:
食梳打餅, 飲LEMON 水, (都可以幫到小小)

同時留意下, 有D 野食左會嘔就吾好食, 咁想就無咁嘔得多
如我是:
牛奶, 好立克, 牛奶面包 呢D 咁..

子爵府

BK Milk勳章

回覆:love_mong 的帖子

希望過左12w會好d啦!有時真係辛苦到想架!

大宅

現在差不多14w, 雖然無長期想嘔, 但仍然覺得好濟, 同腸胃消化不良的感覺

回覆 ChauBo 的帖子

Hello ChauBo,懷孕期間孕酮素會令胃部瓣膜鬆弛,唔少準媽媽出現作嘔、作悶,依家唯有少食多餐,起身後食D清淡嘅乾糧,例如芝麻餅,含有豐富蛋白質或碳水化合物嘅 食物能舒緩作嘔, 多飲水份,如清水、果汁、牛奶、吾肥膩既湯等。係害喜(妊娠嘔吐)期間,仲要照顧小朋友,真係唔容易,如果仍然係嘔得好嚴重,係產檢時同醫生講講。害喜通常維持三四個月就會好轉,媽媽要加油!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至