烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題..

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

拎上手係輕嘅,重手即係多水份,唔夠粉.

男爵府

我之前係網上搵到一啲資料, 可以參考 :

點樣揀選一個[粉]的芋頭呢?
1. 芋頭重量愈輕愈好, 芋頭輕身會粉腍、重身會[生水]

2. 購買竽頭,要鬚根較少而粘附濕泥,帶濕氣的為新鮮、檳榔芋外形較大,芋體不長而圓形,芋皮間隔一圈圈的由上端而下遂漸變狹窄的,便是上品。

3. 比較重量:如輕身的,肉質必是粉綿鬆化的;再用手指輕彈芋頭,聲沉不響的也多屬鬆粉的芋頭。 倘若用指彈而發出較響的聲音多半是「生水」芋頭

4. 鬆粉芋頭,還表現於肉質色素淡自並呈現一層明顯的粉質,用刀切輕而易舉

5. 選購紅芽芋、白芽芋及荔浦芋,以咀嚼香腍軟滑為佳、這些品種與檳榔芋比較,外形明顯地細小,選擇準則也有分別:
一般以頭圓身幼為好。 芋頭仔可以烚熟去皮而食,或搗成芋泥做芋角炆雞,

6. 有效的藥用成分就在黏液上,故烹煮前不要故意洗掉黏液

其他資料 :
A) 挑選訣竅
1. 選掂起來輕的、及肉色較白的,若有切口紫紋錯縱 或沁水珠,口味則較差。
2. 夏天的芋頭比潮濕季節的芋頭較乾鬆細綿,且散發 芋頭的清香味。
3. 選台灣的檳榔芋,要選體型橢圓、外皮完整、沒有 蛀眼、及掂起來輕的。

B) 合宜處理
1. 削芋頭時要儘量保持芋頭乾燥,以免因為過敏而造 成手癢,待削完才以水洗淨芋頭較宜。
2. 要將芋頭先下鑊炸過後再與其他材料一同烹煮,避 免芋頭的澱粉質在受熱溶解後與其他材料溶成一團 ,影響外觀和口感。

C) 要如何消除去皮時芋頭ㄉ黏液沾到手時的手癢?
在削芋頭前,先在雙手均勻塗上一層醋,或者是帶上橡皮手套,都可以避免皮膚直接碰觸黏液,如果真的忘記,手又發癢過敏,可以趕快準備一盆水,加上一些小蘇打粉,把手浸在水中幾分鐘,癢養的感覺就會消失。

大宅

引用:我之前係網上搵到一啲資料,+可以參考+:點樣

原帖由 3509 於 14-01-31 發表
我之前係網上搵到一啲資料, 可以參考 :

點樣揀選一個[粉]的芋頭呢?

大宅

多謝各位指教,
但我都唔知點係重點係輕身,
有無啲實際啲技巧 ??
次次都係叫菜檔老闆幫我揀,
但十次都有三四次係臣嘅,
晒心機同浪費食菜

大宅

好媽媽勳章

回覆 renarenahk 的帖子

切開嘅, 我會買有多D紫色點點嘅.
完整一個的, 我比較少買, 睇書教買個身嘅圈圈, 距離越大越好, 你試完話我地知得唔得

複式洋房

回覆:3509 的帖子

伯爵府

首頁

尾頁

跳至