跳至

首頁

尾頁

複式洋房

番来lor,番来lor 。寻日唔不到BK,当堂少左好多世艺,仲好挂住你地:loveliness: 。 先,再慢慢打。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我響屋企都係用firefox, ok喎...but i am using MAC version...

原文章由 eeb 於 07-7-4 11:30 發表
幾日都上唔到黎,搞到大家好掛住我添 :tongue:
唔係好慣新板,因為唔係好支援firefox (我好少用internet explorer ),可能我以後上bk要用ie... ...

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

子爵府

btw, any body knows how to set the preference to view the latest posts first?:mrgreen:

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

暫時未有呢個function,bk話遲d會加番

用firefox click唔到d emoticon,要打:...: (if ... = tongue, 就變成:tongue:)

原文章由 Harubi 於 07-7-4 11:44 發表
btw, any body knows how to set the preference to view the latest posts first?:mrgreen:

水晶宮

Larry果然係吸血彊屍,佢對下門牙由兩點白色點變成兩個白小三角,唔係兩條線,而且咬人手臂/手指咬得好痛

前日可能去街去耐咗(因為著哺乳衣餵奶勁方便,去咗>8個鐘頭church既day camp ),點知清晨4.30Larry扭到喊,抱咗成個鐘先瞓得番,唔知係咪因為佢喊會刺激我造奶,尋朝邊餵邊泵有~9安(平時7安多少少),我索性lunch hour遲少少泵奶,然後放工只餵唔泵,keep住一日有一餐半餐surplus就算,真係要減少少產。

結果Larry唔係好like蘋果茸,試咗兩日啤梨茸,好似好少少,可能啤梨"水"d、清d,佢好明顯係識吞,只係唔算鍾意食,唔係好肯開口,但食完抹完嘴就又開始周圍"lam",:evil:

(btw 如果click一次預覽文章,就可以o係firefox度click到emoticon... ...)

子爵府

一邊九安...你係咪傻架...

原文章由 eeb 於 07-7-4 12:28 發表
Larry果然係吸血彊屍,佢對下門牙由兩點白色點變成兩個白小三角,唔係兩條線,而且咬人手臂/手指咬得好痛

前日可能去街去耐咗(因為著哺乳衣餵奶勁方便,去咗>8個鐘頭church既day cam ...

[ 本文章最後由 Harubi 於 07-7-4 12:51 編輯 ]

大宅

CreamBlue, 我睇嗰個中醫話阿仔腸胃唔好, 同埋胎毒未清喎.我都記得有個mami話有個中醫好,仲有中藥cream, shampoo等等,好似响尖沙咀,我問佢攞左個contact, 一陣pm比你.

大宅

我都想好似你地咁傻呀!

原文章由 Harubi 於 07-7-4 12:43 發表
一邊九安...你係咁傻架...

大宅

暫時唔覺好用咗, 不過send出去係好明顯快咗好多.

大宅

想問吓你係帶Rafa去睇中醫? 佢宜家佢D濕疹好D嗎?

原文章由 hanahaha 於 07-7-4 12:45 發表
CreamBlue, 我睇嗰個中醫話阿仔腸胃唔好, 同埋胎毒未清喎.我都記得有個mami話有個中醫好,仲有中藥cream, shampoo等等,好似响尖沙咀,我問佢攞左個contact, 一陣pm比你.

子爵府

eeb>

諗返又係喎,阿仔細個時喊,d奶就係咁標出黎...喊可以幫助造奶喎...

但死啦,我個仔都唔喊o既..........至多係叫 or 怪叫...........:tongue:

水晶宮

我個醫師都有話我體濕,但佢話餵人奶係對Larry既濕疹好d,無叫我餵少d/唔好餵,但一定要戒口。

其實我都有諗過,如果Larry食糊仔敏感,我就俾佢試粥仔,不過有bk媽媽話佢自己個小朋友係對米敏感,所以如果Larry既濕疹到兩歲都未好,我地就會帶佢去做測試,兩歲之前只會自己觀察。

另外,我咪話我試緊隻外敷中藥叫"濕疹清",雖然未見功效,但用咗之後無嚴重到,有一邊面好似好咗少少,希望隻藥+差唔多半歲會對Larry既濕疹有幫助啦﹗

原文章由 CreamBlue 於 07-7-3 19:03 發表
佢話太好營養係好濕重, 如果糊仔營養好好但Aidan腸胃吸引唔到有濕疹, 反而仲差.
佢話依中國人傳統食粥仔wor, 其實聽完佢講都好唔開心, 話自己D奶唔好, 我已經好小心食嘢, 都走不出濕疹的困局.

hanahaha/eeb, 你地都有睇中醫, 佢你掂講Rafa/Larry?
不過Rafa情況同Aidan有點唔同, 我記得你話你同老公都冇任何敏感
疾病. eeb, 你好好記性, 你有冇聽/見過同我個中醫一樣的理論?
我記得曾經有BK媽話睇咗中醫係好咗, 等我search一吓先.

大宅

搭口咀先

嘩Harubi, 個仔唔喊...真係好, 有時聽到Aidan喊就覺得煩, 通常一抱就收聲, 好明顯係想有人抱.

水晶宮

只此一次啫,之前未試過,之後亦唔見得會再有。

小花,其實妳都唔弱,好好把握4-6個月奶量高峰期

原文章由 hanahaha 於 07-7-4 12:47 發表
我都想好似你地咁傻呀!

子爵府

係呀,佢唔喊架...

不過可能佢一怪叫就有人會去理佢, either同佢講野/抱佢,所以諗返真係好耐無聽佢喊過....

原文章由 CreamBlue 於 07-7-4 13:08 發表
搭口咀先

嘩Harubi, 個仔唔喊...真係好, 有時聽到Aidan喊就覺得煩, 通常一抱就收聲, 好明顯係想有人抱.

水晶宮

Larry都好少喊,但真係喊起上黎都幾大鑊
同埋佢未識扭抱(佢蠢 :lol:lol:lol)

原文章由 CreamBlue 於 07-7-4 13:08 發表
搭口咀先

水晶宮

我食飽喇,又係時候準備Larry既人奶套餐,頭盤係人奶伴人奶,是日靚湯係人奶,main dish係人奶扒人奶配人奶或人奶或人奶,side dish都係人奶,甜點係冰奶,仲有餐飲妳估係乜嘢:tongue:?

大宅

唔喊架Takumi, 只係怪叫,

大宅

eeb, 係乜嘢呀?

我都食飽喇, 又係時候去製造Aidan明天食量啦.

子爵府

我飲緊即沖昆布湯,一陣都要就做日式小型便當...阿媽唔爭氣,大食仔只可以食小型便當...kakakaa....

原文章由 eeb 於 07-7-4 13:16 發表
我食飽喇,又係時候準備Larry既人奶套餐,頭盤係人奶伴人奶,是日靚湯係人奶,main dish係人奶扒人奶配人奶或人奶或人奶,side dish都係人奶,甜點係冰奶,仲有餐飲妳估係乜嘢:tongue:?

首頁

尾頁

跳至