跳至

首頁
34567...76

尾頁

大宅

希望larry聽話係飲水, 預祝順利.

原文章由 eeb 於 07-7-14 15:35 發表
已經食完米糊補緊奶,原來2安奶+2 tablespoon米糊都係稀,larry好快就食晒,快既意思係吞得快過我餵,可能richell隻匙梗細,聽日試下用nestle送o個隻先

補奶食得明顯慢咗,而家仲食緊第一邊

今日 ...

大宅

gunsou,

我帶咗aidan去咗中環睇一個兒科醫生, 掂知佢話佢係我睇開個兒科醫生的學生, 佢地都係瑪麗醫院出身, 仲話佢個師父上次開隻類固醇都幾強.

睇完佢後我都係唔覺佢合我心意, 因為佢唔夠全面. 1)佢對食物敏感唔多在行, 2)講咗兩次我係BF又唔記得. 我都係想要一個支持BF醫生, 講嘢會合咀形d嗎

而aidan濕疹已經到了中度嚴重, 睇好濕疹後我會睇你介紹個兒科醫生.

附: 佢個診所好多唔同牌子奶粉, 仲要係放係當眼地方.

原文章由 gunsou 於 07-7-14 15:29 發表
quality is not the problem.

hehe... Larry is really fortunate. food is waiting for him.:mrgreen:

大宅

似乎係好的開始.

原文章由 eeb 於 07-7-14 18:20 發表
頭先飲咗半安水,跟住扭眼瞓唔肯再飲,夜d食完玩陣睇下肯唔肯飲多少少

大宅

唔知掂解唔係好鍾意睇太有名醫生. 通常佢地會覺得係小"兒科", 即小問題, 會唔夠細心同耐性, 當然啦仲有好多人身體問題比aidan差.

唔用類固醇, 就要用Elidel, 仲死, 佢話冇好轉就要用強度類固醇, 再唔得就Elidel. 希望佢用輕度同中度兩隻類固醇就搽好啦.

紅磡對我嚟講仲唔就腳, 但我真係好唔鍾意我睇開個兒科醫生用重藥.

原文章由 eeb 於 07-7-14 18:28 發表
有無試過趙長城阿?好似都幾出名 - 唔會俾重藥同follow得幾好,不過要排長龍(2hr+),但我唔知佢係咪support bf. Larry之前睇o個個係兒科+皮膚科,亦算支持母乳,不過唔知佢放完產假未,同埋佢o係紅磡.

西醫 ...

大宅

Takumi 你就好啦可以去游水, 對濕疹人士嚟講, 游水會對濕疹唔係幾好呀.

原文章由 Harubi 於 07-7-14 11:33 發表
Takumi: Larry你就好啦,我聽日先有得食,不過今日會去游水水!

大宅

好怕個仔同阿媽一樣, 睇醫生無數, 自我懂性就記得周圍睇醫生, 唉:-|

原文章由 Harubi 於 07-7-14 20:33 發表
Takumi暫時的兒科醫生響銅鑼灣恆隆中心的Dr Natalie Lee, 不過咁耐我地只係去過食輪狀,唔係好sure佢睇症的情況,不過D姑娘勁好吹水,每次去親都同佢地吹到停唔到咀,kakakaka⋯

李醫生好支持BF,每次 ...

大宅

我始終覺得冇必要係唔應該用重藥, 我寧願佢開藥輕手.

原文章由 gunsou 於 07-7-14 20:35 發表
真係好希望aidan o的skin problem快o的好。不過,都聽過有bk mami唔鍾意little prince 睇開個doctor,因為佢開藥真係好輕手。佢都會送formula sample,不過,就唔係隨便送,我問佢我有cow's milk allergy,若果 ...

大宅

Aidan: 好呀 好呀 好噃就叫我個瘦骨仙阿媽帶我細細粒dandan同你玩, 我屋企樓下就有泳池啦.

原文章由 Harubi 於 07-7-14 20:45 發表
Takumi: Aidan快D好返我叫我肥媽咪帶我同你一齊游水水!

大宅

唔緊要啦, 食嘢慢慢學, 我未見過有小朋友會唔識食嘢, 我有個朋友佢話個女要7,8個月先叫做識食糊仔, 宜家已經18個月了, 不知幾正常.

原文章由 Nillie_Mami 於 07-7-14 21:02 發表
Creamblue,
No problem la.. anytime welcome 呀!

大家..
Gabriel 仲係唔肯食 solid food, 點算??
點解佢學也都咁抗拒...
學用bottle 喊咗2個月, 而家已學spoon feed 1個月, 最多嗰次只係食 ...

大宅

游水look好形wor

原文章由 Harubi 於 07-7-14 21:59 發表
Takumi游左一個鐘水就倦到死,返黎訓左兩轉了!

http://bp2.blogger.com/_EEdVXK2fv0I/Rpi_DIaw9wI/AAAAAAAAANU/32tKjqsZ3JY/s320/DSC04749.jpg

大宅

睇嚟Aidan係飲水方面都同Larry一樣有點難度, 我都係用匙餵而且漏多過飲落肚好多.

希望Larry食咗糊糊後消化到, 便便又正常, 唔好好似Aidan幾日先有便便, 如果消化唔好, 唔多唔少會影響濕疹, 真係唔想見到有小朋友受濕疹困擾.

Aidan用咗1 星期濕疹清, 係冇好轉, 仲要嚴重咗, 其實唔係濕疹清唔得, 而係佢消化有點問題. 我自己同樣用咗1 星期好似有少少改善.

原文章由 eeb 於 07-7-15 14:43 發表
creamblue,

Larry都唔肯用樽飲水,cup-feed都唔得,spoon feed就飲下漏下咁飲咗1.5安,學習杯只係當牙膠:evil:

我又唔想咁快開蘋果汁俾佢,想佢學下飲水先,今日會加多少少米粉,杰d,係gerber建議 ...

大宅

仲未可以當一餐, 會慢慢加份量, 我係用人奶開米糊, 人奶營養豐富得多.

原文章由 jessica_mei 於 07-7-15 10:34 發表
咁多位乳牛媽媽 ,你地而家餵糊仔未呀?bb食糊仔當一餐未?我個女啱啱開始試食喇,都ok喎,但唔知幾時當正餐比佢呢??你地又係咪用人奶開架!我用純米糊用水開咋!係咪應該用番人奶開會好啲呢??

大宅

肥巧, 你阿媽都俾你激死啦, Aidan媽見到你第一次食糊仔就笑死, 哈哈

我就係怕Aidan會好似Takumi玩多過食, 我無加前面張枱, 佢就玩唔到啦.

原文章由 Harubi 於 07-7-15 19:01 發表
Takumi食成點?

你睇下佢個blog啦,唉...:tongue::tongue::tongue:

http://iamharuka.blogspot.com

大宅

唔好擔心, 亞仔一定會識自己坐. Aidan6個月2星期都未識自己坐, 我都未擔心.

原文章由 JHsbb 於 07-7-15 20:45 發表
Harubi, Takumi high chair 塊墊係邊度買架?

Takumi 咁大件都自己坐到, 我亞仔仲未自己坐到呀.........

亞仔聽日夠6個月, 依傢諗緊聽日比佢食第1餐糊仔丫, 定係等老公星期六返half day先比佢食第1次糊仔. ...

大宅

可能褓姆有辦法都唔定, 始終有經驗湊仔會唔同d.

便便都算正常, 唔錯呀, 好的開始

原文章由 eeb 於 07-7-15 21:42 發表
Larry都係唔肯用樽飲水,但spoon feed就玩下玩下咁有3安,如果有一半落到肚都ok,聽日睇下褓姆有無辦法氹到Larry用樽飲水,其實今日我用樽俾水佢佢就封口,但自己又要攞個樽黎玩,咬下咬下咁。

...

大宅

佢地後生, 手腳快過我地好多呀.

最近換片, Aidan總係玩反身, 最鍾意攞佢頭頂果d嘢, 又或者好快手攞條新片放落口. 我次次換片都要幫佢搽cream, 宜家仲要早晚搽藥膏, 佢就以9秒9轉身攞嘢玩, 唔俾佢就發晒脾氣.

原文章由 Harubi 於 07-7-16 09:05 發表
我無諗過呢個小朋友咁多手,而且咁快手,我救唔切杯人奶糊...

大宅

我都係覺得richell d嘢幾好, combi唔係唔好, 就係比較貴.

Rafa, 新相wor, 你又大個仔咗啦.

原文章由 hanahaha 於 07-7-16 10:02 發表
我都好鍾意richell d bb products呀! 好cute但係又冇combi咁貴.

大宅

Harubi,

想問吓你係當當買果d書到咗未? 有冇買"蒙台梭利早教系列(全5册)"? 我對於這個theory唔多認識.

有冇好書介紹?

大宅

我都睇過七田真其中一本書, 佢係同Glenn Doman一樣, right mind approach. 用有限時間去睇育兒書, 都唔知係邊到搵時間去睇 已經瞓覺時間都唔夠, 仲要去睇書.

原文章由 Harubi 於 07-7-16 23:28 發表
CreamBlue>

Yes, received long time ago...I have bought that set of 5 books as well. But I am now still on the books by 七田真, haven't started those yet...:-P

大宅

兩款Gerber rice cereal係organic rice cereal and organic Oatmeal.

原文章由 gunsou 於 07-7-16 22:21 發表
各位sisters,

剛剛有線news話有兩款Gerber rice cereal 要回收。應該hk無得賣,不過check check都好。

End of Report

首頁
34567...76

尾頁

跳至