論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個B暫時只係2個月,我好驚返工後阿B會痴工人多過我!超唔想!
今日工人又同我爭湊B! 我叫佢俾B我抱,佢話:「no need 」,然後我強硬地說:「I need ! 」佢先俾我!頂佢!個B我生架,我抱都要問過你need 唔need?

若想阿B痴 媽咪多過工人,有咩計仔?我下星期就放完產假要返工了

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:係咪個個BB都工人多過媽咪???

我個b都係兩個月,我工人都係咁㗎,成日叫我rest,但我會話佢知我miss baby!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

幫小朋友沖涼,天氣唔凍可以洗白白時玩一陣水同沖涼玩具!放假帶佢去下公園哂太陽同去商場食嘢!訓前講故事,唱訓教歌仔!

大宅

回覆 heyheypun 的帖子

最好夜晚自己照顧,自己暗瞓覺,咁bb會親自己多啲,但要唔怕辛苦.

別墅

我個b四個月勁痴我,有晚去左飲,老公同工人都攪唔掂。一來我埋身餵,二來除左返工全部我抱同我湊,食飯我都邊抱邊食,訓覺我負責,去街我自己同bb出,所以,阿b比較痴我。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆:heyheypun 的帖子

唔洗驚,孩子必定痴媽咪,最重要你付出多少時間。我仔由細到大都工人湊,但佢勁痴我。我一放工就會自己湊返,工人跟返做家務。晚上仔仔跟我們睡,放假我自己湊,工人主力做返清潔同煮食。其實太太先生不在家,工人日頭照顧bb,根本做家務既時間係唔夠,太太回來take care 返bb ,佢跟返家務係必然。星期日佢又放假,剩返星期六可以仔細清潔,如洗廚房廁所(大洗個隻) , 再去下超市街市入貨,工人邊有時間搶bb。你要俾多d 家事佢做。如果唔怕累,天氣又唔係好凍,自己幫bb 沖涼,可以親子。

Childhood is journey, not a race.

大宅

無錯,最痴媽媽應該係埋身。我最初都好唔開心覺得工人霸住, 因為我冇同BB同房,我返工返去佢又訓覺多,我又要成日泵。頭幾個月就自己一可以都照顧佢,一有時間又陪佢, 我唔俾工人帶佢落街, 到四五個月我trainBB唔駛人喑訓,爭取時間陪伴佢玩同學習。要持之以恆。如果BB痴工人我估係依賴習慣多。另外唔可以俾工人縱! 工人要跟你方法(合理的) 教佢, 否則BB一定痴一個縱佢嘅。

男爵府

陪月勳章

引用:我個B暫時只係2個月,我好驚返工後阿B會痴

原帖由 heyheypun 於 14-02-06 發表
我個B暫時只係2個月,我好驚返工後阿B會痴工人多過我!超唔想!
今日工人又同我爭湊B! 我叫佢俾B我抱,佢話 ...
一放工就自己湊返,半夜亦自己湊。好多媽媽又要嫌辛苦,又要怨仔囡只痴工人唔痴自己。

大宅

不一定,我仔仔好痴我。但我堅持同bb 訓,佢分得清媽咪同姐姐。有時睇戲有怪獸,我問仔仔如果有怪獸食邊個好,阿仔会話食姐姐。

子爵府

回覆:heyheypun 的帖子

我兩個女由細到大都痴我同老公,因為我地一放工就接手湊佢地,餵粥/飯,沖涼,講故事,玩,陪佢地直至瞓著。

星期六日唔駛返工就全日我地照顧,工人只負責清潔和煮飯。如果你肯花時間落小朋友身上,佢地一定知道,一定痴到你實一實

子爵府

一放工我吾洗工人掂我BB的,餵飯沖涼瞓覺一定自己做。
工人紧係想抱B啦,可以乜家務吾洗做,佢就想

男爵府

陪月勳章

我一放工返到屋企就埋身餵,餵到歲几,就算歲几开始同工人同房,都係勁痴我

複式洋房

引用:回覆+heyheypun+的帖子最好夜晚自己照顧,自

原帖由 mandytanghk 於 14-02-06 發表
回覆 heyheypun 的帖子

最好夜晚自己照顧,自己暗瞓覺,咁bb會親自己多啲,但要唔怕辛苦. ...
我都係夜晚自己辛苦啲揞瞓覺同埋同我同房瞓,bb好痴我

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 2016畫展勳章 親子王國15週年勳章

放工就同BB玩,同佢傾計、唱歌,BB跟我們瞓,依家都好痴我

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我工人只係在我返工時間照顧BB,放工之後我自己湊返,工人就做煮飯同清潔工作,晚上BB亦跟我瞓,所以我的仔女基本上都係勁痴我

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

我工人又係響亞仔NB 時成日同我爭湊. 我同佢嘈過一次, 之後再解釋好多次話我地想自己響屋企時TAKE CARE BB 佢先明. 而家佢都算識做, 我地一返來佢會去做家務, 我地湊B.

亞仔跟我地訓, 勁痴我, 夜晚一定要搵我, 連佢老豆都唔得.

別墅

引用:不一定,我仔仔好痴我。但我堅持同bb+訓,

原帖由 johim 於 14-02-06 發表
不一定,我仔仔好痴我。但我堅持同bb 訓,佢分得清媽咪同姐姐。有時睇戲有怪獸,我問仔仔如果有怪獸食邊個 ...
好攪笑。。 其实我好明楼主。我返工會開住cam。有時睇住姐姐同bb玩真系好唔想。會问自己點解玩果個唔系自己。。。。。有時直情想打电话返去叫姐姐做野唔好玩b。我都怕bb跟姐姐。。。。。唔跟我。但我都忍住。姐姐锡bb先會甘。我唔应该stop。好多朋友都話我要高兴請到好姐姐。
我唯有放工自己湊返。我老公返shift.。夜晚又餵夜奶又pump奶。第二日返工。真系辛苦。但仔系自己生。辛苦系预左。加油啦!

侯爵府

餵奶,換片,沖涼自己做返,閒時陪佢玩,唱下歌,最緊要半夜自己湊返,多D同BB親子時間,盡量做到就自己做返,但其實工人錫BB咪好囉,你望都望佢錫BB啦

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

Trainmama 發表於 14-2-6 20:36
我個b四個月勁痴我,有晚去左飲,老公同工人都攪唔掂。一來我埋身餵,二來除左返工全部我抱同我湊,食飯我 ...
me2。我餵人奶,bb勁chi我

Trainmama    發表於 14-2-8 12:57

大宅

我都係要返工,bb自我放完產假就係姐姐湊,不過我都堅持夜晚自己湊返係我房瞓,到左佢介左夜奶時我都堅持最早最夜果餐奶自己餵,bb起初都係跟姐姐多d,不過無辦法因為bb對姐姐時間多呀,自己諗姐姐對佢好佢先跟姐姐,都係好事,不過bb大大下就識分邊個係媽媽嫁啦,放心啦,等到大約10個月時佢會知邊個係媽媽就會痴返你

首頁

尾頁

跳至