烹飪搵食

跳至

首頁
23456...15

尾頁

大宅

漸入佳境

大宅

回覆 naomiyyma 的帖子

錯怪部機, 其實 ok架. 跟機食譜沒問題, 幾個 mode都 ok.

之前失敗是因麵粉受潮.....

大宅

引用:回覆+naomiyyma+的帖子錯怪部機,+其實+ok架

原帖由 naomiyyma 於 14-03-17 發表
回覆 naomiyyma 的帖子

錯怪部機, 其實 ok架. 跟機食譜沒問題, 幾個 mode都 ok.
不好意思,我係新手,面包机剛到手,試整數次都失敗,係硬到死,不知道出現乜野問題呢?有冇高人指点

子爵府

昨晚試第一機,總算成功,可做到外脆內軟
跟之前JM食譜的.
高粉300g,水190g,牛油10g,糖15g,鹽4g,依士5g.用program 1.

大宅

回覆 mamaannlo 的帖子

我不是高手, 但我有以下幾個 tips (因為我失敗也很多次了):

- 檢查麵粉和酵母到期日和 避免受潮 (放在冰箱或乾燥的地方包好)

- 確保酵母活躍 (加一點溫水和糖, 我用手指測試水溫度,30度左右,暖的 不要太熱會殺死酵母; 5-10 min 看是否少少發脹).

- 酵母和鹽分開放

- 用磅量麵粉和酵母, 其他人. 糖,鹽,奶粉, 奶和水可用跟機匙和杯.

大宅

引用:回覆+mamaannlo+的帖子我不是高手,+但我有

原帖由 naomiyyma 於 14-03-21 發表

我不是高手, 但我有以下幾個 tips (因為我失敗也很多次了):
唔該晒你的解釋,但以上問題我都有留意,應該各方面都冇問題,因為我每個情況,我都有再轉其它牌子或做法,但係都係焗得唔夠軟熟,同焗完後會下陷,有試過跟机menu,亦有試過其它牌子menu,同又試過本文各的做法,我都試到冇心机了!

大宅

我建議用跟機食譜, 因為很多人用都沒有問題.
你用邊隻mode? 我從來沒有使用快速, 我通常用mode 2或4。

500g 抑或 750g , 我覺得500克麵團太小, 難打D.

配料 >50g ?

大宅

引用:回覆+mamaannlo+的帖子我建議用跟機食譜,+

原帖由 naomiyyma 於 14-03-21 發表

我建議用跟機食譜, 因為很多人用都沒有問題.
多謝回覆:我係用500g,冇落配料,只用過mode2,

大宅

冇落配料.......點解你個包咁黃?

如果材料沒有問題 (重量, 到期,受潮...) 機有冇問題? 打個包支丈有冇問題? 你要排除其他可能性. 你要好似一個偵探小心查證.

check 下有冇跟足 manual順序落材料等等

下一次可以試下750g . 遲D落牛油 (10-15min), 原因見 31# "好多時牛油落既時間係麵團差不多起筋不粘手,才會落牛油。因為油份都會阻礙麵團起筋的,但麵包機是一開始就加牛油將材料拌勻,呢個都係一個問題。。"

大宅

引用:回覆+mamaannlo+的帖子冇落配料.......點解

原帖由 naomiyyma 於 14-03-23 發表

冇落配料.......點解你個包咁黃?
好呀,真係唔該妳呀,你好好人呀

大宅

回覆:Rasonic 樂信牌麵包機 - 有冇人成功焗到包

我試整左3 次,so far ok...呢個今日整

大宅

引用:我試整左3+次,so+far+ok...呢個今日整+

原帖由 Wing0903 於 14-03-25 發表
我試整左3 次,so far ok...呢個今日整
好正呀,求教

大宅

引用:Quote:原帖由+Wing0903+於+14-03-25+發表我

原帖由 mamaannlo 於 14-03-25 發表
好正呀,求教
我跟佢說明咁做(基本白麵包),用mode 1...多加低筋30g,但我都略嫌未夠鬆軟,要再試試改良下

大宅

引用:Quote:原帖由+mamaannlo+於+14-03-25+發表

我跟佢說明咁做(基本白麵包),用mode 1...多加低筋30g,但我都略嫌未夠鬆軟,要再試試改良下

...
我想問你落牛油係幾時落,有jm講過最好打十分鐘後先落,你會点落?

大宅

引用:Quote:原帖由+Wing0903+於+14-03-25+發表我

原帖由 mamaannlo 於 14-03-25 發表
我想問你落牛油係幾時落,有jm講過最好打十分鐘後先落,你會点落?
我一次過落哂材料

大宅

引用:Quote:原帖由+mamaannlo+於+14-03-25+發表

我一次過落哂材料
Tks

大宅

回覆:Rasonic 樂信牌麵包機 - 有冇人成功焗到包?

我都試過無數次都成功。會試下用老麵種希望可以更鬆軟。牛油我會後落

大宅

回覆:Beauthappybaby 的帖子

總算見到有曙光啦,要整1.5磅才成功,仲未夠好,点先可以柔軟啲同冇咁乾

大宅

你用咩mode? 升到好高喎我的也是焗完下陷。。。點解呢?

大宅

回覆:Priscillala 的帖子

我用mode1

首頁
23456...15

尾頁

跳至