烹飪搵食

跳至

首頁
34567...15

尾頁

大宅

引用:回覆+mamaannlo+的帖子我不是高手,+但我有

原帖由 naomiyyma 於 14-03-21 發表
回覆 mamaannlo 的帖子

我不是高手, 但我有以下幾個 tips (因為我失敗也很多次了):
不過都要多謝妳的耐心解答

大宅

唔洗客氣, 交流下啫

大宅

我也是剛剛買機兩星期, 不過不是這牌子, 是一部平價強國機....

做了9機包, 8種唔同的包, 只有一個較差, 兩個勉強合格, 其餘全部pass....

綜合網上其他jm的心得.....

以下是用麵包機做出好食麵包的心得:

1. 麵粉同水的比例: 1:0.62 (即62%水)
2. 加其他粉如奶粉, 可可粉或杏仁粉, 要減番相應重量麵粉
3. 加其他流質或含水料, 如鮮奶、蛋....要減番同樣容量水
4. 酵母(Instant Dry Yeast)約麵粉的百份之一
5. 加蛋及奶粉(或鮮奶), 會令麵包發得更好, 更鬆軟及好食
6. 牛油、糖、鹽可隨口味調整

e.g. 白方包食譜:

高筋粉 : 280g
蛋: 一隻(約55ml)
奶粉: 20g
牛油: 20 g
水: 130ml ((280+20)*0.62-55=133)
糖: 20 g
鹽: 2g
酵母: 3g

如加提子, 約加30g

1. 要整得夠軟, 應先扣起牛油及酵母, 落晒其他材料後, 用和麵mode先搞15分鐘, 跟住再落牛油及酵母, 用正常程序去做包
2. 如果唔想個皮咁硬, 要烤色揀"淺", 以及早5~10分鐘出爐
3. 出爐後要將麵包倒出, 放在麵包架上攤凍, 待半小時後才切麵包, 會易切好多
5. 剛出爐的麵包不宜即食, 因長期食進未完全發酵的酵母, 對腸胃無益

大宅

Priscillala 發表於 14-3-26 14:02

你用咩mode? 升到好高喎我的也是焗完下陷。。。點解呢? ...
水太多....或過度發酵...
可能是烤母落得太多, 或發酵時間太長...

大宅

引用:我也是剛剛買機兩星期,+不過不是這牌子,+是

原帖由 pangdeng 於 14-03-27 發表
我也是剛剛買機兩星期, 不過不是這牌子, 是一部平價強國機....

做了9機包, 8種唔同的包, 只有一個較差, 兩 ...
我唔知我部机,邊一個制係和面

大宅

引用:Quote:Priscillala+發表於+14-3-26+14:02+

水太多....或過度發酵...
可能是烤母落得太多, 或發酵時間太長...
我次次焗完都係下陷,咁係点解呢?,我試用500g做,冇一次成功,我望過部机打時係打唔倒啲粉,因為太小,要做750g先可以食得

大宅

mamaannlo 發表於 14-3-27 06:03
我唔知我部机,邊一個制係和面
mode 8, 麵糰制作, 時間冇得set, 一定是搓25分鐘, 其實唔洗咁耐, 不過如唔落酵母, 搓耐d都可以....
或者, 可以自己計時, 夠15分鐘就手動停機....

大宅

引用:Quote:mamaannlo+發表於+14-3-27+06:03+我

mode 8, 麵糰制作, 時間冇得set, 一定是搓25分鐘, 其實唔洗咁耐, 不過如唔落酵母, 搓耐d都可以....
或者, ...
咁或者我可以按mode8搓住十五分鐘先,然後先落酵母,得唔呢?

大宅

mamaannlo 發表於 14-3-27 13:33
咁或者我可以按mode8搓住十五分鐘先,然後先落酵母,得唔呢?

唔洗搞到咁複雜.....一就停機轉正常程序時順手落酵母牛油....一就等搓完25 mins後才落酵母牛油....

太多steps, 好多時自己都難記, 好易搞到亂晒籠....

因為有些平價細機, 摩打唔夠力, 加上預設程序搓麵團時間短, 未搓到起薄膜就發酵, 所以做出來的效果比貴價機差, 自己增加搓粉時間, 應該可以改善, 至於要搓幾耐, 都要因機而定....

大宅

引用:+本帖最後由+pangdeng+於+14-3-27+14:10+編

謝謝你的提醒

大宅

引用:+本帖最後由+pangdeng+於+14-3-27+14:10+編

你意思係先按搓麵團等停機加牛油酵母,再按正常白麵包程序?

大宅

我昨晚試過先mode8然後先加生油酵母,再按mode1.同時間制六小時後焗起,点知失敗左,發唔起750g,得返咁細舊,唔知係咪我落左朱古力粉,再減面粉份量,所以咁呢?昨晚睇佢搞時好糊?

大宅

回覆:Rasonic 樂信牌麵包機 - 有冇人成功焗到包

今日整好既朱古力包,外觀就唔係咁靚

侯爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

想問下你地用緊樂信邊隻機? 有無獨立乾果格/酵母格? 人人都話Panasonic好, 完全係新手都整到, 唔知真唔真? 但實在貴左少少, 所以想買同公司嘅Rasonic, 我見二手市場果邊宜家好多人放, 所以都想平平地買嚟玩下, 起碼就算真係失敗左唔再玩都唔會咁蝕嘛, 先多謝大家幫忙解答

大宅

mamaannlo 發表於 14-3-28 05:10
我昨晚試過先mode8然後先加生油酵母,再按mode1.同時間制六小時後焗起,点知失敗左,發唔起750g,得返咁細 ...
我上面所指後下, 是預左你即用mode 1去整....如果要玩預約, 就牛油可落在麵粉處, 酵母要落在另一個乾的角落(如下圖), 不能興麵團及水接觸, 否則酵母濕左水, 幾個鐘後就會失效, 你的情況, 就是如此....

大宅

雨嫣 發表於 14-3-28 16:45
想問下你地用緊樂信邊隻機? 有無獨立乾果格/酵母格? 人人都話Panasonic好, 完全係新手都整到, 唔知真唔真? ...
我見P仔分享區, 比較少人話整包會失敗....
不過, 睇番d相, 其實唔少例子在我黎講是界定為不太成功, 主要是好多凹頭包....當然, 凹頭包如凍後去食, 質感鬆軟又不太濕或硬, 一般人已收貨, 可能是我要求太嚴格....

我估, P仔成功率高, 主要是在搓粉、發酵時間及溫度, 以及排氣方面做得好, 所以就算是水多或少了, 酵母量多或少些, 仍然做到一定質感....

如果, 你用好平的價錢, 買了部先天不足的麵包機, 其實還有好多方法去補救....

例如用乜野湯種、中種老種.....或用手種排氣, 手種加時...這樣, 部機就變了半自動, 做唔到全自動的瓜效果....

侯爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:雨嫣+發表於+14-3-28+16:45+想問下你

原帖由 pangdeng 於 14-03-28 發表
我見P仔分享區, 比較少人話整包會失敗....
不過, 睇番d相, 其實唔少例子在我黎講是界定為不太成功, 主要是 ...
好多謝你解答,我已經清楚知道點做

大宅

引用:Quote:mamaannlo+發表於+14-3-28+05:10+我

原帖由 pangdeng 於 14-03-28 發表
我上面所指後下, 是預左你即用mode 1去整....如果要玩預約, 就牛油可落在麵粉處, 酵母要落在另一個乾的角落 ...
我搞完mode8之後不是你這樣乾的,我是比較稀的似食芝麻糊咁嘅

大宅

mamaannlo 發表於 14-3-29 06:19
我搞完mode8之後不是你這樣乾的,我是比較稀的似食芝麻糊咁嘅
你麵粉及水的比例是????
如像糊一樣, 麵粉不成團, 就肯定水多到爆晒燈....

大宅

引用:Quote:mamaannlo+發表於+14-3-29+06:19+我

原帖由 pangdeng 於 14-03-29 發表
你麵粉及水的比例是????
如像糊一樣, 麵粉不成團, 就肯定水多到爆晒燈....
因為話如果加朱古力粉,就要減面粉,我係將兩隻粉共380g,其他份量係跟之前成功的份量

首頁
34567...15

尾頁

跳至