烹飪搵食

跳至

首頁
56789...15

尾頁

大宅

引用:回覆+mamaannlo+的帖子即時可以

原帖由 naomiyyma 於 14-05-04 發表
回覆 mamaannlo 的帖子

即時可以
唔該

大宅

畀面勳章

回覆:Rasonic 樂信牌麵包機 - 有冇人成功焗到包

請教請教,新手,第一次整牛奶麵包,用mode 8 打麵團250粉,150凍牛奶,20g糖,之後轉mode2
加入20g牛油+乾酵母5g 同3g鹽,失敗左發唔起,已試酵母活躍度,正常喔,請問我問題係邊

大宅

e25choi 發表於 14-5-3 22:48
我用759高粉250g+150ml水+20g糖
先用#8打麵團.....
之後加入20g牛油+乾酵母5g 用#1 做麵包 (500g....3:17 ...

Thanks, let me try try

大宅

回覆 naomiyyma 的帖子

I will try, thanks very much.

I just bought and tried the pre-mix flour (a HK brand from Nam Shun), and the bread was better. Before I bough the organic flour in supermarket, every time I made was fail.

Maybe it is the problem with flour ??

大宅

Carmen_Fok 發表於 14-5-7 20:13
請教請教,新手,第一次整牛奶麵包,用mode 8 打麵團250粉,150凍牛奶,20g糖,之後轉mode2
加入20g牛油+ ...
此方法天氣涼ok( 搓兩次),可以使麵團起更多筋更光滑, 搓完應該能夠拉出薄膜, 麵包可保持柔軟耐D.

但最近濕熱, 麵團搓太久已經
發酵,所以也許這是失敗的原因。我也在想一個辦法來解決.

有沒有有經驗JM可以分享?

你有沒有試過 mode 2 only? ok? 如果ok, 不要另外行多次 mode 8

大宅

回覆 HinBB0624 的帖子

normal flour should be no problem, i've succeeded using normal flour b4, but the machine is not kneading so well, i don't know if it's just mine or it's a common problem for all Rasonic bread machine....

i'm still struggling with this machine, coz seems doesn't produce good quality bread automatcially.....

男爵府

500g麵包,我用20-30g提子,多唔多呢?

下次再減D試試

大宅

thanks! I have the same feeling instead. My friends who are using Panasonic has no problem at all, they are also new hands!

大宅

回覆 Carmen_Fok 的帖子

我焗過3機 , 即焗一次, 快速一次, 預設時間一次, 三機都成功喎, 我都係一次過落哂材料, 點解要分開落?

我以前係用手搓整包, 不過我諗我有整過包同部機無關係

大宅

畀面勳章

回覆:wujomaomao 的帖子

我今日都試下一次過落晒材料整先,希望成功

大宅

Carmen_Fok 發表於 14-5-7 20:13
加入20g牛油+ ...
鹽同酵母勢成水火, 點解鹽要後下?
我唔知R仔發酵時有冇加溫, 有可能牛奶太凍, 影響了發酵.....

大宅

wujomaomao 發表於 14-5-8 17:29
回覆 Carmen_Fok 的帖子

我焗過3機 , 即焗一次, 快速一次, 預設時間一次, 三機都成功喎, 我都係一次過落哂 ...
想知麵包質地ok? 第二日食ok ?

因為如果我只搓有一次,我認為質地麻麻,所以我搓兩次, 但這種方法近日行不通. 因濕熱天氣使麵團仲搓緊已開始發酵

大宅

回覆 e25choi 的帖子

提子份量應該沒問題....應該有其他原因

提子包怎麼樣的質地?硬5硬? 如果你最近做, 天氣濕熱, 你搓兩次可能搓緊已開始發酵, 和我一樣. 似乎用其他麵包機都有這問題:

http://blog.xuite.net/apline.tw/cake/60809492

大宅

唔好意思打擾各位! 請教一下新機係咪一定要空機烘焙10分鐘呢?

大宅

回覆 por 的帖子

why?

大宅

naomiyyma 發表於 14-5-8 23:30
回覆 por 的帖子

why?

我見說明書話第1次用要先空機烘焙10分鐘, 唔係好明所以問下!

大宅

我其中一次整牛奶包, 第二日食仲係可以一絲絲, 但其它就唔知LU

琴日我試咗只用機打粉同發酵, 攞番出嚟用焗爐焗, 但因趕時間, 是但造型就入爐, 焗出嚟唔係絲絲, 我估可能打完造型後仲要等佢發多次先可以焗? 我唔知係咪咁, 因為手搓係要發2次, 唔知有無人可以解答我呢個問題呢??

大宅

回覆 wujomaomao 的帖子

要發2次, 機都發2次

大宅

回覆 por 的帖子

我沒有,說明書有講?我見5到

大宅

回覆 por 的帖子

好似新焗爐咁, 佢有保護油, 所以焗第一次會有少少煙, 佢建議可以空機焗一焗佢姐, 不過我無咁做, 焗爐就有

por  謝謝解答呀!  發表於 14-5-9 17:47

首頁
56789...15

尾頁

跳至