興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

勁唔開心。 我隻貓14歲。睇左2個醫生。 話係惡性,12月中見到佢口腔裡有塊肉突左出黎。先帶佢睇醫生。之後醫生建議化驗。原來係cancer. 醫生都唔建議做d 咩,如果切除要成個下顎唔要。佢都14 歲。 唔想佢咁辛苦同唔開心。因為佢而家食得,飲得,去到便便。唔帶佢睇醫生都唔知佢有事。我可以買d 咩健康食品俾佢食? 同埋係咪佢肚附近開始瘦左既話。。。即係會快? please help! thank you

複式洋房

回覆:ZueChan 的帖子

我隻貓貓今年18歲,上年10月同樣被證實得口腔癌,醫生表示得3個月命。由於他已經很老,所以我們沒有給他治療。我們嘗試過布緯治療,對貓貓都幾有幫助。但貓貓食了一個半月後就沒有食(他很有性格),沒食布緯他惡化得很快。現在他只能飲奶,應該快離開,你可以考慮一下布緯。另外,這個癌好強,一般貓貓由確診到離開只有三至半年命,請保重!

大宅

回覆:ywy4 的帖子

好多謝你既回覆。布緯係咪茅屋芝士+冷榨亞麻籽油?我都係岩岩上網搵到咩叫布緯。 可以俾我食譜嗎?我上網搵到個d 唔係俾寵物食。唔知成份俾幾多好。

我想問你隻貓貓肚附近係咪都瘦左?

希望我地2隻貓可以唔好咁痛苦。

複式洋房

回覆:ZueChan 的帖子

你可以查下嚴浩,佢之前都有一隻貓貓食布緯的資料,我隻貓之前就食緊一個湯匙的芝士,你先從少量開始,看看貓貓喜唔喜歡食。貓貓有口腔癌食野好辛苦,所以無乜胃口,會慢慢瘦下來。
其實,14不是太老,如經濟可行,又會否做手術?可以長兩年命。無奈我隻貓貓太老又好有性格,我們才不打算做手術。

大宅

回覆:ywy4 的帖子

2個醫生都唔建議做,。佢話貓平均大概15.16歲。 怕佢做左唔慣。更唔開心。我唸佢冇左個下顎一定好唔知點。。。 多謝你的意見。唔該哂

首頁

尾頁

跳至