論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

大仔20個月, 9月要返N班, 一直奶奶差不多星期一至五來我家照顧佢. 工人就家務煮飯.
但9月開始我奶奶唔會再黎, 因我叔仔要生.佢要過去幫手.
而我8月就要生第二個.
到時我番左工,工人一早要送大仔返學, 細B唔知點湊好喇.
如果請一個半日既姨姨來幫手,人工仲貴過一個工人.
請多個工人照顧細B, 好似合乎經濟效益, 但又怕兩個工人會出現其他麻煩野.
有冇已請兩個工人既媽媽分享下經驗??

公爵府

請兩個工人好難夾,你而家個工人都未必鍾意。

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

不如問問你而家個工人有咩意見?

侯爵府

回覆:BB_rice 的帖子

係呀你預只有1.5個人,佢地會爭或嘈或一齊蝦你

大宅

引用:大仔20個月,+9月要返N班,+一直奶奶差不多星

原帖由 BB_rice 於 14-02-10 發表
大仔20個月, 9月要返N班, 一直奶奶差不多星期一至五來我家照顧佢. 工人就家務煮飯.
但9月開始我奶奶唔會再 ...
你兩個都咁細,一個工人湊唔掂,佢話掂都唔信啦,講真N班假期多小朋友又易病,好多時都在家
不過有D又一個湊兩個0k既,預左好多驚險野囉,例如:睇唔實整親

水晶宮

回覆:煩緊請唔請多個工人好

大仔返n 班,如只是在屋企樓下上落校車,工人推BB車帶細b 落樓下接送大仔,係冇大問題。bb出世 頭半年係訓覺多,工人尚可在bb 訓時做下野。
但去街買送,凑住兩個,就免喇

大宅

回覆:BB_rice 的帖子

要,我就係兩個

大宅

emily0322 發表於 14-2-11 00:12
要,我就係兩個

想問點分工? 佢地有冇出d咩問題?

大宅

birdbird 發表於 14-2-10 23:23
大仔返n 班,如只是在屋企樓下上落校車,工人推BB車帶細b 落樓下接送大仔,係冇大問題。bb出世 頭半年係訓 ...

冇校車, 其實在家附近, 但要過幾條馬路.
阿仔返早上半日N班, 3個鐘後工人又要去接佢......
帶埋細B去好似又真係唔WORK了

首頁

尾頁

跳至