2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個B就黎5個月,依傢食奶仲係好勞氣,佢淨係食頭一輪,過後就唔再食架啦,餐餐都要等佢瞓左先可以喂埋佢,每餐都要食成個幾鐘,此外,佢每晚郓瞓覺都要醒七,八次,每次醒左就喊,又要抱住呵佢先肯瞓,唉,我日頭要返工,成日都唔夠瞓,好辛苦,究竟係我個B特別難揍,特別百厭,定係我唔識揍? 有無人既BB好似我咁架,分享下,唔該晒!!!

複式洋房

開頭兩三個月, 我個仔仔都會好醒瞓, 醫生話係因為bb無安全感. 後黎, 佢就剩係肚仔唔舒服先會扭計成日醒.
每晚, 瞓前佢食完奶粉, 我都要加人奶俾佢食住咁瞓, 佢先至瞓得安心...到佢瞓淋左, 我就會將張被(大人用的被)摺到佢咁既size.. 壓住佢個人仔咁瞓...佢的確瞓得好左. 但有時候都會醒, 不過拍拍心口就無事。
肚痛仔既時候, 我都會抱埋身餵佢人奶...等佢食住瞓.. 慢慢佢就唔會再喊..之後就可以安心瞓...
我都係早上要返工, 但係因為唔想佢太痴工人, 所以我晚上都會自己湊...同我瞓..
我諗, 可能你bb 有bb肚風?? 或者無乜安心感先瞓唔淋? 因為我發現bb都鍾意有野壓住/包住佢先瞓得好..
又或者, 好似我媽咪講咁, 俾bb 食保嬰丹/飲七星茶試下, 睇下有無好d?
我bb 好多肚風, 我用雞旦錄過佢肚仔... 兩次銀戒子都黑哂..

複式洋房

回覆:各位BB飲奶及作息一問,請分享,因我己見心力交瘁

系唔系厭奶期啊?我B同你B差唔多, 佢系訓住食先可以食晒支奶,日頭5-6個鐘都唔會嘈食奶,要我地喂先食2-3安,之後點逼都唔食,正常食5安架。食奶時眼仔四圍望T_T ,好野性,唔專心,而且日頭訓覺從來唔超過一個鐘,除非抱住佢啦! 夜晚我同佢同床先安心訓,訓得幾好,但未介夜奶3-4點又要食了. 不過既然日頭佢唔食得好,夜晚佢肯食都無所謂了! 我BB出世時都食成個幾鐘,慢慢强壯就食快左,不過姑娘話最多比BB食半個鐘好了,唔好拖甘耐,最多佢肚餓再喂過,甘可以訓練BB每次食多D同快D!

複式洋房

我想補充下,若過bb真系厭奶就唔好逼佢食,佢想停就停,訓著食就訓住食,唔好等佢成日扭計了,讓他心情輕松D, 再試,唔食就算了。成日逼佢,只會讓佢更反感食奶!

複式洋房

我想補充下,若過bb真系厭奶就唔好逼佢食,佢想停就停,訓著食就訓住食,唔好等佢成日扭計了,讓他心情輕松D, 再試,唔食就算了。成日逼佢,只會讓佢更反感食奶!

複式洋房

引用:我個B就黎5個月,依傢食奶仲係好勞氣,佢淨係

原帖由 ahwing1977 於 14-02-10 發表
我個B就黎5個月,依傢食奶仲係好勞氣,佢淨係食頭一輪,過後就唔再食架啦,餐餐都要等佢瞓左先可以喂埋佢,每餐 ...
我個女每晚都係醒咁多次㗎
晏覺通常訓一個鐘內起身,我全人奶,佢又係十級無安全感,我有比奶咀,但一甩又醒,唔係得你個b咁難湊,一齊加油!

男爵府

回覆:ahwing1977 的帖子

之前厭奶。餵個幾鍾都飲得兩安。之後有幾日由佢鐘意飲幾多就飲多後。(試過一日只飲到16安。)就慢慢好返啦。而家都唔迫佢飲。10分鍾就飲5安了。但食奶時間維持4小時一餐奶粉。

大宅

我唸我個囡同你個b一樣,佢5個月零一星期了,晏覺訓唔過半小時,夜晚晚晚醒六七次,前幾日醒過十五次,我夜晚自己湊,日頭份工壓力大,超辛苦。佢每餐奶之前要食成個半鐘,食左一安喊到九彩,但佢之前輕磅我又唔敢唔餵,唯有比d耐性慢慢餵,唸起人都癲。過左四個半月飲快左好多,加上佢越來越長肉,我冇咁擔心,而家每每餐我餵半個鐘就ok.飲唔完我都算了。比d心機,大家努力!

伯爵府

睇返咁多jm的bb,我發覺我阿仔算乖了,唯一一樣唔好就係比6299抱慣。

成日要人抱。

我發掘到阿b要瞓軟冧冧既地方先瞓得冧。

我係b床鋪左張毛毛軟墊,佢好舒服

別墅

回覆:TTPIG 的帖子

我個仔每晚11點食完最後餐奶就要自己瞓唔比人抱
跟住好乖咁瞓到第二朝九點幾,有陣會瞓到唔肯起身食奶
日抖一有街去或者有人同佢玩佢就唔瞓,眼瞓到流曬眼水都橕住,如果日抖冇瞓嗰日會扭計多啲

大宅

我個B係全人奶,依個四個半月,通常都係埋身,未滿月已經自己介亱奶,最後一餐大約十二點,日常隔三個鐘食一次,每次約廿分鐘。
但最近呢個星期,食得差左,食時唔專心。食食下放埋隻手指入個口度,想點?每次食得十分鐘左右就大喊,亱晚又瞓唔冧,半個鐘又醒要抱,晚晚三,四點先瞓冧。
又冇其他BB都係噤?又有乜辦法呢?

珍珠宮

除左日頭扭抱,唔悶得, 要人同距玩,其他暫時都ok.
係食奶食得少,但距又長肉,每月增磅,1.5-2磅

3個鐘食4.5-5安, 每餐食15-25分鐘, 風唔洗點掃,好快kur
夜晚,8/9點訓覺,到第2朝.6點起身, 多數食奶又訓到8點左右.

半夜有時有醒, 有時甩左個奶咀就會醒..

大宅

認識瑞士牛牛第一回

每個bb性格需要都唔同, 明白當佢地難揍時真係會好支力, 但記住佢地呢段時間好快就會過, 到佢地越來越大就會越來越好! 我媽媽都話我細個時係百日哭, 晚晚都唔知因為乜野原因成日喊成日甦, 差d想掉我落街.... :p 所以佢都擔心佢個孫會好似佢媽媽 - 我咁...haha

複式洋房

我個B都就5個月,食奶方面無問題,但訓覺都係夜晚醒4,5 次,不過好在唔喊,拍拍佢比返奶咀就得,不過我日頭返工,晚晚起幾次身都好累佢唔似唔舒服, 佢似扎醒...但飲過七星/開奶/保嬰丹都無改善...唉...我好想佢一覺訓天光

子爵府

完全一樣。唔肯食奶成個月啦。個人好恔咁,唯有少食多餐。盡量一日餵到佢20安啦。
新年前係10點自己訓左。 介左夜奶。但一樣醒好多次。

而家11—12點迫先訓,重要喊住訓。一晚飲兩次夜奶。每次飲少少。重要不停醒。塞奶咀可頂到幾個字
日頭就訓得兩次午睡,每次半個鐘。呢個bb都幾難湊。好在我有工人,同唔使反工 可日頭抖下
重諗住唔要姐姐,睇來未得住

別墅

我個仔5個月,食奶無問題,4小時5安,9:30訓,12點再餵多一餐,之後到早上8點先餵。
但訓得唔好,兩點後每一小時喊醒一次,要幫佢轉側身或者抱起先再訓。
所以我都訓得好差,touch wood無涯到病。

別墅

睇來仲有bb都係訓唔好, 夜晚喊,要抱住訓,咁我都冇咁氣餒。我女晚晚喊到拆天,抱住訓著放落床都喊,真係要抱住佢挨係度訓先得。

大宅

原來有咁多bb同我囡一樣一晚可以醒咁多次
阿囡又係一放床仔冇耐就狂喊,好似好驚咁,我試過保嬰丹,但我覺得完全冇用,依然都係會驚醒咁,夜晚最後一餐奶通常11-1點,冇一定時間,但食完放佢落床就會係咁扭抱如是者到4點先唔再嘈到9點又要食奶,朝早第一餐奶後,有時會自己訓到1點,有時又會大喊又扭抱,基本上日日都係咁

首頁

尾頁

跳至