嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

問題一:大B係mmr 同水痘分開打,果時水痘打一針,mMR話四至六歳打第二針,而家大B個E生叫我四至六歲打水痘同MMR,吔唔係水痘只打一針咩?

問題二:細B一歳果陣打mmrv 上次去打甲肝時個姑娘又話2歲了要打mmrv第二針。咁唔係四至六歲先至打咩?

問題三:大細B打針係睇唔同E生,問大B個E生大B四至六歲水痘同MMR打同一針即係打一針MMRV,個E生話mmRv針唔好叫我水痘同MMR分開打,即係有咩唔好?

有冇媽咪可以幫忙解答

珍珠宮

回覆:MMR 同水痘針攪到我頭都大,各位媽咪請幫幫手

我的情況同你一樣,我幫大b又打咗針水痘,但e生還建議小一時再打一針(第三針了)
細b一歲一個月打水痘都係要佢小一再打(本來應該隔3個月但全市冇貨)

男爵府

引用:問題一:大B係mmr+同水痘分開打,果時水痘

原帖由 sunnygal 於 14-02-14 發表
問題一:大B係mmr 同水痘分開打,果時水痘打一針,mMR話四至六歳打第二針,而家大B個E生叫我四至六歲打水痘 ...
push 我都想知!!!

大宅

尋日問個朋友,個朋友話水豆針同MMR唔可以同一時間打!我約咗下個月大B同一日打水痘同MMR,make appointment 果陣個姑娘又冇話唔得。咁即係mmr同水痘可唔可以同一日打?愈問愈多問題,愈問愈唔明。

大宅

回覆:Vinccy 的帖子

我個b係1歲時都打左水豆針,但無姑娘醫生叫我要再打針既?係咪真係要再打?我已為打一支就得

子爵府

我仔水荳打2 針

大宅

根據我的理解,水痘針可以只打一針或兩針。
如果打一針,都會出水痘,但病情回十分輕微。
如果打兩針,一般都唔會出。

我地老大同老二都同樣打一針,老二幾個月前出水痘,不過病情好輕微,玩得,食得,訓得,放病假嗰七日好似度假甘。

老大老二讀同一班,後來班上面爆水痘疫,三分之一人感染到,但老大到而家都未出。

我打算如果入小學前老大都未出,我就同距打第二針。唔系既話,小學功課忙,如果出水痘,要放假一個星期,我怕距(同我 )追功課追得辛苦。

珍珠宮

以我所理解:問題1,第二針水痘針屬加強針,打吾打都無所謂,因為第一針已有90%以上;問題2,如果1歲時打左第一支MMRV,可以18個月后第埋第二支MMRV,咁小一個支MMR就吾駛打,一係吾打第二支MMRV,等小一再打MMR

大宅

BK Milk勳章

你大b 幾多歲呀?
之前分開打可能係因為未出mmrv,mmrv喺香港唔係出咗好耐,其實打mmrv,分開3個月打就ok,但都可以喺4至6歲打第二針都得
一定要打第2針水痘,因為之前有research話打咗一針水痘係可能會冇或唔足夠抗體,所以一定要打兩針

有啲醫生建議分開打,有啲人話分開打,抗體會產生得好啲。但我問過藥劑師,冇咁嘅文獻,同埋歐洲已經打4合1

大宅

回覆:oiyan3010 的帖子

我大B四歲多D,细B2歲多D。

外國四合一係咪即係mmrv?

咁係咪打mmRV係冇问题呢?

大宅

回覆:kavenzou 的帖子

MMRV其实係咪有问题呢?個姑娘叫我唔好打mmRV

珍珠宮

引用:MMRV其实係咪有问题呢?個姑娘叫我唔好打mm

原帖由 sunnygal 於 14-02-20 發表
MMRV其实係咪有问题呢?個姑娘叫我唔好打mmRV
有咩問題?我女打mmrv完全無嘢,無發燒

男爵府

過咗一歲小朋友

打咗一針水痘, 三個月後可打MMRV, 小一就唔駛打MMR啦.

如從未打水痘, 診所通常叫你打支MMRV, 然後會留針俾打咗MMRV的小童打水痘.

如未到一歲

打完一針MMRV, 三個月後打第二針MMRV, 已有2針水痘和小一不用打MMR啦.

MMR即麻疹,德國麻疹及腮腺炎針呀

男爵府

我覺打mmrv好D,吾洗分兩次,又吾洗撲水痘針,兒科話4痘可能會比3痘易少少發燒,但3痘加水痘咪又多一次機會發燒, 簡單打4痘咪算

首頁

尾頁

跳至