自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

佢照抄都用左半個鐘,得個20幾頁紙

20幾頁紙 - 話多唔多, 話少亦唔係少喎

我諗: 用website send sms 比客, 做熟咗係真係無難度嘅, 但係頭幾次會驚整錯send錯

CarrieNazi  依個我預左會教佢好多次,但佢連入系統都入唔掂,咁可以點  發表於 14-2-22 18:57

珍珠宮

引用:我都教得好慢,就係知佢有d慢,叫佢寫底步

原帖由 CarrieNazi 於 14-02-22 發表
我都教得好慢,就係知佢有d慢,叫佢寫底步驟,跟住做,因為我第一日反工,我亞姐吹到我裙甩褲甩,重要我都 ...
你都識講要"適應左之後"就做得好好,樓主想22歲新人第一日返陌生環境立即要"適應得好好"? 放鬆d 啦!

男爵府

BK Milk勳章

樓主又真係心急左d..
不過下個新人黎..慢慢教啦..

我第一份工都係咁上下..
上一手last 3日先叫我返工
第1日返工就迫我學晒所有野
上手又無乜心教我 唯有頂硬上..

男爵府

回覆:唉…時下年青人,你地點呀

咁你咪請啲老年人囉 既然咁唔like d年青人 又講到啲年青人咁蠢

CarrieNazi  想嫁,但temp無人入cv黎炸  發表於 14-2-22 19:00

水晶宮

回覆 CarrieNazi 的帖子

除非你間公司係超級無敵大公司, bung 頭先入到,

仲要佢有成村人等佢開飯,

否則,

我會去第二度
比個機會自己去進

子爵府

回覆:CarrieNazi 的帖子

其實唔關年唔年青事,我公司之前請4x既,講過几次都話我無教,直情要我揭佢自己手寫既notes比佢睇證明我有講過先收聲,最後炒鬼左唔洗勞氣

禁止訪問

BK Milk勳章

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 CarrieNazi 的帖子

22歲都咁

子爵府

引用:我同意個個反新工,+唔好話新人,+舊人轉工第

我同意個個反新工, 唔好話新人, 舊人轉工第一日就緊張係 ...
十個files 一個係錯,人哋第一次搵,唔熟悉加上緊張,執錯一個file 真係咁不能接受?唔係替佢找借口,但冇人一教就曉,唔會出錯,要俾d耐性和機會別人,多口講多句,你第曰生咗bb, 要教佢時,你會明白, 不要一味用自己把尺,給人太大壓力或要求,請人唔啱心水可以炒,自己子女又點? sorry 離題了。

伯爵府

回覆:唉…時下年青人,你地點呀?

樓主話自己無黑險。但有無諗自己黑左都唔知呢。我都好怕你呢d上司。自己啱哂無問題。希望你快d請到個夾到你既人啦。

purple_onion  被虐狂者,就會繼續做!  發表於 14-2-22 20:50
beiette  好難夾到~  發表於 14-2-22 18:57

男爵府

pillarfung 發表於 14-2-22 13:28
抱歉,如果係我,食lunch後直接走。
我都係,無謂浪費大家時間,仲要睇人面色添

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:beiette+發表於+14-2-22+18:06+你出

咁你咪提佢要double check囉,講俾佢聽個嚴重性…… 你乜都接受唔到,多多新人都唔夠你用,醫院一入去都有人帶住做先啦,又攞新人同舊人做比較…… 同埋正常一個過程係有幾次check,第一個攞完check,check完交俾第二個用,第二個用之前都要再check…… 去到病人度會再問病人名,如果你講到會死人,我諗你公司應該請個專執file,唔使做任何野~ 請得佢,就唔會介意佢開工頭幾日犯錯,因為會禮諒人地新入職! 同埋錯又要分時限?! 咁幾多分鐘之內既錯係值得原諒? 問題係新人有錯,帶佢嗰個人點做同用咩態度對人同件事……

Vanilla.T  agree!有時好多野要講清楚背後唔錯得既用意,佢唔識double check就教佢,幫侷等如等自己!我教人都教佢要快靚正!錯左俾人罵係佢咋!教佢醒啲!咁份工就做得開也啲!   發表於 14-2-22 19:51

伯爵府

誰也不懂誰

子爵府

回覆:guji 的帖子

看多二天唔啱心水就叫他走!
我公司最近也有聘請一些新人!大約三天到就明白合不合用!
你不合心水之餘相信對方亦會感到!

木土土  個新人返完第一天已唔撈啦!  發表於 14-2-22 20:20

珍珠宮

引用:Quote:loer_er+發表於+14-2-22+13:18+俾我

咁我想問, FILE NO #90, 個櫃寫住80-100, 咁需要幾多時間??

有10個FILE 要攞出黎, 有12格櫃, 咁又需要幾 ...
佢揾之前, 我已經好清楚話佢知個櫃係有NO寫住幾號到幾號, 如果揾唔到, 有可能係其他同事度, 到時問佢地就知, 佢地會幫佢....個FILE櫃係一格格, 每格都有NO寫住, 咁如果咁樣都話亂既, 咁我無野好講, 重要個FILE係A4咁大一個, 一格放30至40個FILE炸...

揾10個多file用10分鐘都叫慢,1個file頂盡咪一分鐘都唔駛,睇、揾、諗、拎都要時間la,未見過D人咁mean!
講來講去,就係想話自己幾咁勁,人地幾咁渣

大宅

其實而家請人難,請個正常人仲難…我之前教個新人都三十幾歲唔係第一份工啦,同你個妹妹仔都係差不多,每一個step教完佢都有寫低,但要拎返出來睇時又唔知自己寫係邊
我同經理反映過又叫我當仔咁教,好喇,到佢自己都教到發哂脾氣又同我呻佢唔得,最後係我放假前佢比信辭職囉!

我明白樓主你感受,但你比左心機教都教唔掂都無法,佢走左仲好,好過等你返來先發覺比佢搞到一獲泡!

大宅

畀面勳章

下,人地第一日返工,你唔係預人咩都即刻上到手嘛?
我覺得佢對多幾次好正常喎,第一日做,唔想出錯緊係要對多幾次啦,到佢真係出錯咪又被話check都唔check
佢對完又無出錯,我唔覺得咁有咩問題
唔好push得人咁緊啦,大家都做過新人

大宅

回覆:loer_er 的帖子

其實俾我,我都會一路搵,一路研究正啲柜係點排!唔係做a就只做a嘛!都要了解下環境!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+CarrieNazi+於+14-02-22+發表

原帖由 pillarfung 於 14-02-22 發表
抱歉,如果係我,食lunch後直接走。
見過有個新人真係返咗半日食完lunch就唔做,原因係佢被我1個同樓主差唔多嘅同事嚇走咗!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:木土土 的帖子

同意木土土,所言甚是

NNN

首頁

尾頁

跳至