自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我想復活節一家三口自由行去首爾, 有d 問題希望向各位首爾達人或去過首爾的jm請教:

1,其實係咪一定住明洞、東大門等市中心好?當然我都想購物和交通方便,但我買嘢唔算太瘋狂,最緊要交通方便,有冇其他區介紹,如弘大、江南區如何?

2,我見多數酒店好少三人房,但二人房又好多唔俾加床,而且面積好細,其實如唔加床但住三人可唔可以,韓國一般接受嗎?我囡今年十一歲。

3, 民宿又如何?有冇jm住過d乾淨企理,交通方便d?但最好唔好太簡陋吧……

總括而言,希望大家可以介紹吓住過認為好的酒店或民宿吧多謝!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

你識睇韓文就可以去其他地方

伯爵府

shimmermama 發表於 14-2-25 17:09
我想復活節一家三口自由行去首爾, 有d 問題希望向各位首爾達人或去過首爾的jm請教:

1,其實係咪一定住明 ...
1.唔一定要住明洞,東大門,其實弘大都好方便,住邊就好睇你行程點安排
2.你係指屈蛇?我個人唔見意,其實有d酒店11歲係計小童不需加床
3.韓國既民宿好多都好企理,同埋如果你零晨機去酒店唔會比你check in要等到下午,但好多民宿都可以早上直接check in攞房 休息一陣

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Apartment 形式考慮嗎?

子爵府

引用:Apartment+形式考慮嗎?

原帖由 cy101 於 14-02-25 發表
Apartment 形式考慮嗎?
Apartment空間大d仲好添

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

shimmermama 發表於 14-2-25 17:32
Apartment空間大d仲好添
住過呢間 > fraser place namdaemun seoul

子爵府

引用:Quote:shimmermama+發表於+14-2-25+17:09+

原帖由 taiwoon 於 14-02-25 發表
1.唔一定要住明洞,東大門,其實弘大都好方便,住邊就好睇你行程點安排
2.你係指屈蛇?我個人唔見意,其實有d酒 ...
其實唔係想屈蛇,不過三人房選擇少,而雙人房睇條文又多數寫不設加床

琥珀宮

BK旅遊版應該會有好多分享!!

子爵府

引用:BK旅遊版應該會有好多分享!!

原帖由 cy101 於 14-02-25 發表
BK旅遊版應該會有好多分享!!
嗰邊人氣仲少,幾日都冇幾個人回

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

shimmermama 發表於 14-2-25 17:09

1,其實係咪一定住明 ...
我新年去完住呢間
係梨大好方便
5分鐘唔駛到地鐵站
機場巴都係附近落車
我果朝9點幾就到
佢地已經比房我喇!!

sueli7311  好靚呀!  發表於 14-3-5 22:21
yanchengsc    發表於 14-3-5 22:09
anitawong21    發表於 14-3-5 22:08
jc2009    發表於 14-3-5 12:50
pinkykitty    發表於 14-2-26 15:24
KarenChris  可以給我資料嗎?  發表於 14-2-26 15:11
wcpcelia    發表於 14-2-26 09:01

子爵府

引用:Quote:shimmermama+發表於+14-2-25+17:09+

原帖由 biancaho7 於 14-02-25 發表
我新年去完住呢間
係梨大好方便
5分鐘唔駛到地鐵站
can u share the info?

biancaho7  search "colors in seoul"  發表於 14-2-25 17:54

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

我上年去韓國, 住BOA Guesthouse, 係弘大站, 機場去唔洗搭1個鐘巴士, 機場快線唔洗轉車直達, 去邊都勁方面, 佢有3人房. 你可以考慮一下

mrsboss  Good  發表於 14-2-25 18:13

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆 biancaho7 的帖子

好企理喎,佈置簡潔,幾好環境

biancaho7  係呀... 好正呀!  發表於 14-2-26 08:47

子爵府

原帖由 biancaho7 於 14-02-25 發表
我新年去完住呢間
係梨大好方便
5分鐘唔駛到地鐵站
呢間叫咩名?間房住幾多人呀?附近多嘢買和食嗎?

子爵府

引用:我上年去韓國,+住BOA+Guesthouse,+係弘大站

原帖由 vickylpy2 於 14-02-25 發表
我上年去韓國, 住BOA Guesthouse, 係弘大站, 機場去唔洗搭1個鐘巴士, 機場快線唔洗轉車直達, 去邊都勁方面, ...
多謝介紹

子爵府

唔好意思,借版主個位來問下。
請問你哋book這些guesthouse都是自己直接網上book的嗎?還是經agent?謝謝!

biancaho7  自己上網book  發表於 14-2-26 08:52

別墅

回覆:去過首爾者請教路

我住過東大門,市廳站(近南大門),新村,弘大

喜歡新村我弘大,地鐵2號線已經去到好多地方,又近機場,去鷺梁津,麻浦(過海)都好快

弘大住過2間guesthouse very good,又大又比酒店平,仲可以有3-6人房選擇,只係早餐比較簡單

推薦Ann guesthouse (弘大)

別墅

引用:唔好意思,借版主個位來問下。請問你哋book

原帖由 chitchatmommy 於 14-02-25 發表
唔好意思,借版主個位來問下。
請問你哋book這些guesthouse都是自己直接網上book的嗎?還是經agent?謝謝!
...
我去網頁直接book/ email俾owner / https://m.hostelworld.com/ (要俾少少手續費)但可以電腦即時confirm

子爵府

mrsboss 發表於 14-2-25 18:12
我去網頁直接book/ email俾owner / https://m.hostelworld.com/ (要俾少少手續費)但可以電腦即時confirm

...
謝謝你!

子爵府

引用:我住過東大門,市廳站(近南大門),新村,

原帖由 mrsboss 於 14-02-25 發表
我住過東大門,市廳站(近南大門),新村,弘大

喜歡新村我弘大,地鐵2號線已經去到好多地方,又近機場, ...
唔該晒,聽講話弘大都好多嘢買同食,仲好行過明洞、東大門

首頁

尾頁

跳至