嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

16m 月中感冒低燒左8d 去左醫生幾次 照曬肺 只有dd氣管發炎 後來醫生比左抗生素5日 已經好反無咳無痰一個星期。

星期一開始到宜家4日都摸到拒dd熱 keep住量到37.1 訓覺就36.x正常既 試過最高去到37.4 但我當時懷疑拒熱所以幫拒沖涼 拒坐陣又回落反。呢幾日拒一路都食得訓得玩得去到次所 咩都正常精神 只係體溫高。

咁到底有無問題?係咪d箘未清?使唔使再去睇醫生呀

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實37度3, 37度4耳探的話又唔算發燒喎!正常係36度幾至37度鬆d, 但呢幾日天氣有d熱,如著多咗衫都暫會令體溫高少少的。

珊瑚宮

引用:其實37度3,+37度4耳探的話又唔算發燒喎!正

原帖由 bb0826 於 14-02-27 發表
其實37度3, 37度4耳探的話又唔算發燒喎!正常係36度幾至37度鬆d, 但呢幾日天氣有d熱,如著多咗衫都暫會令體 ...
但係拒唔係著多 宜家室溫23度都係兩件薄長袖 拒都37.3度

會唔會係有咩暗病呀

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我兩個女好多時都37.1至37.3度左右的,如無咳無鼻水,唔需太擔心。

珊瑚宮

引用:我兩個女好多時都37.1至37.3度左右的,如無

原帖由 bb0826 於 14-02-27 發表
我兩個女好多時都37.1至37.3度左右的,如無咳無鼻水,唔需太擔心。
哦哦 因為平時拒係36.x。總之拒一訓左就正常 一起身一郁就會上升 同埋真係feel到拒熱過之前

一係我再觀察下先啦

回覆 carmenyan206 的帖子

Hello carmenyan206,可以探哂兩邊耳對比下,耳探37.5度以下都唔算高溫,抖抖飲啖水再探過可能又唔同左,食得訓得玩得人仔精靈咁就好喇
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珊瑚宮

引用:回覆+carmenyan206+的帖子Hello+carmenyan2

原帖由 Vivian@牛欄牌媽咪專線 於 14-02-28 發表
回覆 carmenyan206 的帖子

Hello carmenyan206,可以探嘅兩邊耳對比下,耳探37.5度以下都唔算高溫,抖抖飲 ...
拒全日都係37.1 有時會37.3 沖左涼都係around 37.0 37.1 有飲水 但係宜家出緊四隻大牙。唔知有無關係。。btw其實我明天約左個中醫兒科睇拒盜汗問題 可能明天可以問埋

首頁

尾頁

跳至