親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

天氣:Fine, 無香港咁熱,幾好,但去沙灘一定要做防曬,帶帽,小朋友不妨穿大碼T shirt才下水,免曬傷。

錢:機場1:4.19B,導遊1:4.1B,酒店1:3.5B,巴東街上,檔檔不同,最高1:4.22。

跟團:康X好多團,永X都多,聽講滿哂;我幫趁關X,得一團,好遲報名都有位。得11人,人太少,有導遊,無領隊,初頭覺得好up dup;不過好快發現好處:
1. 唔使俾領導費,慳200/head
2. 人少,上落快,改行程易商量
3. 住、行程,其實間間一樣,same same

玩:
1. 森林探險,其實好小兒科,騎大象特別D,其他monkey show,騎牛車,good for children only.一日行程絕對無謂;好在我地人少,第一日落機就同導遊講下午去騎象,慳一日玩其他野。

2. 哈哈島玩降落傘,香蕉船,水底,獨木舟(免費)。

3. 蛋島餵魚浮潛,好玩,1300B。面包餵魚,20B一條生命面包,不過亂餵好快用哂;導遊教:用蒸餾水樽,塞面包入去,gi 小小出黎,魚會圍住樽口食,餵得好方便。

4. Fantasea,1600B包buffet 同show, 齋buffet 800B, 自己walk in 同導遊買一樣價.....不過經導遊買係坐山頂.....*&$%R。Buffet,食裝修,個場好大,食物就差過香港謝師宴buffet,特式食品係魚蛋粉同牛腩面!:-| 個show呢,不過不失,若果無乜野節目,一場黎到,睇都無妨;若果有其他選擇,就唔睇都無乜所謂。

[ 本文章最後由 Fish 於 07-7-30 18:31 編輯 ]

別墅

下面幾段無哂?寫幾次都係咁?

算喇!無try 喇!有野大家問先答。

[ 本文章最後由 Fish 於 07-7-30 14:31 編輯 ]

大宅

Fish,

我有少少問題想問的, 因為我在8月中會去布吉..

1. 唔知妳有無帶防蚊用品過去呢?? 而妳又覺得過到去需唔需要用??
2. 哈哈島同蛋島d更衣室多唔多格數? 會唔會去度要等好耐先可以換到衫呢? 同埋搭船過去尼兩個島既時候, 要唔要好耐時間??
3. 另外d自由時間, 妳多數係跟返團定自己活動? 如果自己活動的時候, 午餐同晚餐妳係邊度食呢??
4. 噤妳去到有沒有看人妖show?? 妳覺得值唔值得看??
5. 古法按摩同埋香熏按摩spa, 妳覺得邊隻值得做多d呢??

好多問題添...希望妳唔好覺得煩, 謝謝妳!!!!

別墅

1. 有帶,不過無需要,騎大象就貼蚊貼,但唔覺有蚊。

2. 去兩個島由碼頭坐speed boat去,勁快,10min.左右,島上換衫地方都幾簡陋,通常在酒店換泳衣,上船著救生衣,玩完就返酒店換衫。

[ 本文章最後由 Fish 於 07-7-30 18:18 編輯 ]

別墅

3. 通常一日freetime 去蛋島,若果好似我地第一日去騎大象,多一日,有人去占士邦島,有人在酒店玩。通常出海都包午餐。第一日到布吉,好多團行團都去一間商場食buffet,400B/adult, 300B/kid, 中日泰韓食物都齊,算係咁。其餘晚餐,我建議去patong食海鮮,有高級餐廳,有街邊檔,我在街邊檔食lobster,500B/500g,正!

4. 人妖show not for me.potang 街頭好多人妖,任睇。

5. 無做massage, 淨係知酒店300.hr, 500/2h, 上房+100B。街外會平D, 250B/h。Spa聽講千千聲。

有野隨便問。

複式洋房

Fish,
請問您住邊間Hotel 及在邊區 ? 是否每日都好天?

別墅

原文章由 Fish 於 07-7-30 14:20 發表
天氣:Fine, 無香港咁熱,幾好,但去沙灘一定要做防曬,帶帽,小朋友不妨穿大碼T shirt才下水,免曬傷。

錢:機場1:4.19B,導遊1:4.1B,酒店1:3.5B,巴東街上,檔檔不同,最高1:4.22。

跟團:康X好多團,永 ...

1. 請問你個團有沒有小朋友? 幾多歲?
2. 佢哋搭speed boat要唔要著救生衣?
3. 你有無去Central Festival Phuket 度shopping? 有無蒸餾水買(香港見到的品牌)?
4. 搭speed boat會唔會好拋?

大宅

Question for Fish

哈哈島同蛋島 - do you think it is OK to bring 2 years old kid on the fast boat?

If I am not joining tour, is it easy to find something to eat, I am bring my 2 years old staying in Laguna resort, do you thing it is OK to bring baby to this place?

Many thanks

禁止訪問

別墅

原文章由 che 於 07-7-30 23:27 發表
i just came back from phuket too. very good weather with occasional showers.

1. 請問你個團有沒有小朋友? i did not join tour. 幾多歲? 4 yr
2. 佢哋搭speed boat要唔要著救生衣? safer ...

Thank You!
請問Central Festival Phuket有無bb乳酪買(香港見到的品牌)?
好拋呀! 咁我個仔兩歲, 搭快艇時請問要注意什麼?

別墅

原文章由 CY.Carol 於 07-7-30 23:08 發表
Fish,
請問您住邊間Hotel 及在邊區 ? 是否每日都好天?

我跟團,住boat lagoon,far from urbun area.
Weather is fine everyday.

別墅

原文章由 elegant 於 07-7-30 23:18 發表
Question for Fish

哈哈島同蛋島 - do you think it is OK to bring 2 years old kid on the fast boat?

If I am not joining tour, is it easy to find something to eat, I am bring my 2 years old st ...

MY two daughters are 5 and 8, they enjoy the speed boat very much, they said similar to disney. Two years old, I am not sure, better hold her tight.

Don't worry, Thai is very convenient and you can buy any necessaries there.Laguna is a nice place for kids.

食野無問題,laguna 的酒店應該有很多餐廳供選擇;若果想去巴東試試,~450B/taxi,不過巴東餐廳多數夜晚先開。

[ 本文章最後由 Fish 於 07-7-31 08:39 編輯 ]

別墅

原文章由 aai 於 07-7-30 23:51 發表

Thank You!
請問Central Festival Phuket有無bb乳酪買(香港見到的品牌)?

無留意乳酪(香港見到的品牌),因為太似香港的store,所以無心機睇。我估應該有。

複式洋房

Fish,
我8月尾去,都是住Boat Lagoon (跟團), 請問此酒店O.K. or not, 可以post D photo look! look ?
Thanks !

別墅

原文章由 CY.Carol 於 07-7-31 12:33 發表
Fish,
我8月尾去,都是住Boat Lagoon (跟團), 請問此酒店O.K. or not, 可以post D photo look! look ?
Thanks !

Don't expect too much, 唔好expect 嘆酒店。
D水黃, 4 間房 兩間save box 唔work。無地毯,有地磚。無牙膏牙刷,無slipper, 用完毛巾記得唔好放原位,否則唔換。
Lobby 幾靚,泳池OK.
自助早餐不過不失,餐廳OK。
5min行出閘口右面有super market (9:00 close), 左面再行5 min 有 7-11.
偏僻,出巴東~30 min. 400B/taxi.回程試過講價350B.

http://www.gothailand.com/hotels/phuket/frameme.php?page=/boat-lagoon-resort/

[ 本文章最後由 Fish 於 07-7-31 13:08 編輯 ]

複式洋房

Fish,
Thank you !

別墅

原文章由 CY.Carol 於 07-7-31 13:25 發表
Fish,
Thank you !

welcome!

子爵府

真係好dun,坐近船尾會好d!扶實就得喇!

我地join local tour, agent提我地向酒店泳池攞大毛巾, 回程時可以"嬲"住, 之後還返俾酒店!:mrgreen:

central festival裡面有間叫market place的超巿, 應該有乳酪賣。我住間酒店早餐有乳酪供應, 所以無向出面買, 牌子係nestle!

原文章由 aai 於 07-7-30 23:51 發表

Thank You!

別墅

原文章由 YeungSiuB 於 07-7-31 15:57 發表
真係好dun,坐近船尾會好d!扶實就得喇!

我地join local tour, agent提我地向酒店泳池攞大毛巾, 回程時可以"嬲"住, 之後還返俾酒店!:mrgreen:

central festival裡面有間叫market place的超巿, 應該有 ...

Thank You!
請問你住邊間酒店?
我住Allamanda Hotel

別墅

原文章由 Fish 於 07-7-31 13:04 發表

Don't expect too much, 唔好expect 嘆酒店。
D水黃, 4 間房 兩間save box 唔work。無地毯,有地磚。無牙膏牙刷,無slipper, 用完毛巾記得唔好放原位,否則唔換。
Lobby 幾靚,泳池OK.
自助早餐不過不失 ...

講開save box, 我前幾年跟團去布吉, 就試過有團友放錢在save box內唔見, 佢唔係一次過偷晒, 係每次每次偷啲等你唔多覺, 我們成團人大部份都中招:-( :-(
不過我一直都唔信呢啲save box, 所以我放啲錢係自己ge行李度, 幸保不失

首頁

尾頁

跳至